Friday, April 27, 2012

PUUPÄEV

 Ma hõiskasin küll, et homme s.t. eile saab istutada, aga tegelikult ei saanud. Me ei vaja oma koorma kohaletoimetamiseks küll rekkat, sest mida aasta edasi, seda raskemaks läheb, et leida midagi huvitavat, keda meil pole. Häda on hoopis selles, et seekord olid mõned puud sellise pikkusega, et meie pisike ei mahutanud neid mitte mingist asendis ära. Ja need jõudsid alles eile õhtul meieni.
 Eile aga külvasin. Öösel oli sadanud korralikult vihma ja meie kõrgpeenra muld oli soe ja niiske. Kogu avamaa köögivili sai maha. Ma ei tea, misasja päev see oli, aga kõik juurikad, lehed ja õied said mulda. Kartuli panime ka pottidesse ära. Nii, et sellega enam muret olla ei tohiks. Kasvuhoonega ootan veel mõned päevad.

 Täna aga oli see päev, mida olen kohe üsna pikalt oodanud. Hommik oli küll väga päikseline, aga potipuudele ei tee see midagi. Mida edasi kell liikus, seda sombusemaks läks.
Vat, puid ei saa niimoodi istutada, et viskad maha nagu seemne mulda ja asi korras. Nendega peab sedasi isemoodi suhestuma ja nende jaoks peab olema aega ja pealeselle veel see õige TUNNE ka. Täna oli kõik olemas. Eks kõigil ole oma võtted,.kuidas puid istutada.  Meil käib see nii, et algul tuleb maasse sügav auk kaevata:). Siis tuleb see põhi segi songerdada ja panna sinna igasugu head manti, siis veidi mulda ja siis auk sedasi silmini vett täis kallata. Ja nii kaevab mees ja mina kastan valmis mitu auku. Noh, kõigepealt, enne auke, käin ikka oma traatidega ka need kohad üle.  Kuni vesi augus vajub, harutan lahti mullapallid. Mõned jaoks minu jõust ei piisa, neid sangutame kahekesi, et juured ikka sirgu saaks ja et see läbikasvanu ka edaspidi vett sisse võtaks. Kui asi väga hull on, pistan puu mõneks ajaks vette, on lihtsam lammutada. Ja otse loomulikult tuleb puud uurida ja ära arvata, mida ta ise mulle öelda tahab, et mismoodi tal kõige parem olla oleks.
Nojah, ja kui vesi on maapõhja ära vajunud, siis veel mulda ja siis puu. Mulda niipalju, et istutuskõrgus õige oleks. Mulla vahele veel sorts vett ja siis korralikult istutusauk kinni ja kõige lõpuks tuleb kastmisrenn kujundada. Niimoodi istutades pole vaja hirmu tunda, et puul ei jätku vett isegi siis kui valitseb kõige suurem põud. Puu istutatud, tuleb paigaldada tugipostid ja meie oludes kohe ka võrgud. Kuigi puu kasvab mõnd aega puuris, pole hirmu, et mõni näljane ta ära närib.
Vahepeal tuleb loomulikult vaadata, kuidas vanemad puud end tunnevad ja mismoodi nad end üleval peavad. Kasepungad on lõhki, lehisel ka. Peitõieline kuslapuu täies lehes. Osa pärnasid on samuti varsti rohelised, osa ootab veel. Istusin ja vaatasin, et vähe sellest, et osa puid on juba oma kasvukõrguse saavutanud, on nad jõudnud ka tüvesid jämedamaks hakanud kasvatama. Täiesti uskumatu- alles nad olid kõik sõrmejämedused vitsakesed. Muidugi, meetrijämedused tüved on tulevikule imetleda, aga ma olen ka sellega juba rahul. Mõned osad me pargis on juba pensionäride pargi mõõtu andvad. Puudest räägib oma juttu ja saladusi igaüks isemoodi.. Mul tuli vahepeal kohe selline pühakojas viibimise tunne peale.
No mis me siis istutasime? :D
 Kõigepealt leidsid endale kodu hariliku vahtra sammasvorm `Columnaris` ja udupea ehk ühest pärna nõialuuast poogitud sort `Henryk Eder`. Ta on tõeliselt naljakas pusapea tikksirgel alusel. Edasi istutasime kuused, mul on tahtmine saada endale kõik liigid, keda vähegi on võimalik meil kasvatada. Vormid on ka uhked ja eks meil on neid ka olemas, aga liigid on eriti huvitavad. Muidugi, need väikeaedadesse ei mahu. Seekord siis sitka ja meil väga haruldased Glehni kuused. Üleüldse, puid on rohkem kui nimetusi. Okkalised paigas, jätkasime lehtpuudega. Üsna eksootiline, väga suurte lehtedega, noorte punaste (tekitavadki punase halo) ja samuti üles suunduvate võrsetega sammasja kujuga ameerika pärn `Nova`, siis paberikask ja arukase sort `Golden Cloud`. Kaskedega on nagu kuuskedega, ka nende kõik liigid on mu unistused. Esimene saarepuu- pensilvaania ehk punane saar. Siis 2 kirjude lehtedega ontaario paplit `Aurora`. Nende pungad olid üsna avanemispäri, ma kohe tahan näha seda nende ümber tekkivad nimbust. Ja kõige lõpuks tõeline maiuspala, (mis ei tähenda, et eelnenud mingitmoodi kehvemad oleksid) keerdoksaline pärn `Tortuosa` Nüüd on meil selline tantsivate puude osakond ka olemas, sealkandis on teisigi sääraseid. Kui kõik on istutatud, käime puud veelkord üle ja nad kõik saavad veel niipalju vett, kui sinna renni mahub.
 Kade ma pole kunagi olnud, kellel on nüüd tekkinud himu põnevate pärnasortide järgi, peaks auto pöörama Polli Kuningapere e. väga nimeka aedniku K.Kuninga poole. Need tänased ja ka eelmistel aastatel saadud väga põnevad sordid on tema poogitud, olenemata sellest, milline puukool neid müüb. Ja sellest aiast on muudki põnevat kaasa võtta, oma silm on kuningas. Viimase puu istutamise lõpus saime kaela korraliku vihmavalingu s.t., et see viimane kastmine, mida ise teeme, jääb homseks.
 Aga räägitakse, et kui aednik istutab ja taevas kastab, tähendab see, et kallim armastab veel:)
Nüüd on tulemas põõsapäevad, aga enne tuleb ootel olemaolevatele lõunanaabritelt üht-teist seltsiks tuua. Tulbipuu ootab samuti oma sooja kohta, aga tema pole meil enam mingi haruldus:)

 Helleborus orientalis `Tricastin`. Keegi küsis nende kasvatamise kohta, Kaaren vist. Nendega pole mingit probleemi. Tuleb vaid valida poolvarjuline ja viljaka mullaga kasvukoht ja taimed maha istutada. Talveks ma neid ei kata, aga ei lõika ära ka vanu lehti, seda teen kevadel. Kui taimed on väikesed, vajavad nad juurdumiseks paari aastat, esimesel kasvuaastal väiksemad ei õitse. Kui aga tegemist on suurema puhmikuga, näeb õisi juba järgmisel aastal . Lumeroose on parem istutada kevadel, sest siis on juurdumise aeg pikem, aga ka sügisene istutamine pole mul siiani neile midagi paha teinud. Noori taimi tuleb põuaga kindlasti kasta. Ja ongi kogu tarkus. Haigusi, kahjureid pole ma neil näinud.

10 comments:

  1. Kui põnev! No ma ikka täielik puuvõhik alles, aga pole hullu, vähemasti on mullusuvisest pojengiistutamisest juba teatud põhi all. Renni koht jäi sutsu uduseks ja selle vihma ja istutamise suhe ka :D Nüüd peab siis mitut asja jälgima ja kallima kohta ka kohe teada.

    udupäid ja kuldseid tahaks vaatama tulla, aga paistab, et maikuus ei jõua mitte :(, aga ehk jõuab ka, mul on ju (teoreetiliselt puhkus.

    ReplyDelete
  2. Põnev! Kangesti huvitab see vahtra sammasvorm, põnev-põnev.

    ReplyDelete
  3. Nii mõnus on istuda kuuma kohvikruusi taga ja seda blogi lugeda... kuna olen oma kohvijoomist piiranud 5-6 kruusilt 1-2le päevas, siis seda nauditavamad on need vähesed kohvihetked kui kõrvale saab nii põnevat lugemist ja kauneid pilte.
    Kuna ise olen pärit Glehni pargi lähedusest (ning minu elus on Glehn suurt rolli mänginud), siis minu jaoks oli väga huvitav kuulda Glehni kuusest, mis on siis nime saanud Nõmme rajaja vanima venna järgi. Väga põnev!

    ... Noh, kõigepealt, enne auke, käin ikka oma traatidega ka need kohad üle...
    Minul tekkis kohe huvi, et mis traatidega? Kas need L-kujulised, mis siis kas kas tõmbuvad üksteise poole või hoopiski eemalduvad teineteisest. Hea meelega kuulaks sellest veidi rohkem ;).

    ReplyDelete
  4. Puu istutamine peaks nüüd selge olema.Nii palju vett pole ma küll veel pannud, aga loodan, et enam ma ka puid ei istuta(kuigi tahaks).

    ReplyDelete
  5. @Tsiil- ehk ongi see renn veidi vale termin, vbl oleks õigem kastmisnõgu s.o. selline moodustis, kus istutusaugu ümber teen kas mätastest või järelejäänud mullast valli, kust kastmise ajal vesi ei voola sinna, kuhu pole vaja

    @Nodsu- kes usub, kes mitte, aga enamus puid ei armasta kasvada veesoonel. Avastasin kord, et ma oskan neid otsida, leidsin isegi endale kaevukoha ja nüüd otsin alati enne istutamist puudele sobiva kasvukoha. Kas seda tehakse traatide või vitsaga, pole oluline, tulemus on üks. Mul on lihtsalt vasktraadid sahtlis käepärast võtta, puid ei raatsi lõhkuda.

    @Tiia- ma panen seepärast ohtralt vett, et puujuured hakkaksid teda otsima sügavalt, mitte pinnast. Savimaa on põuaga kuumem kui praeahi ja kui puittaim ronib toidu ja vee järgi pinnasesse, on tema hävimis-või haigetumisoht alati suurem.

    ReplyDelete
  6. Tegelikult sobib see augu ettekastmine mitte ainult puude, vaid ka mistahes suuremate või isegi väiksemate taimede istutamiseks. Kui on põuasem aeg, siis mina isegi lasen kaks augutäit vett maasse imbuda enne istutamist. Ja istikutel endil ka veel juurepalli vett täis imeda veevannis. Pärastine kastmine ei ole siis enam nii oluline. Aga veesoonte otsimist oleks tõesti huvitav näha.

    ReplyDelete
  7. Mina olen kunagi toas veesooni määranud niidi otsa riputatud sõrmusega, aga kust kindlaks teha, et see minu määramine ka paika peab?

    ReplyDelete
  8. Käisin hommikul enne tööle minekut ja tulin nüüd juba mitmendat korda taas seda lumeroosi pilti vaatama, ta on mind täiesti ära lummanud!

    ReplyDelete
  9. Jah, Tii, tegelikult toimin istutamisel kastmisega täpset nagu Sa kirjutasid, aga sel kevadel on pinnas üle kahe labidalehe sügavuselt niiske ja seepärast polnud neid nii hullusti vaja uputada. Aga kuivad mullapallid on küll enne vaja igal juhul vetitada.

    Noh, see veesoonte leidmine on säärane asi, millest ma eraldi postitust ei tahaks teha. Mul tegelikult vedas, sest siis, kui ma neist midagi ei teadnud, nägin, kuidas neid otsis vilunud, kogenud spetsialist. Ma võtsin pärast vasktraadid ja käisin tema käidud kohad uudishimust üle. Hiljem vaatasin, mismoodi need traadid käituvad seal, kus puud imelikult käituvad. Siis lugesin veidi kirjandust, seejärel läksin metsa ja vaatasin, kus kasvavad puud, kes on end ise sinna külvanud. Noh, ja siis tegin oma järeldused. Ja siiani pole ma enam ühtki enda istutatud puud näinud känguvat ega noorena sammalduvat jms, järeldused tuleb ikka endal teha, ega ma siin mingeid õpetussõnu öelda oska, aga ma arvan teadvat, et asi toimib

    ReplyDelete
  10. mde, ma võin kommentaariks veel lisada, et ma olen vahel unustanud (eriti alguses) veesooni vaadata ja siis pärast näen, kuidas istutatud puu/põõsas ennast täiesti viltu veab. mul on mõned näited nii ilmekad, et lausa imelik on vaadata - ntx mitu põõsast järjest, kõik kenad, kuid 2 kõrvutiasetsevat on tõmbunud tugevalt kahele poole lahku.... mõõtsin siis muidugi pärast üle ja pole sugugi ime, et ma sealt veesoone leidsin. kes looduses katsetada tahab, siis näiteks sipelgapesade kuhilad on minu kogemuse järgi alati veesoontel või pigem isegi veesoonte risti kohal.

    ReplyDelete