Tuesday, November 27, 2012

VALGE VAIKUS

Juba paar päeva elame tihedas udus. Tundus, et enam sombusemaks minna ei saa, aga eilne õhtu näitas, et saab ikka küll. Ümbrus oli üksainus hallilt voogav mass. Raagus võrad sirutasid läbi tiheda hämu oma oksi olematu taeva poole kui viirastused.  Kuigi ma olen ka lumeinimene, päris talve ma siiski veel ei igatse. On küll uduvihmaselt niiske ja pime olnud, aga soojakraadid on vahel hilissügisel ka väga mõnusad. Ühtpidi võiks ju lumi juba tulla, läheks ehk veidi valgemaks. Aga kiilasjääd, ränka külma ja tuisku ma ka ei taha. Ega mu soovidest muidugi ei hoolita, küllap tuleb veel kõike.
Täna keskpäevaks taandus udu aiast, püsides visalt metsade kohal. Silmapiir nihkub meile üha lähemale, elaksime nagu mingil oma saarel.
 Öökülma hommik on vapustavalt ilus. Külma -2,1C. Imetlen alati iga härmas oksa, kõrt ja mistahes muud tutsakat. Nad on ilusad nii tuules kiikudes kui tänases täielikus tuuletuses ja absoluutses vaikuses.



Härmas okaspuudest on alati kauneimad männid, neist ei saa ma iial isu täis. Eelmise lume ajal vibuna oma ladva vastu maad painutanud kollane mänd (Pinus ponderosa) õnneks ei murdunud. See kõige pikema okkaga mänd on meil seemnest kasvatatud. Aitasime ta püsti ja eelolevatele lumesadudele mõeldes toestasime tüve.

 Samuti seemnest kasvatatud eestikeelse nimeta Pinus strobiformis on vähemalt noorena üks võluvalt armas sasipusa.
 Ja tema on meil üks isehakanu. Kaval puuke sättis end kasvama heki sisse, tema olemasolust saime aimu, kui latv hakkas kuuskedest üle kasvama. Hõredake ta ju on pimedas kasvanuna, aga kui ta tahtis meile tulla, siis olgugi nii.
Pühapäeval 25.11 lõikas kaasa tagasi viinapuud. Nagu õpetati, ei tasu seda teha enne kui nad langetavad lehed ja korralikest öökülmadest on möödunud paar nädalat. Neid viimaseid polegi ju olnud, vaid korra oli meil kõrgel maa valge. Aga kaugemale seda tööd lükata ei saanud, lumes oleks neid segikasvanuid keeruline harutada olnud. Meil on aeda valitud avamasordid, nende katmisega me vaeva ei näinud.

8 comments:

  1. Kõik on väga ilus. Need kaunid võtted kohe innustavad ennastki aknast välja vaatama...ja üllatus-üllatus, ka siia on pärale jõudnud härmatis, kes teeb oma maalinguid. Ehk saan ka mõned fotokasse.

    ReplyDelete
  2. Sakus oli küll udu, kuid null härmatist. Samas, kui kraadiklaas näitas hommikul miinus 2,9. Ilmselt oli tuul kõik härmamaterjali öösel minema tassinud.

    ReplyDelete
  3. Tõeliselt peatunud aeg! Väga kaunis on teil seal... siin päälinnas oli ka meil eile kõikehõlmav valge udu... ja müstiline vaikus. Nautisin täiega jalutuskäiku lasteaeda ja tagasi, kõik näis nii salapärane :).

    ReplyDelete
  4. argihommiku kiiruses ei olnud mul küll mahti detailidesse süveneda, aga vaatepilt oli ilus tõesti.

    ReplyDelete
  5. Muidugi räägivad targad raamatud sellest, kui kaua männid kasvavad, aga mina tahaks kohe teada kui kaua seemnest minek võtab? 4-5 a? Selles mõttes, et on juba 0,5 m.

    Härmatis on ilus ja õhuline, need kaared ja kurvid ja metsad tagaplaanil, ehh, ohkama paneb

    ReplyDelete
  6. Ouudega on samamoodi kui inimestega. Algul kasvavad ja arenevad nad aeglaselt. Männid on külvatud 12 aastat tagasi. Pikeerisin neid 2 x, siis koolitasin pottides, istutades neid ringi 3 korda (kord aastas kevadsuvel), talvitasin hanges. 5-aastane külvijärgne mänd on ehk 30cm kõrgune. Aga just sel ajal hakkavad nad kiiresti kõrgust viskama ja selline hoogne kasv püsib päris kaua, vahepeal tekib väike seisak, aga siis kasvatavad nad tüve jämedamaks, seejärel sirgumine jätkub.
    2007 istutasin nad välja ja nüüd on üks meetrine, teine jõuab kohe järele. Eks mullastik mängib siin ka oma osa. Mu majatagune on paras liivasoss, peale mändide ja kaktuste ei saa seal midagi kasvatada, võibolla oleks viljakamal mullal kasv veidi kiirem.

    ReplyDelete
  7. Oh, mai või, niii ilusad härmatisevaated! Mõnd üldvaadet oleks vahel tore imetleda ka pisut suuremalt, 800 küljepikkus on veel lubatud mõõdus. Toredat sünnipäevatamist!

    ReplyDelete
  8. Ilus-ilus! Ega ma eriti aiablogisid siin lugeda ei taha. Peidan sel moel jaanalinnu kombel pisukest koduigatsust.
    Meil siin Hyrylas oli ka täna hommikuks lumekirmes maas ja mõned miinuskraadid ja külm tuul.

    Olen soojas kasvuhoones ja teen jõuluteemalisi istutusseadeid.

    Helve

    ReplyDelete