Monday, April 23, 2012

KAKS KAUNIST KEVADPÄEVA

 tähendavad tegelikult kaht tõsist tööpäeva. Ja need omakorda lasevad aduda, millest inimene koosneb. Otse loomulikult on olemas selg. Ja siis veel tagumik, kintsud, põlved- ühesõnaga jalad. Õlad, küünarnukid, randmed, sõrmed - kõik on paigas. Imelik ainult, et tänane kõnnak on meil mõlemal muutunud kuidagi puiselt ja pardilikult taaruvaks:)
Ja muidugi on olemas ka mõned õied.
Praegu õitseb meil 2  saksa aedniku Gisela Schmiemanni aretatud Lady-seeria lumeroosi. Ühest ristamisest sai ta sai palju üksteisega väga sarnaseid, aga ka veidi varieeruvaid seemikuid, kes kõik endale eraldi nime ei saanud. Ja nii hakatigi neid kõigist muudest sortidest eristama seeriatena. Mõnede allikate kohaselt on nad kaukaasia lumeroosi sordid, kuid aretaja ise märgistab neid hübriidsetena.
 Lumeroos (Helleborus x hybrida) ´Pink Lady`
 ja siin on ta lapsuke e. seemik, kes on juba Eestis külvatud.
 Helleborus x hybrida `Red Lady`. Kahju, et sel aastal ei õitse meil esimesed täidiõielised sordid.
 Kahelehine silla ehk kahelehine siniliilia (Scilla bifolia) ´Rosea`. Tema laiutab kohe mitmel ruutmeetril ja küsib vist kerget vähendamist ja harvendamist. Vaatamata oma tagasihoidlikkusele paistab ta aias tänu roosadele tolmukatele ja ülespidi vaatavatele õitele üsna kaugele.
 Sinine kirgaslill (Chionodoxa luciliae) on samuti üks mu kevadistest lemmikutest.
 Õrn anemoon (Anemone blanda) `White Splendour` on üks väga vapper ja armas varakevadine õitseja, kes sobib suurepäraselt ka poolvarju ja lepib isegi varjuga.
 Kevadadoonis (Adonis vernalis) paneb oma läikivate õitega särama kogu aia. Tema õde amuuri adoonis pole veel oma õisi avanud..
Ja päris hea, et täna sajab jälle sooja ja mõnusat kastmisevihma, mis sest, et osa aeda vajab veel korrastamist. Aga mida täna ei saa, saab homme ja pole ka midagi hullu, kui ülehomme.

15 comments:

  1. väga ilusad need varajased õitsejad! Tekitas tunde, et vaja ikka endale ka mõned varajased õitsejad peenrasse poetada...ülased on nt. väga ilusad! :)

    ReplyDelete
  2. Sinult saadud kevadadoonisjuba nädalapäevi sarab, puhmake juba üpris suur, hästi kosunud ka amuuri adoonis, aga õitsema hakkas ikka mitu nädalat hiljem, praegu ainult vaevalt 10 sm otsakesed väljas.

    Aga ma pean ikka selle uue arvuti kasutusele võtma, no pidevalt unustan oma kirjutise allkirjastamata:P sest mul seatud nii, et kui mingilt sisseregatud kontolt lahkun, nii regatakse mind välja, kui varemalt sain avada korraga mitu blogi, jäädes ka ise sisseregatuks, siis nüüd lööb pildi eest, et mälu vähe - vananemise märk :DDD
    A no mitte ei harju, et see kastimürakas, mis tundub vanast 3x suuremana, laualon, ära ka ei saa peita, siis ei ulatu igasugu vidinaid külge ühendama :(
    Hiline

    ReplyDelete
  3. Ma loodan, et kui sa seda roosat sillat harvendama hakkad, mugulaid komposti ei lennuta :D.
    Minu Savisaarelt saadud adoonis sel aastal vist veel õisi ei näita.

    ReplyDelete
  4. Just, ära viska jah edaspidi minema väikesi lilli. Kui alustada nullist, et mitte midagi ei ole, siis läheb ikka hulk aastaid enne, kui neid liiga palju saab. Mul on olemas valge stsilla, täitsa armas samuti, kuid selle tavalise sinise partisaniga võrreldes pole ta kuigi agar paljunema. Ma pole küll ekstra pingutanusd ka. Lapsepõlvest mäletan minagi, kui sai hulgaliselt väiksemaid kobarhüatsindisibulaid lepiku alla viidud. Nüüd on küll hulk igasuguseid eri kobarhüatsindi sorte, kuid küllust ei paista veel kuskilt. Selle asemel olen aru saanud, miks mõnedes väljamaa aiafoorumites üksteise võidu kobarhüatsinte kirutakse. Et risustavad sügisest aeda. Ja risustavadki - need, mis juba sügisel sakris lehepuhmaka valmis kasvatavad on kevadeks päris koletuustakad. Ostmise ajal sellekohast infot muidugi ei jagata. Ma ei saa aru, miks need puhmad mul veel välja visatud ei ole. Ühe sihukese nimi on Blue spike, mingi teine oli veel. Kas keegi tahab endale? Õitsevad muidu päris pikka aega.

    ReplyDelete
  5. see roooooooosa on illos jah! ja see teine rooosa ka :)

    a ma ei tea, kas meitel onkevadadoonis välja läinud või mis, igatahes nähapole miskit :(

    ReplyDelete
  6. Sama siin, minu sinised oleks rõõmsad mõne roosa üle !

    ReplyDelete
  7. Oh kui ilusad! Ja nii hea, et tead oma lillede nimesid. Näiteks mina sain sügisel lumeroosipoju ja sel kevadel ongi üks õis rõõmustamas, aga nime ei tea. Eks pean tuletama. Sain lihtsalt nii, et "näed, võta..."
    Rosea on Sul ka nii imeline, nagu ka teised, lihtsalt pole neid niimoodi näinud. Imetore on vaadata , mis kõigil kusagil kasvab.

    ReplyDelete
  8. Väga ilusad varased õitsejad!

    Väga hea, et Rosea on selline laiutaja. Mulle sellised meeldivad, las aga paljunevad :)

    ReplyDelete
  9. Väga tore, ma just mõtlesin, et mida imet ma küll sinna kokkutulekule kaasa pean võtma:)

    ReplyDelete
  10. Tere, Muhedik! Sul on ütlemata muhe blogi. Kas oled mõelnud oma postitusi ka kuskil laiemalt avaldada? Kirjutaksin sulle hea meelega personaalse e-kirja sel teemal, kui jagaksid oma e-posti aadressi. Päikest, Kaisa (kaisailves@hotmail.com)

    ReplyDelete
  11. Kahelehine silla: ahh-milline iludus!

    ReplyDelete
  12. Need roosad tolmukad lummavad, mingi kümme korda juba vaatan uuesti seda pilti. Ilmselt ka hea fotokas:) rääkimata oskuslikust ülesvõtjast.

    ReplyDelete
  13. Jah, mina ka pretendeeriks silla mugulakesele...Ja need lumeroosid!!!

    ReplyDelete
  14. Kevad on jah tore aeg, õpid lilli ja lihaseid tundma :DD

    Mul oli õnneks nädalavahetusel väike pidur kohal, muidu vist ei liigutaks enam näppugi.

    Lumeroosid õpin järgmiseks aastaks või sügiseks. Ma sain ka ühe nimetu ja pean talle nüüd koha leidma.

    ReplyDelete
  15. Kevad on l6puks kohal, hurraa.
    Ma panen tyytud paljunejad veidi kaugemale puuviljaaeda - saavad r66msalt oma lilleasja ajada, aga mind mu teiste peente haruldustega ei sega:D
    Lumeroosid on huvitav, aga no kuidas nad Sul talve yle elavad? Mul on kaukaasia lumeroos mustakirju, kahtlustan kurje seeni. Muidu oleks ta yks parimaid kevadlilli - korralik lehtedega p66sas, ilus ja huvitav 6is, erinevalt kribulatest sibullillekestest:)

    ReplyDelete