Friday, May 22, 2009

KELLE AEG?

Täna käisin linnas. Lükkan alati seda käiku nii kaugele kui saan. Aga hommikul kamandati autosse ja nii sain lõpuks ära ostetud ja ka maha istutatud nui-ja spargelkapsad, paprikad ja tomatid. Ja ega ma seda sõitu ei kahetse, enne seda sõitsime läbi alevikust, et postkontorist kätte saada pakk. Kahetsen ma seda, et mul ei olnuid kaasas fotoaparaati. Seal olid täies õies valged sirelid ja kastanid. See valge-valge vaatepilt oli nii ülev ja lummav...Nüüd panen selle fotoka vist igaks juhuks padja alla ( äkki näen neid unes) või kui keegi on nõus minuga sõitma, siis lähen ja pildistan nad seal ära.
Minu sirelid näitavad värvi. Selle sordinime ei tea ega saagi teada, põõsas on toodud kingituseks nimeta. üks minu lemmikpinnakatja- mitmevärviline epimeedium (Epimedium x versicolor)
kirsid-ploomid hakkavad õitsemist lõpetama, aga täies õies on õuna-ja pirnipuud


Suurte õisikutega, ilus-kuldne roomav mahoonia (Mahonia repens) muudab igava kuusenurga säravaks


Muidugi õitsevad tulbid ja nartsissid ja veel igasugu muud kevadised sibulad.
Aga alanud on pojengide aeg. Õitseb Paeonia coralleana. Küll olen talle palunud eestikeelset nime, aga siiani tal seda pole




ja värvi näitab päris korralikult ka ahtalehine pojeng (Paeonia tenuifolia). Tänavu läheb ta ümberistutamisele, seega ka jagamisele ja kohe-kohe hakkab õitsema ka lagodehhi pojeng.





Või on alanud hoopiski iiriste aeg?
Selle iluduse sordinime pean natuke täpsustama. Lipikut vaadates tekkis mul väike kahtlus ja nii ongi, et ta juures pole päris õige nimi.




Gingerbread Man






Sun Fairy




Jah, kui asi pole planeeritud kohe aasta alguses, siis projekt edeneb väga visalt. Aga ta edeneb siiski:)

Aga mis mina täna sain!!! Kohe kahju, et siia ei saa panna neid hüplevaid ja eputavaid emotikone. Igasugu põnevaid puid! Värvilisi! Vot! Ja nüüd ma istutan küll päris rõõmuga: Homme. Las siis sajab:)



13 comments:

  1. Uskumatu, kas tõesti su iirised õitsevad juba? mu omadel pole lehedki veel eriti pikad, hostadki ainult sentimeetri jagu maast väljas. Meie kevad on tõesti jahe olnud...

    ReplyDelete
  2. MDB e. kääbusiirised on alati varased ja puhkevad ikka enam-vähem samal ajal- nii 20.mai paiku. Kõrged aediirised ootavad veel pea kuu aega.

    ReplyDelete
  3. Mu lillad ja kollased madalad varajased iirised (jah, just sellised sordinimed mul ongi :oP) näitavad ka juba pungas värvi. Aga ma imestan hoopis pojenge. Neil on ilmselt ka varasemaid ja hilisemaid sorte, sest meil lasteaia ees on alles põlvepikku punakad võrsed (maja põhjaküljes küll ka) ja minu ainumas eelmisel aastal Piibelehelt pealekauba saadud pojengike pistis alles mõned päevad tagasi oma nina mullast välja. Aga tal on ka üsna varjuline koht muidugi.

    ReplyDelete
  4. Mul oleks üks teemaväline küsimus: hakkasin tööl ka kõrgpeenart tegema ja lugesin Su vastavat postitust uuesti ja tunnen nüüd huvi milleks see lubi seal oluline on? Ja kas kurki seal muude köögiviljade hulgas ka kasvatada võiks, või nõuab see rohkem avarust?

    ReplyDelete
  5. Lubi seepärast, et see turvas, mis ma seal kasutasin, oli liiga hapu. Kui turbale sisse liiva segada- seob paremini niiskust, siis see on ka enamusele aedviljadest liiga hapu. Lihtsalt selleks, et mullareaktsioon oleks taimedele sobilik. Ka meie põllumullad kipuvad olema liiga happelised.
    Võib küll seal avamaakurki kasvatada. Arvan, et pole kultuuri, mida ei saaks kõrgpeenras kasvatada.

    ReplyDelete
  6. Imeilusad iirised. Aga need on ühed vähestest taimedest, mida mina oma aias kasvama ei saa. Siberi iirised saan, aga aed iirised kiratsevad ja siis lähevad üldse välja - nii et ma olen neist loobunud.

    ReplyDelete
  7. No ei või sadada - mul oli plaanis päev otsa kiigel lebada, molutada ja kala grillida, puhkus enne puhkust :)

    Eh, ma ei ostnudki sel aastal ahtalehist pojengi, eks jääb järgmisse aastasse.

    A kas sinna tulebki lastele päkapikumaja?

    ReplyDelete
  8. teil on ikka võrratult kaunid vaated maastikule!
    minu kollane madal iiris on ka mõned õied juba poollahti lükanud.
    vihm muudki sajab ja sajab... tore!

    ReplyDelete
  9. Noh, Hiline! 5+ !!!
    Ja sajab vaatamata sellele, et ma rohkem kui need kapsad ei istutanudki! Ongi lihtsam, molutada saab ka toas diivanil, aga vähemalt ei pea aeda kastma.
    Kahjulugu ainult, et see projekt jälle seisab- no ei saa ju värvida:S

    Deiale- arvan, et viga on Sinu liiga rammusas maas. Julgen nii arvata, sest enamus inimesi millegipärast arvab, et taimed ei saa teisiti hakkama. Aediirised kasvavad üsna kehvas mullas. Ma ei väeta neid mitte kunagi, ei mineraalsete ega orgaaniliste väetistega. Ka ei talu nad mingit multsi, ei kõdusõnnikut ega turvast enda risoomi lähedal.

    ReplyDelete
  10. mamma mia! kuskohas sa õieti elad?
    meil õitseb toomingas. ja ülased. ja võililled. ja tulbid (kõik pole veel lahtigi). tema räägib pirnidest ja kirssidest ja pojengidest!!!!

    ReplyDelete
  11. No tõesti, tõesti kõik õitseb! Vapustavad pildid! Mul pojengid alles täitsa rohelistes nuppudes!
    Aga ma paneksin siia ka oma tagasihoidlikku soovi ahtalehise pojengi juurikale! olen seda juba väga, väga igatsenud!

    ReplyDelete
  12. Ainuke, kes meil sarnaselt teile õitseb, on epimeedium. Ja meil on tal väga kaunid kahevärvilised, kollase ja tumeroosaga õied. Ma teen pilti, kui koju lähen.

    ReplyDelete
  13. Vot, kui hea info iiriste kohta! Ma just mõtlesin, et panen nad sealt vaesest mullahunnikust peenrasse korraliku mulla sisse - hea, et veel ei pannud. Aga kuhugi ma pean nad ikkagi ümber istutama, sest seal mullahunnikus ei suuda ma neid põldmarja ja muu umbrohu eest kaitsta. See põldmari on meil igavene nuhtlus, ei tea, kas mürk teda võtab, kui lehtedele pintseldada? Kusjuures ma olen täitsa kindel, et ta varitseb mind teeradade ääres ja siis, kui näeb mind raske aiakäruga tulemas, siis viskab oma nöörid ette, et ma neisse koperdaks.

    ReplyDelete