Tuesday, May 12, 2009

TULBID

Pildistasin eile ka tulpe, olgugi, et nad ei ole päriselt minu lilled. Ometi ei kujuta ma ka kevadet nendeta ette. Nii, et siis äkki ikka on? Ei tea. Kõige rohkem meeldivad mulle varased kaufmanni ja greigi tulbid. Hilisemad sordirühmad jätavad mu täiesti külmaks, sest kui juba hakkavad õitsema pojengid ja teised suuremate õitega lilled, tunduvad tulbid mulle kuidagi kohatutena ja väikeste äbarikena, mis siis, et neil võivad supitaldriku suurused õied olla. Kui, siis ainult viridiflora sordid panevad mu veidi kulmu kergitama. Ja eelistan ma sääraseid magusõrnu sorte, mitte punaseid. Ja ometigi on üks mu lemmiksortidest just tulipunane ´Red Riding Hood´. Nii, et mingi müstika mul nende tulpidega. Ju seepärast ei püsi nad mul ka seal, kuhu olen nad istutanud. Sordinimedest huvituvad harakad ja laiali tassivad ja söövad neid hiired. Eks ma siis sügisel ostan jälle mõned kaufmannid.
Esiplaanil ´Snow Parrot´ Kõige ilusam tulp kevadel ´Für Elise´
Selle sordi nime pean ma jälle otsima hakkama


Apeldoorn Elite

Siin on puha segamini ´Monsella´, `Double Dazzle` ja ´White Fire´




´Gold Coin´




tagaplaanil vana ja väga ilusa, korrektse õiekujuga ´Eric Hofsjö`. Selle sordiga on mul küll väga eriline mälestus. Eks mulle on suurte sülemite viisi kingitud igasuguseid lilli ja lillekimpe, aga ükski neist pole niiviisi meeles kui need 35 tulbiõit. Iga aasta tarvis üks. Et mis selles siis nii erilist on? Aga see, et tolle aja lilled olid alpikannid ja harva kui õnnestus saada punaseid nelke, mis mulle siiani külmavärinaid tekitavad. Ja siis äkki keset talve sületäis tulpe, mis mu kolleegid olid kuskilt välja võlunud.












`Super Parrot´. Ega ta sellest valgest lumepapagoist eriti ei erine. Puhkemisel on ehk väike vahe, õie vananedes aga on need 2 sorti üsna sarnased. Ees üsna ära õitsenud ´Pinocchio´





Ja taevas oli eile õhtul selline. Pastelne






10 comments:

  1. Imeilusad!
    Kas sa korjad igal suvel tulbisibulad üles? Küsin, et äkki tead omast kogemusest nimetada sorte, mis paljunevad ja elavad ka kenasti ilma suvel mullast välja tõstmata?
    A need forsüütiad ei lookle mul keegi - värdid on, äkki lihtsalt noorekesed alles.

    ReplyDelete
  2. Laisaks olen muutunud, ei korja enam sibulaid igal aastal üles. Teen seda paari-kolme aasta tagant, muidu muutuvad nad väga tihedaks ega õitse enam korralikult. Kui Sa oled sibulakasvataja, siis peab neid küll igal aastal üles võtma.

    ReplyDelete
  3. Ei või olla, et see viimane foto tõelisest taevast tehtud on! Liiga muinasjutuline. :o)))
    Aga mulle on tulbid need kõige lemmikumad (hilis)kevade lilled. Vanasti täidisõielised mulle ei meeldinud eriti, aga nüüd olen ka neisse paremini suhtuma hakanud.

    hooll - eks nad taha hoolt jah, aga mitte üleliia.

    ReplyDelete
  4. vau! See taevapilt on ikka super!!!
    Ja tulbid on ka väga ilusad! ei viitsi mina ka oma tulbisibulaid iga aasta üles võtta!

    ReplyDelete
  5. tulbid on ilusad. eriti valged tulbid.
    kuid taevas, see on imeilus!

    ReplyDelete
  6. See viimane pilt oleks nagu maalitud - super!
    Tulpidega minulgi sellised keerulised lood, et ei jõua mina nende sortide nimesid üles kirjutada ja veel vähem meelde jätta. Üles ka ei viitsi neid võtta peale õitsemist ja miskipärast nad reguleerivad ise ennast mul aias- kui vaatan, et jälle liiga väheks hakkab neid kevadel jääma - siis sügisel ostan mõned pakid ja istutan uued sibulad. Mul ikka hiired iga aasta kurja teevad. Aga mürki ei taha ma panna - koerte, laste ja lindude pärast.

    ReplyDelete
  7. No mina fännan tulpe ikka täiega - mida rohkem ja erksamad, seda ilusamad. Peale eelmise aasta äpardust ei huvita ka sordinimed enam, sordid küll, just sellepärast, et ei peaks neid tihti välja kaevama.
    Huvitav, et Sul, Deia, hiired sibulatele ligi pääsevad, mul vaatamata muttide poolt läbiuuristatud maapinnast ainult ühed - Jaapanist saadud valged looduslikud tulbimugulad pisteti nahka, aga kahel korral ma nägin nende õied ikka ära.

    Taevast pilt on tõega ilus. Kuramus, peab ikka miski fotoka või kaamera muretsema, mida saaks kohe käepärast kasutada, ikka ja jälle jään hiljaks :(

    ReplyDelete
  8. Oh, unustasin küsida - vaata, kas Sinu hostapeenras on ajalehed alles? Minul on kõik Äripäevad haihtunud !??, ainult näputäis peent pudedat puru, isegi klantspaberist pole miskit alles ja ma laotasin ikka päris paksult, eriti aiaäärde naabri naadi kaitseks, ainult vana vene tapeet on alles. Kas on nüüd paber kehvem või vihmaussid näljased või õppinud lugema, vanasti pidasid ajalehed ikka päris mitu aastat vastu,

    ReplyDelete
  9. Väga kena! Mulle imponeerivad ka väga-väga vanad sordid.

    ReplyDelete
  10. Minu "Ekspressid` ja ´Postimehed` enamasti alles, kogu katet eemale ei tõuganud, vaatasin valikuliselt.

    ReplyDelete