Sunday, November 4, 2012

MILLAL NEID TIBUSID LOETIGI?

Täna on peale mitmepäevast vihma esimene kuiv päev, ühtlasele hallile sekke paistab vahelduseks ka veidi päikest ja sooja on 5,8C. Vaatasime õues ringi ja äkki mees ütles, et me nägime neid kõrgeid lumekuhilaid vist unes.
 Kõik on nii roheline, osalt värviline ja puud on jätkuvalt lehes.  No ei lähe ma neid ära kitkuma, nad on nii kõvasti okstel kinni, et neid ei saa ka tõmmates ära. Isegi tormimõõtu tuul ei suutnud seda.
 Mul on lihtsam üles lugeda vist need puud, kes on juba pikalt raagus olnud, kui need, kes veel lehes. Isegi kaskede ladvad on veel kollased. Kõige jonnakamad on jätkuvalt pajud ja enamus vahtraid, põõsad samuti.


27. oktoober- selle kuhila all peab olema üks 2,5 m kõrgune kontpuu

Nagu arvasingi. Nii sulas ta välja

Tänaseks on sahhalini konnatatrast moodustunud risuhunnik koristatud. Kahju, talvel jääme paljust ilusast ilma.
Lumeluud on ikka üks ilmatuma hea asi. Kõik märjad lehed jõudis ta tunnikesega hunnikusse tõsta. Ja veel on üks hea riistapuu hekilõikur. Kui ma enne lund võtsin käärid, et maha lõigata hallitama kippuvad floksid ja sügisastrid, võttis mees hekilõikuri ja siristas need puhmikud sirrrdi-sirrrdi maha. Töö, mida oleksin teinud vähemalt pool päeva, sai tehtud vähem kui tunniga.


Kerges talvetuules õrnalt kahisevad härmas siidpöörised jäävad sel aastal samuti nägemata. Nemad otsustasid seekord pikali talvituda. Ära ma neid praegu ei lõika, kõrrelised ei armasta seda.

Pikali on veel lehes parukapuud. Õnneks pole nad murdunud, vaid alles mõtlevad, mismoodi tõusma hakata. Kui nad seda ise ei tee, tuleb panna tüvedele toed. Ka lumme paksult mattunud mägimännid ja jugapuud on püstise kuju tagasi saanud. Vaid üks, samuti juba 2 meetrine kollane mänd, kes siiani on vastu pidanud kõik eelmiste talvede lumed, oli vaja püsti tõmmata ja tüvi toestada. Mismoodi ta niiviisi vibuna maani maha paindus, ei saagi aru. Korrastatud sirelivõsa asemele alles jäänud mõned toekamad sirelid on samuti murdunud, ei osanud nad ikka üksi väljapuhastatult hakkama saada.
Kõige muuga, keda pidasin ka murdunuks, on asjad korras.
Siin pesitseb keerdremmelgas, tema oksad on küll võrdlemisi rabedad ja ta on eelmistel talvedel kannatanud päris tõsiselt.


Seekord pidas ta vapralt lume raskusele vastu. Natuke on ta küll lössi vajunud, aga ei midagi hullemat, isegi lehti pole ta poetanud.

Elupuud ja mikrobioota on jätkuvalt rohelised, ei märkigi talvisest kaitsevärvusest. Tavaliselt hakkavad nad seda tekitama umbes kuu enne püsivate külmade saabumist. Kui mõelda ka eileõhtusele tihedale udule, siis peaksid ilmad soojapoolsed püsima veel kuu aega. 

Meil on küll sadanud ja mitte vähe, aga midagi hullu siiski lahti pole. Pinnas kannab traktorit, lompe pole, midagi ei lirtsu, kuskile sisse ei vaju.
Isegi mõned suvikud pole aru saanud, millise teki all nad vahepeal viibisid.



11 comments:

  1. Teil on korraks käinud talv suhteliselt sõbralikult käitunud ja vähemalt värvid alles jätnud. Meil oli ikka külma arvatavasti nii palju, et kõik lehed puude otsas on pruunid.

    ReplyDelete
  2. Me Helvega naabermaakondadest ja loodus ühteviisi hall - ei ühtki värvilist lehte enam. Aga päike täna meieni ei ulatunud. Pigem sadas tihedat vihma. Õuetöö jäi laupäeval pooleli ja täna tuli sellega jätkata. Pidasime väljas vastu kõigest kaks tundi. Selleks ajaks oli jope läbimärg ja hakkas turja pealt juba vett läbi laskma. Prrrr! Tuppa ja pliiti-ahju kütma!

    ReplyDelete
  3. Meil on kõik pruun, plägane ja päev läbi sadas mingit uduvihma. Välja ei jõudnudki. Lugesin arvuti taga tibusid, aga lõpuni ei jõudnudki

    ReplyDelete
  4. Meil ka täna ilus ilma vihmata ilm.Päev otsa väljas riisutud.Sul on lumi seal ikka pahandust teinud.Minul ei ole eriti põõsaid ja lume poolt tekitatud kahjud olematud.Maa endiselt väga märg ja põllulapike kündmata,pole mõtet pori segada,tuleb lihtsalt oodata.Eilsest päevotsa sajust veel vesi maasse tõmbamata-loigud maas!
    Hullumeelne niiskus ja ikka lubatakse aina vihma ja vihma!

    ReplyDelete
  5. Meil siin Pirital on täna terve päev hall olnud. Uduvihma sadas kogu päev. Järgnev nädal ka ei tule eriti parem. Kui nüüd veel kuu aega veel selline niiske ja soe ilm püsib, siis on küll vaikselt sihuke tunne, et talve ei tulegi. Kas meil hakkab Inglismaa kliima tulema? Saab siis ka selliseid rodopõõsaid kasvatada nagu neil?
    Aga see lumi painutas ka tavalisi metsapuid. Palju noori mände olid "kongus". Aga nad sellega harjunud, üleelmine talv oli ka neile raske, aga lõpuks ajasid ikka end sirgu.

    ReplyDelete
  6. Konnatarist on kahju ja kõrrelistest ka, aga tore, et kõik muu on ilus. Mullegi tundus hetkeks, et nagu polekski lund olnud.

    Minu väike mikrobioota on siiski talviselt vasekarva läinud ja lehtpuud paljad, aga seda on lohutav teada, et kohe külmaks ei lähe.

    Huvitav, et sul kased ikka veel lehes ja vahtrad. Isiklik kliima :)

    ReplyDelete
  7. Isiklik kliima jah :oD
    Meil ka kõik kole pruun, hall ja vettinud. Öösel oli tapvalt paks udu.

    ReplyDelete
  8. Tsiil tabas naelapea pihta. Kui ma väga tõsiselt mõtlen, siis meil ongi tõepoolest isiklik kliima tänu kõrguste vahele ja suht suure vee lähedusele. Kõigi erisuste kirjeldamiseks võrreldes ülejäänud maakonnaga jääb aga kommentaariumist väheseks. Killukesi olen ju siin-seal puistanud, aga need tuleks vist tervikuks kokku kirjutada

    ReplyDelete
  9. Absoluutselt tuleks :)
    Ühes rootsi autori raamatust mäletan ähmaselt lõigukest selle kohta, kuidas oam aeda hellikutele kohta tekitada.
    Sellelaadne abimaterjal oleks kuld :)

    ReplyDelete
  10. It's hard on the trees and plants when there is a heavy snowfall, and they still have their leaves in late fall or early spring. It sound like most of your plants bounced back again as the snow melted. It's unfortuante about the broken branches and the grasses. At least you had someone helping with a power tool for the cleanup.

    ReplyDelete
  11. Yes, well this time still closed, because of the heavy snow and ice could not be wiped off.

    ReplyDelete