Monday, April 9, 2012

KAKS KANGET

Ma pole ilmavaatleja. Ta lihtsalt näitab end mulle. Ja siis ma vahetevahel mõtisklen ja juurdlen ja analüüsin ja mõnikord jõuan ka mingite järeldusteni.
Kas keegi tea, millal saabub suvi? Arvan, et ei tea. Mina ka mitte. Üleminek kevadest suvesse on nii märkamatu ja arusaamatu, et seda aastaaja vahetust nagu polekski.
Sügis annab enda tulekust küll märku ja suvigi taandub üsna leplikult. Ta lõpetab õitsemise ja hakkab hakkab tasapisi puittaimi unele sättima. Sügis värvib lehti ja hakkab neid ükshaaval langetama, päevad muutuvad lühemaks, lõhnad teiseks, silmad jälgivad lahkuvate lindude parvi. Sügis ei protesteeri kui talv tulla tahab. Ta on selleks valmis ja järjest jahedamaks muutuvad ilmad on sellega päris hästi nõus kui maapinnale valge soe tekk tõmmatakse.
Aga kevade saabumine on hoopis isevärki nähtus. Meenutab see gigantide heitlust, et kellel siis ikkagi veel õigus on olla või minna või tulla:) Kevad teab, et nüüd on tema kord ja ta elujõud on suur. Poeb ta välja nii hangest kui jääst. Aga talv tõmbab ette virila näo ja puistab need väga varased üle mingi valge puruga ja kui nad sest veel hästi aru ei saa, katab kohe paksult kinni. Tal on veel muidki trikke varuks, küll tuuseldab puid, teeb mitmed korralikud külmad, saadab vinget tuult krae vahele ja jäätab lompe. Ja kui mõnel päikselisel päeval kevad püüabki kuskil mingitmoodi kilgata, mõne õie avada või veidi lund sulatada, siis vähemalt öösel saab talv jälle oma hambaid näidata. Ja nii kestab see üsna pikalt. Olen oma aiapäevikuisse üldsõnaliselt üles tähendanud, millised on ilmad mõnel aastaajal olnud. Varakevade kohta on lemmikumatest lemmikud omadussõnad olnud ikka - pikk, jahedapoolne, vinduv, heitlik. Pole ka tänavu teisiti. Varakevad on alati olnud selline, hiiliv ja ettevaatlik. Ja on nii ka tänavu.
Ainult aednikud miskitpärast ei taha sellega leppida. Selle asemel, et vaikselt vaadata, kuidas muutuvad värvid, millised on kuskil avanevad pungad, kuidas okkalised hakkavad kasukavärve vahetama, kui palju ja milliseid hääli ümberringi lisandub, tahavad nad kohe talvelume kadumisel suurt suve, pillavaid värve ja lopsakust. Ja nii hirmus kiire on ju hakata rajama seda, mida pikal talvel välja mõeldi, mis siis, et plaan ja tegu ei pruugi üleüldsegi kokku käia.
Aga ega aiandajad polegi nagu päris inimesed, nad kohe on ühed isevärki elukad. Selle asemel, et mõistlikult mõelda või käituda, vabisevad nad aknast välja vahtides nagu mingis troopilises palavikus. Ja kui enam muudmoodi ei saa, siis käivad nad mingites rasketes meeltesegaduse hoogudes vaeveldes mööda aiaärisid, kus siis äkki kleepuma hakanud näppudele jääb kinni arutul hulgal erinevaid seemnepakke, sibulaid, juurikaid, mugulaid ja taimehakatisi. Sellest apokalüptilisest seisundist mõistusele tulles ei saada aru, mis nendega üldse peale peab hakkama või mida valikuta kokkukrahmatu endast kujutab. Ja milline õnn, et neid tsükleid koguneb elu jooksul kohe ikka väga palju ja et neist ei pea kohe mitte midagi õppima. Ikka on vaja mingile laadale end sättida ja nüüd uuemal ajal saab väga eduliselt ka netti pidi ringi kolistada, et äkki on kuskil veel midagi olemas ja saadaval. Jajah, ma ikka tellin vist need uuemad lumeroosid ka lähipäevil ära:D
Palve laiale ringile. Kui kellegi kodu- või töö- või mingi muu tee viib Hortesest mööda, siis ma palun väga, et keegi ostaks mulle aedhortensia `Wim`s Red`, keda mul on väga hädasti tarvis. Peaaegu eluküsimus:)
Ükskord tuleb see kevad niikuinii! Koleaeg on möödas. Kevadine lumi, ma ei tea enam mitmes, sulab ruttu nagu ka järgmine. Neljapäeval nägin paksu tiigilume kohal kollast liblikat ja kuivanud kõrrel ukerdas lepatriinu.

13 comments:

  1. heh, ma mõtsin ka, et mul on see wim's red ilmtingimata vaja saada :)

    vaene wim... nüüd ta vist luksub :)

    ReplyDelete
  2. :D
    filosoof

    tahaks ka hortensiaid. Igasuguseid. Aga vaatan ainult kaugelt. Ei oska neid kasvatada, sellepärast :(

    ReplyDelete
  3. Teame-teame, aednikud on tegelikult usinad ja hasartsed kytid, ainult mammuti ja tiigri asemel on haruldased juurikad.
    4, 5 v 7 aastaaja asemel oleks m6istlik hoopis 2 - suvi (mai algusest sept l6puni, kui toimub taimekasv ja talv (millal siis mitte midagi ei toimu, kus kedratakse, vestetakse, raiutakse ja syyakse seda, mida suvel kasvatati) - oleks palju lihtsam ja selgem. Minu teada oligi meil paar tuhat aastat tagasi selline kalender k2ibel.
    Oo, lumeroosid on head, ainult et rangelt minu isiklik kogewmus ytleb, et talvine niiskus ja lumeall haudumine kipub liiga tegema ja 6ied kevadeks mustaplekiliseks seenetama. Aga mida mina oma 2 lumeroosiga ka tean.

    ReplyDelete
  4. Käisin täna just horteses seda Wims Redi saamas. Kurramuse kallis - aga ndl lõpus on palgapäev ja siis ostan ära :). Aga ilusad tugevad põõsad olid.
    Kui kannatad ndl lõpuni, võin Sulle ka osta :)Ainult, et kuda sa selle siis kätte saaksid.

    ps-kas teile ei käi see bloggeri salasõnad viimasel ajal närvidele. Ma nüüd lähen kolmandale katsele, ehk seekord õnnestub sellest sigrimigrist õiged sõnad välja lugeda

    ReplyDelete
  5. Aitäh, Deia! Aga tuleb välja, et häid inimesi ja mõttekaaslastest segaseid on täitsa palju ja mulle lubati ta juba homme ära osta.

    Selle sigri-migriga harjub ära, aga endale ma enam seda mingit spämmi ka ei taha.

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Ma igaks juhuks siis ennast ei paku Wims Redi jahtima, muidu saab äkki liiga mitu, kuigi Hortes mulle hästi kättesaadav küll. Kas siis keegi Vanille Fraiset ei taha, see ka uus suure punaseks mineva õisikuga - Hansaplant ja Calmia :)
    Mul ainult üks aedhortensia ja see on Mustila, valitud kergemate õisikute pärast, et oksad ei lamanduks. Värv valge. Kui keegi tahab, võin proovida paljundada, võrsik ikka võtab juured alla kui pistik ei peaks õnnestuma.

    Salasõnade meelespea: alati tellida värsked salasõnad vahetult enne kommentaari kirjastamise nupule vajutamist . Selleks vajuta ringjat noolt salasõnade kasti kõrval paremal - võib korduvalt vajutada, kuni pakutakse normaalse väljanägemisega sõnapaar.

    ReplyDelete
  8. Tii, mina paluksin endale küll seda Mustilat kui vähegi võimalik. Mul on tekkinud imelik nõrkus aedhortensiate vastu.
    Vanille Fraise on juba täitsa olemas:)

    ReplyDelete
  9. Jah, Muhedik, Sa panid täitsa naelapea pihta! Igal aastal luban, et enam mitte ühtegi taime ma juurde ei muretse, lihtsalt pole kuhugi panna, aga, aga ,aga, lubaduseks see ongi jäänud. Ja ma kardan, et nii on ka see aasta.

    ReplyDelete
  10. Jutt jumala õige. Kevad tuleb niikuinii, ei tea ainult, kas parem kevad on aprilli viimasel või mai esimesel nädalal, tahaks nädalakese puhkust võtta ja ikka õues sügamiseks:)

    ReplyDelete
  11. Mulle ka võrsikut!!!

    Aga see kevade jutt jumala õige:)
    Viib mõistuse peast ja ma polegi vist niii aiavindine varem olnudki.

    Saaks aina koju ja siis kulutan õhtuseid tunde nagu kulda. Vahepeal istun ikka sauna ees pingi peal ka :)

    Sinu ilmaennustused on mulle hästi sobinud ja peavad ka paika, igatahes planeerisin ma sel sügisel, talvel ja kevadel sinu ennustuste järgi üht-teist. Nii et mina tahaks jätkuvalt prognoose saada

    ReplyDelete
  12. Muhedik, küll võid sa ilusasti kirjutada. Kohe mitu korda loen ja mõnulen. Häid mõttelende ka edaspidiseks!

    ReplyDelete
  13. @Tsiil
    Päris sellist vastutust, et keegi minu järgi oma töid planeerima hakkab, ma küll võtta ei julge. Ma olen seda värki rohkem nii enda tarbeks vaadanud. Kevadel võid mütata (koristada) nüüd nii, kuidas jõuad:), Puid võib ka istutada, aga püsikutega oleksin ma ettevaatlikum, sest mu meelest on aprilli lõpp veel üsna jahe ja juurdumata taimedele, eriti kui neid ka jagatud on, pole see teps veel mitte hea.
    Aga istudes vaata vahel ise ka ringi ja vaata, mis toimub ja nuputa, mida see muutus tähendada võiks. Vihma ma pikalt ette ennustada ei oska, aga mõned päevad küll.

    ReplyDelete