Sunday, April 1, 2012

APRILL POLE NALJAASI

Niisiis, eile sadas meil maha korralik lumi ja öösel oli külma -7,2C. Pole see mingi aprillinali, vaid päris tõsine lugu, mida oligi oodata. Tänaseks on need kohad, mis ennegi sulanud olid, uuesti puhtad. Saidki seda vanarahva varakevadist lämmastikväetist. Aga lisa saanud aed on veel paksemas lumes kui üleeile ja õied kõik puha lume all. See taevas minu kohal ikka teab, keda ja kuidas peab katma ja kaitsma.
Ühest kohast paistsid küll kollaste krookuste ninad, aga neid pisikesi peab praegu kõikjalt käpuli otsima. Hoopis teine asi on põõsad. Mõni neist õitseb päris rikkalikult ja paistab ka kaugele välja. Eelmisel aastal Järvseljalt saadud värd-nõiapuu (Hamamelis x intermedia) `Diane` on täie elu ja tervise juures ja õitseb sedasi. Õied on tal vanal puidul, eelmise aasta okstel on vaid lehepungad. Olemiselt on ta veidi külmaõrnem kui meil juba aastaid kasvanud virgiinia nõiapuu ja õitseb samuti pisut hiljem. Aga võibolla on ta lihtsam noorem ja veidi arglikum oma ilu näitama:) Aedhortensia `Kyushu` aga uhkeldab praegu sääraste hõbedaste liblikatega. Kaugelt vaatasin, et küll need suured lumehelbed on puukesele naljakalt pidama jäänud.

Pajud hakkavad end samuti jumestama, igaüks neist on isesuguse värviga. Paljude liikide võrad on kollakad või punakad, `Bullata` on neist kõige rohelisem.



Homme alustame põõsaste hoolduslõikusega. Kontpuudel on vaja välja lõigata mõned vanad oksad, hortensiad ja veel mõned vajavad samuti korrastust. Peale pikka inventeerimisretke hakkas täna nina külmetama. Ümberringi tossavad lõkked, suvilaomanikud kasutavad puhkepäeva.
02 .04.Unustasin eile kirja panna ülevaatusreidi kõige tähtsamad numbrid:) Maapind sulanud mitte rohkem kui 10cm, suure tiigi jääkaane paksus umbes 25cm. Tänane öö oli eilsest leebem, külma ainult -3,2C. Sajab lund, ilm on pilves ja tuuline. Ei mingit hoolduslõikust täna:)

9 comments:

  1. oi, mulle need nõiapuud ,meeldivad, nii lahedad!
    Jõudu teile homseks siis. Meie alustasime ikka täna juba. Kannatamatu ja porine :D

    ReplyDelete
  2. Meil siin täna oli super kevadilm. Tuuletu päikeseline - ühesõnaga mõnus. Õunapuud said kevadised soengud pähe - teised puud-põõsad jäävad järgmisesse nädalasse.
    Kui suureks see värdnõiapuu kasvab meie oludes? Ma siin sügan kukalt ja mõtlen-äkki mahub mulle ka :)

    ReplyDelete
  3. Kas mäletad, kuidas ma Sulle teda Võhmas sügisel sokutasin:D
    Ma arvan, et ta jääb meil pigem põõsaks, aga käärid ju aitavad ka ometi vajadusel kaasa

    ReplyDelete
  4. Hekk 2 torniga, ikka väga vahva lahendus.

    ReplyDelete
  5. Isver ei mäleta - aga miks ma seda sokutamist siis tõsiselt ei võtnud :(

    ReplyDelete
  6. Nõiapuu on ahhetamapanevalt ilus. Miks see sokutamine minu kõrvust mööda ujus? Püüan end edaspidi parandada ja tähelepanelikum olla.
    Aga oma lumepilved sokutasidki meile :)

    ReplyDelete
  7. njah, meil tuli ka paks kaunis jõululumi maha. õnneks hoolduslõikust polnud nagunii plaanis :)

    a mis sul selle aprilli vastu on - igati hea kuu ju :)

    ReplyDelete
  8. Sul on v2ga ilusad fotod, ka 6ppind kunstniku silm naudib neid:)
    Milline salakaval kuu see aprill on. Mitmete taimede peale vaatan ma juba p2ris rahutusega - kuidas see kahtlane ilm esimest aastat meil talvitujatele m6jub...

    ReplyDelete
  9. Tigu-hekk on ikka nii muhe :D
    Mõned õnneseened lähevad Järvseljale praktikale, juhhei:)
    Natuke juba nohistades: nõiad ja nende puud kopin oma nimekirja (oh, see on juba jumalavallatult pikk.

    Tänane koerailm lasi postituse ära teha, muidu hullaks õues. Randmed paranesid juba ära :)

    ReplyDelete