Thursday, November 1, 2012

VASTIKVASTIKVASTIK

Kuigi lumesadu oli ikkagi üsna ootamatu ja veel ootamatum oli selle kogus, oli see paks vaip vähemalt puhas ja ilus. Paar päeva tagasi imetlesin lehes puudel ja veel okkas lehistel olevat härmatist. Selline vaatepilt on üsnagi haruldane.

Ilm polnud ka kõige hullem, tavaline päris mõnus talveke.
Eile õhtust tõstis korralikult tuult. Täna on see nii kõle ja vinge, et mitte mingi riidetükk ei kaitse teda selgrooni tungimast.
Juba õhtul hakkas midagi tilkuma. Aga polnud see ei ilus vihmasabin ega õrnalt lendlevad helbed. Kostus vaid eemaletõukavat latsuvat ja lirtsuvat heli. Tänaseks on aed kaetud kõige ehtsama lumeräbalaga. Märtsikuiseks koleajaks pisut varavõitu.


Aed on täis igasugu eksootilisi ja müstilisi elukaid. Konnadele on seltsiks tekkinud kaheksajalgu, triitoneid, amööbe, meduuse ja veel mingeid veidraid veealuseid ja veepealseid. Nende hulka on end poetanud ka mingid suuremad loomad. See siin hoiab põõsaid päris korralikult kaisus.


Sooja + 0,7C, aga jube külm ja vastik on. Päikest pole näinud pea nädala.
 Targemad puud on end raskest vettinud lehekasukast vabastanud. Hõbevaher, enamus pajusid, sirelid, robiinia, kontpuud ja üks suur pirnipuu aga hoiavad sellest veel kõvasti kinni, isegi tuul ei suuda neid paljamaks saada. Maani maha on murdunud kõik kõrged kõrrelised ja sahhalini konnatatar. Nad oleksid niikuinii pidanud oma varred kevadel tulele loovutama, aga talvel olnuks nad härmaolekus ikkagi aiale suureks ehteks. Seekord siis teistmoodi. Kas ja kus veel midagi puruks on, selgub ehk paari päeva jooksul, esialgu midagi kahtlast ei märka. Lumeriismed on okstele kinni jäätunud ega lase end taimi kahjustamata eemaldada.
Mõnest hädavajalikust kohast lehtede riisumisest lopa seest unistada vist ei maksa. Tünnid ja rasked vaasid on tagurpidi keeramata, viinapuud tagasi lõikamata. Kasvuhoonesse peaks tilli ja salati ära külvama. Mitte täna. Õues on väga-väga vastik olla.
Rähn käib maja lammutamas:)

6 comments:

  1. On olnud tõesti ebameeldiv see ilm. Külmakraade on nagu vähe või lausa pluss nüüd, aga tuul on kõle.

    See Sinu märtsikuu võrdlus käis mine peast läbi samuti. Lõunaküljele avatud katus sulas päikeses (meie oleme teda ikka näinud siin vahepeal) nagu oleks kevad hoopis. Ja aed meenutas nädala jagu tagasi täpselt sinu aeda lumeolude koha pealt (muuga ma ei küündi kudagi veel kaua)

    No näis, mis edasi saab!

    ReplyDelete
  2. Kui pimedas minna ja tulla, ei tea kodusest ilmast ja aiast suurt midagi. Rähn käis ühel aastal ka mul seina lammutamas, ju seal siis oli midagi põnevat. Rohkem pole õnneks tulnud, leiab puudest omale toitu.

    ReplyDelete
  3. misssssanutad, istu toas! :) mumeelest on seal teil praegu pidupidupidu :)
    :)

    ReplyDelete
  4. Kesse nutab :D Kirjutangi, et nii hea on. Ilm aitab kaasa, pole vaja mõeldagi õueminekule. Vahel on toas ka hea olla, eriti siis, kui virn raamatuid muule heale ka veel käepärast olemas.
    Täna sajab paduvihma, ka pole välja asja :)

    ReplyDelete
  5. pealkiri oli tore :)
    Tänaseks on vast see jura ka lõpetanud. Mul ka kõrrelised maoli :(
    Ei tea, kas see oligi minu esimese aasta üllatus ve? Nüüd on ta läbi.

    Räpinas sadas ka lund ja eile oli vastikvastik tuul, aga täna hommikuks oli lumi läinud.

    ReplyDelete
  6. Kui maa oli valge, siis oli veel "lõbus", aga nüüd kus see on ära sulanud ja maa on vett täis, siis enam nii lõbus polegi. Keeras meil selle viimase käigu Pärnale ka kihva. Enam me sinna novembris minna ka ei saa. Aga me ka seal keerasime anumad ja kärud "pikali". Taimi me seal talveks ettevalmistama veel ei pea. Teha oleks olnud tegelikult palju, aga kui päev otsa muudkui sajab ja pinnas on ka nüüd veel osaliselt "mälgaks" keeratud, siis on tuju nii null kui null ja tulime lauba ära Tallinna. Aga Tallinna poole jõudes nägime hoopis päikest ja sinist taevast. Täna enam mitte.

    ReplyDelete