Saturday, April 21, 2012

AED APRILLI VIIMASE DEKAADI ESIMESEL PÄEVAL

 Veel eile õhtul peale vihma oli tiigi tagakaldas kinni korralik jäälahmakas. Täna hommikuks oli ta lahti pääsenud ning umbes 10m2 tükk ulpis veel vees, mida tuul ühest kaldast teise sõidutas.
 Nüüd pealelõunaks on sedakorda järel vaid talve viimased riismed. Jätkub neid tänase päikesega ehk veel tunnikeseks.

Üldiselt peab talvele siiski tänulik olema. Oli ta kõik taimed võrdlemisi jõhkra külma eest ikkagi korralikult suutnud kaitsta ja katta. Täna võin küll juba öelda, et sel aastal talvekahjusid pole kui mitte arvestada kitsede või jäneste poolt peaaegu maani maha söödud kaht enelat. Aga selles pole mitte talv, vaid meie ise süüdi. Ometi kontrollisin sügisel, kas kõigele vajalikule on ikka võrgud ümber saanud. Aga ju need õnnetukesed siis kuidagi kahe silma vahele jäid.

Peale eilse vihma on aed ja mets tõesti nagu puhtaks pestud ja suure õiteaja esimesed päevad on käes. Suurte kolooniate ja puhmikutena õitsevad lumeroosid, võrkiirised, krookused, adoonised ja muud pudinad. Ka kõik muu on stardivalmis, tänane +16C aitab sellele kõvasti kaasa.  Kuna ööd on veel kahtlasevõitu, siis uued väljakasvanud lehtedega hostad ja siberlased kükitavad potistatult kasvuhoones. Päeval toon nad küll värsket õhku hingama, aga ööseks veel välja jätta ma neid ei julge. Ka oma titeeas siniseid karukelli karastan tasapisi. Kaktused, tomatid ja paprikad ootavad oma aega toas. Tegelikult mulle meeldivad sellised jahedapoolsed ilmad, nad lasevad endal rahulikult toimetada, aga mis peamine- kevadine õitsemine kestab hoopis kauem.
 Jätkuvad aiakoristus- ja muud hooldustööd, graafiku on sassi löönud nii vihm kui lumi, aga vähemalt polnud meil vaja kastekannudega aedapidi joosta. Roosikinnastest on suur abi olnud, nüüd pole enam õhtuseks meelistegevuseks igasugu okaste ja pindude kätest väljakoukimine.
Nii ereda päikesega nagu täna, ei saa õitest korralikke pilte, ehk homme.
 Ja mulle ei meeldi mitte sugugi see bloggeri uus nägu, mis eelvaates näitab hoopis muud kui hiljem postitatuna. Eks peab harjuma.

5 comments:

  1. Kas teil tõesti õitsevad juba adoonised, iirised jne.? Siis on seal palju soojem. Panin ka täna oma pilte üles, aga mitte midagi niisugust. Tahaks suvel ikka väga sinna tulla. Kas kutsud?

    ReplyDelete
  2. :) Ikka kutsun.
    Iiristest õitsevad ju ainult võrkiirised, mis mujal ju ammugi õites ja ka kõik adoonised pole veel õitsemisvalmis, osa alles tuleb maast välja
    Sa saada mulle, palun, oma meiliaadress siia kommentaariumi, peale ilmumist kustutan ma selle ära.

    ReplyDelete
  3. :) Ikka kutsun.
    Iiristest õitsevad ju ainult võrkiirised, mis mujal ju ammugi õites ja ka kõik adoonised pole veel õitsemisvalmis, osa alles tuleb maast välja
    Sa saada mulle, palun, oma meiliaadress siia kommentaariumi, peale ilmumist kustutan ma selle ära.

    ReplyDelete
  4. Meil ikka nii soe veel pole!
    Mis bloggeri uuest näost te kõik räägite? See oli juba väga hulk aega tagasi ju, kui uus variant tuli, millega täpset välimust tuleb print preview'd kasutades kontrollida. Kas samast räägite?
    Muide, mina olen oma nõokat ära kolimas tõenäoliselt 9. või 10. mai (siis lõpupeo aegu pole enam nii suurt sahmerdamist). Tahaks ikka jälle põike ka teha, kui kodumail olete? ;o)

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete