Wednesday, May 20, 2009

VIHMAST, PROJEKTIDEST JA MUUST KAH

Eile sadas pea terve päeva, suuremad vihmahood vaheldusid tibutamisega. Esimest korda selline soe, aiale mõnus. Alles õhtuks lakkas sadu mõneks tunniks. Mõtlesin, et ega kogu päeva saa ikka maha lorutada. Olgu küll, et raamat on ka hea kaaslane.
Kõigepealt istutasime maha varakevadel saadud kolmiklilled. Kuigi nad ei karda külma ja on varakevadised õitsejad, ei julenud ma varem neid kasvuhoone hellikuid ikkagi veel välja tuua. Vanematest asukatest õitseb praegu veel kamtsakta kolmiklille (Trillium camtschatcense) igavesti uhke puhmas. Siis külvasin külmaõrnemaid köögivilju- aeduba, tsukiinit ja veel nipet-näpet, mis mai alul jäid maha panemata. Muld oli mõnus- soe ja niiske. Tillid, porgandid, spinat jm kõik kenasti üleval. Veidi aega nuputasin, mismoodi oma kõrgpeenardele veel kõrgust lisada ja siis sain ka suhkruherne maha pandud. Potikartul vajab juba esimest muldamist. Ja tänavu proovin ära ka tünnipõllunduse. Peenraid me enam mingisuguseid ei tee.
Vaatasin üle ka juba istutatud puud. Kivikased kenasti lehes. Kunagi, mitme inimpõlve pärast, näevad nad välja sellised nagu sellel internetist tõmmatud pildil. Ma kohe veidi kadestan neid inimesi, kes neid kaski täiskasvanutena näevad. Minu andmetel Eestis ühtki vanemat puud ei kasva ja eks mina siis lepin selle pildiga:DDD
Pottides meil tänavu midagi eriti väljaistutamist ei oota. Möödunud aastal Eestis katsetamiseks antud vahtrad (Acer micranthum) on pottides külmkasvuhoones katteta kenasti talvitunud. See oli üsna karm katse. Tänavu on vaja nad ümber potistada ja jätta talveks välja. Eks siis järgmisel aastal tuleb nad erinevatesse kohtadesse istutada, et talvekindlust lõplikult hinnata. Mul on küll veel mõned huvitavad puud tellitud, aga aasta-aastalt jääb see valik väikemaks, mida ihaldada. No muidugi, päris ilma istutamisteta ei saa kohe kuidagi.
Väga ilusaks on potis kasvanud kevadel Inglismaalt saadud hosta `Pilgrim`. Aga eks ma ootan need teised ka ära, siis saavad kõik korraga välja. Või hoopis potti:D Ei tea ju, mis seisus nad tulevad.
Hostapeenrast- millegipärast tulevad hostad tänavu sellest uuest peenrast väga visalt. Basseini-äärsed lihtsalt pinnases on nad juba 20-cm kõrgused, siin vaevalt ninad väljas. Ma ei taha uskuda, et neile mürk kuidagi halvasti mõjus. See oleks ju kohe või vähemalt sügiseks näha olnud. Kontrollisin veelkord- ajalehed kõik kenasti katteks olemas. Ilmselt on asi selles, et seal püsis lumi kõige kauem ja tundub, et kruusamultsi ja ajalehtede all sulab pinnas aeglasemalt kui mujal- seega tärkavad ka taimed hiljem.
Nüüd siis neist projektidest. Osa töid edeneb väga kenasti või on juba lõpetatud. Ma küll kilkan siin, et kõik on peaaegu valmis....Aga väga palju on ka pooleli või hoopis alustamata.
Roikapeenar maja poole keeratud. Selleks panime kinni ja koorisime kruusast ühe sissesõidutee. Homme vast saabub ka peenra tarvis mullakoorem, mis on siis sinna laiale vedada vaja. Aga istutada ei saa enne midagi kui umbrohud tärganud ja välja juuritud. Nii, et see koht siis seisab mõne aja:(
Ohhh.... istusin ja vaatasin tükk aega seda remonti vajavat kiviktaimlat. Kaos ja ikka täielik katastroof, talvel veel hellitasin mõttes mingit rohimist:S. Laiutavad seal praegu tipmine puksrohi ja kolhise luuderohi- mõlemad väga ilusad pinnakatjad. Uude peenrasse on vaja ümber istutada viltjas ülane (Anemone tomentosa), kuldjuured (Rhodiola rosea) ja veel mõned taimed. Ilmselt sealt teiste taimede alt leiab veel midagi põnevat üles. Enamus neist vaja ära jagada. Ja naat. See on üks õuduste õudus. Ta on küll seal raamides ega lähe kuskile edasi, aga mõnest taimest on teda saanud sinna ikka päris suur lahmakas. Siis kui taimed väljas, läheb kogu kupatus mürgi alla. Kui kunagi sedasi renoveeris oma kiviktaimlaid Tallinna Botaanikaaed, mõtlesin, et milline barbaarsus. Aga ei tohi miskit ära sõnada, ei saa ka meie teisiti. Ja siis ostan sinna põhiliselt aeglasekasvulisi madalaid okaspuid ja katan kogu peenra samuti nagu selle hostade oma. Kergkruusa ja ajalehti veel on.
Sel nädalal ehk jõuab ka selle jalgtee maja juurde valmis. Kui mitte, siis kuu lõpuks ehk...
Ja enamus raamatuid ikka veel siia kolimata. Algul segas paks lumi, siis kevad. Vihmaga ei saa neid samuti ära tuua.
Päev on ka kuidagi liiga lühike:(
Ja juunis on kõik nädalalõpud planeeritud lullilöömiseks:)
Aga täna sajab ja sadanud on kogu öö.

7 comments:

  1. :) Nummi!!!! Eriti need juuniplaanid..

    ReplyDelete
  2. Vanemaks saades on ööpäevad lühemad jah :), olen seda ise ka märganud.
    Minul juba arbuusid ja kurgid tünni istutatud. Rohkem ma vist sel aastal enam aias midagi ei tee, astusin Laiskade Lamajate Parteisse :DDD

    ReplyDelete
  3. Kirjutad, et rohkem midagi ei istuta...ja kus siis tuleb nimekiri :oDDDDD
    Aga ööpäeva pikkus on mul juba olematu, kas see tähendab, et olengi juba vana? :o(
    See kivikask on tõesti majesteetlik.

    ReplyDelete
  4. Misasja? Mis nimekiri?
    Haa, see on põhiliselt TEILE istutamiseks mõeldud! :DDD

    ReplyDelete
  5. Siis on h2sti kui Inglismaalt toodud hosta kasvab h2sti. Helistasin just emale ning kysisin kuidas talle toodud hostad kasvavad.Ta istutas nad juba maha ning 88kylm oli suured lehed 2ra v6tnud kuid uued v2kesed lehed on juba v2ljas.

    ReplyDelete
  6. Ma teadsin, et tuleb veel väga jahe periood ja seepärast ei raatsinud teda kohe maha istutada (hostadel on õrnad lehed), vaid jätsin potti ja temast on kasvuhoones kasvanud juba tõeline iludus.
    Aitäh Sulle, Koduperenaine!

    ReplyDelete