Sunday, April 22, 2012

TEOLT TABATUD

 Igal kevadel on me heinamaa peale lume mineku olnud enamvähem korras. Ilus roheline, pole ei hiirte- ega mutiauke, puuduvad ka lumiseene kahjustused või pole need eriti märkimisväärsed. Aga kui maa veidi sulab, hakkab meil toimuma midagi kummalist. Igal hommikul näeme me sellist vaatepilti. Siit oleks kui seakari songides üle käinud kuigi sõrgade jälgi pole. Kõige hullem, et see elukas keerab üles ka üsna suured kivid ja enne igat niitmist peab nad ära korjama. Küll oleme me nuputanud, kes see kurjam ometi olla võiks, aga lõplikku selgust pole me saanud. Algul kahtlustasime toiduotsinguil rebast. Siis ütlesid teadjamad käpajälgede järgi, et see pole rebane, vaid hoopis mäger. Ka tema on siin ka täitsa olemas,  me oleme teda isegi korra hilisõhtul näinud.
 Ega ma päris niisama ka halise. Muru õhutamiseks on sellised urud natuke paljuks. Ja oleks ta kasvõi korra tuusteldaks sedasi ka naabrite kulusel heinamaal.
 Mine võta kinni, keda siit jahitakse. On need mingid tõugud, sipelgad või hiired? Eile hommikuks oli ta jõudnud juba kaktusemüürini.
 Mees pani traktorile taha raske mururulli ja kulus päris mitu tundi kuni pinnas enamvähem välimuse tagasi sai.
 Peale eilse tõhusa tööpäeva läks mees saunamõnusid nautima, mina tulin arvuti juurde. Ja äkki märkasin silmanurgast õues mingit liikumist. Ossssssaaaaa paganas! Ma tabasin selle peletis-eluka lausa teo pealt. Lähenes ta hiilides ja meie üle naerdes. Õu ju inimestest puhas, mis viga niiviisi tegutseda
 Edasi liikus ta aeglaselt hiilides ja ilmselt midagi nuusutades. Küll mul oli kahju, et mul polnud ta filmimise võimalust.
 Ta on meil vasakukäeline:) Augud kraapis ta vaid vasaku esikoivaga ja see käis nii kiirete liigutustega, et mitte ükski kass ega koer ei suudaks temaga võistelda. Ja siis kaevus ta imelike puurivate liigutustega oma kiilukujulise koonuga sügavale maasse. Ma juba mõtlesin, et torkab kogu oma suht jämeda pea sinna õõnsusse.
 Lasksin tal tegutseda pea tunni, siis koputasin aknale. Teada sain! Ega sellega nüüd peale küll midagi hakata pole, püssi ei haara ja raudu ka kuskile seadma ei hakka. Kui ka oleks mingit tõrjevahendit, kuluks seda vist enam kui tonn. Aga midagi on väja vaja küll mõelda.
 Täna varahommikul unise peaga aknast välja vaadates tundus mulle, et meie Suurjärve on purskkaev pandud.Mu mees võib säärase naljaga hakkama saada küll:) No see veel puudus, mis mu vesiroosidest siis saama hakkab. Aga polnud mingit purskkaevu, olid hoopis suplevad, sukelduvad ja end pesevad pardid:) Ja nii nagu telefon, pole ka fotokas ilmaski seal, kus mina. Nii jäingi ma ilma sest päikeses sillerdavast veemängust. Edasine õnnestus küll tabada. Emalind sulandub kividega kokku. Eks seda peitusemängu ole pesal istumise ajal ka väga vaja.
 Kui see paar ujus, ei mahtunud nad korraga fotole
 Isa on ilus sädelev ja värviline
 Kui veest isu täis sai, uudistasid nad kaldalt üsna üksmeelselt ja ühes suunas vaadates ümbrust. Ja mis mina äkki näen! Appike, üsna üksmeelselt hakkasid nad pisikesi kive vette tõukama. No mida? On neil plaanis mingit kivilossi endile ehitama hakata või? Kaldaroogu meil ju pole.
 Huvitav, aga mismoodi siis edaspidi see partide-rebaste kooslus tegutsema hakkab. Kas rebane õpib ujumise ka veel ära? :D. Põldpüüd pani ta niikuinii juba nahka.
Kuna ma niikuinii eriliselt aedapidi kappaja pole, on mul tunne, et ma pean varahommikust peale kuskile positsioneeruma ja siis fikseeruma, et mitte maha magada veel mõnda põnevat sündmut või elukat.

19 comments:

  1. Ma olen tähele pannud, et igasugu aias "abistajad" armastavadki rohkem selliseid aedu, kus rohkem tegutsetakse. Meie naabrite muruaedades nt mutt väga ei mütta, aga soojal talvel näeb meie murukamar välja nagu ülesküntud uudismaa.

    ReplyDelete
  2. Väga vahvad tegelased! Koera pole vajagi, reps harjub nii ära, et varsti võtab valvefunktsiooni ka anda kanda. Meie taks käis samamoodi põllul hiirejahil.

    ReplyDelete
  3. Elu nagu põnevusfilmis! :) See on ju nii vahva kui metsategelased suisa ise koju kätte tulevad, ole ainult õigel ajal platsis ja "tulista"... Siiski loodan, et nad Sul seal paksu pahandust rohkem korda ei saada... aga seda tahaks küll teada, et mida huvitavat see pardipere seal siis omaarust ehitas :).

    ReplyDelete
  4. sa pead varjestustorni ehitama ja seal magama, siis näedki varahommikul igasuguseid imelisi asju :)

    ReplyDelete
  5. Võrratu...teil seal ju päris loomaaed
    ja ka väga hästi võtted tabatud.
    Eriti ilus on vaadata parte tiigi ääres. Kahjuks meil jääb tiik kaugele ja nende toimetamisi ei näe.

    ReplyDelete
  6. Super lahe!
    Rebane pole minu jaoks küll üllatus, meilgi tegutseb neid päris palju aga partide metsikut elu imetleks küll. Eks nad vist niisama veetsid mesinädalaid, ju nad pesitsema sinna ikka ei jää.

    ReplyDelete
  7. Oi, mis külalised Sul. See partidega pilt nii maaliline. Rebane nii hästi pildi peale jäänud. Ikkagi elu!:)

    ReplyDelete
  8. Väga ilus rebane,koheva sabaga.See on küll uskumatu,et rebane sellist muruharimiskunsti teeb.Siis olen mina ka oma varakevadise sonkimise süüdlase leidnud!
    Pardid on tõesti ilusad ja nende askekdusi võib tiigis kohe vaatama jäädagi.Ka minul käis täna tiigis suur pladistamine,aga tegutsesin ja ei saanud pildile jäädvustada.

    ReplyDelete
  9. :DDD A see-eest teil maa hiirevaba :)
    Pardipaaril vist kindel kava pesa tegema hakata, kusagilt lugesin, et isapart pidigi pesitsemiskoha välja valima ja selle märgistama ja kui emapart selle heaks kiidab, siis jäävadki pesitsema.
    Inimestega harjuvad ruttu ja varsti pesakonnaga teil köögis palukesi norimas :DDD

    ReplyDelete
  10. Poleks tõesti uskunud, et rebane selliseid auke tekitab...

    ReplyDelete
  11. Lahedad elukad teil seal :)

    Minu muru näeb kohati samasugune välja - aga rebast ma kahjuks süüdistada ei saa. Mul ikka hiired ja mutid :(

    Meie tiigis ka iga aasta pardid sulistavad- aga seeaasta pole nad veel kraavist kaugemale jõudnud.

    ReplyDelete
  12. Ai, kui ilus rebane, ka kaelas võiks ta ilus välja näha!
    Aiatöödeks polegi enam mahti,
    loomadele vaja pidada ju jahti!

    ReplyDelete
  13. Jeeeeerum, miuke loomaaed! :)
    A kle, sis ple ju jänenesi ka, mitte ainult mutte ja hiiri?!

    ReplyDelete
  14. Kui suvel hakkavad aiahuviliste ekskursioonid saabuma, siis võiks ehk kusagil kuuri räästa varjus olla aia neljajalgsete ja tiivuliste fotonäitus. Pardid on muidugi maalilised, kuid see üle õla vaatav rebane on hetkel parim ekponaat. Pärast varjetelgi ja poolemeetriste objektiivide soetamist saab meistriteoseid kindlasti rohkem olema.

    ReplyDelete
  15. Issanda loomaaed omast käest võtta:) Nojah, rebast ei peleta vist koergi mitte. Vaat, kus augustaja!

    Aga muidu ühinen kõigi imetlejatega:)

    ReplyDelete
  16. seda, et ribane auke kaevab, teadsin ma küll - mul siin üle kraavi ka üks väga ilus ja suur isend käib kaeve- ja luuretöödel. ja kui uhkelt nad veel kohapeal hüppavad, kui mõnd hiirt vmt ründavad. aga et nad sedasi suisa künnitööd teevad, seda ma küll näinud ei ole :)))

    ReplyDelete
  17. @Trumm- mul ju varjestustorn täitsa olemas, piisab katuseaknast:) Ma olen ka rohkem kui kord näinud, mismoodi rebane jahti peab, aga seda traktori mängimist nägin küll esmkordselt

    @Mrt- jänened on täitsa olemas, ju neil on kiiremad jalad kui rebasel

    @Anonymous- jaa, eks üks õige mees peabki oma perele peavarju muretsema:)

    ReplyDelete
  18. @Trumm- mul ju varjestustorn täitsa olemas, piisab katuseaknast:) Ma olen ka rohkem kui kord näinud, mismoodi rebane jahti peab, aga seda traktori mängimist nägin küll esmkordselt

    @Mrt- jänened on täitsa olemas, ju neil on kiiremad jalad kui rebasel

    @Anonymous- jaa, eks üks õige mees peabki oma perele peavarju muretsema:)

    ReplyDelete
  19. Väga vahva! Aga kündes rebane võib-olla otsib hiirte vahele suupisteks hoopis tõuke?

    ReplyDelete