Sunday, May 17, 2009

EESTIMAA ........HOF:))

Mul on neist hollandlastest kohe kahju. Mõelda vaid. Igal kevadel istutavad nad miljoneid sibulaid. Igal kevadel rajavad nad uue muru. Ja seejärel avavad nad üheks kuuks oma kuulsa Keukenhofi igasugu untsakatele uudistamiseks. Seejärel hekseldavad nad kogu selle töö ja vaeva ja väärtusliku kraami pinnasesse ja jälle istutavad. Ikka miljoneid suve- või püsililli. Ja jälle ainult paariks kuuks.
Meil on siin palju lihtsam. Igal kevadel puhkeb miljoneid õisi. Kollaseid. Pole neid keegi istutanud ega külvanud. Ise tulevad ja tegutsevad ja õilmitsevad. Ja vaatepilt pole ilmselt halvem kui seal kaugel. Kuidas seal tegelikult on, ju ei teagi. Käivad ja sehkendavad, aga pilte ei raatsi keegi näidata:). Tuleb leppida omamaise iluga. Seda siis niikaua kuni inimene lubab. Õied on ju imeilusad, aga need lendavad puuvilla meenutavad ebemed enam mitte. Nii suurel pinnal nagu meil, pole meile pähegi tulnud teda välja torkida või mürgitada. Niikuinii tuleb uuesti. Ja oma elu totralt raskeks teha pole me ka planeerinud.
Meil muudki teha. Eile algas siis plaanivälise projekti teine etapp. Augud maasse, tsementi täis ja postid püsti. Ma ju nii arvasingi, et kui see ehitamise vunk sees, ega siis kohe pidama ei saa:) Teised tööd ka järje peal.

Ja ploomid ka õitsevad. Öökülma meil pole olnud. Ega ta tavaliselt siia nii kõrgele kevaditi ei jõuagi. Aga eile helistasid mitmed tuttavad, kes vist muretsesid meie aia pärast. Kellel kartul, tomat, lilled või puude-põõsaste lehed külmavõetud. Kahju.
Aga ilus aeg on.




15 comments:

  1. Mina suhtun võililledesse täpselt samamoodi :D. Jah, kui ta ennast peenrasse sätib või kuskile mujale ebasobivasse kohta - siis torgin välja. Aga murus - nu las ta siis olla. Kunagi aastaid tagasi ma ka mürgitasin ja torkisin ja kaevasin - tulutult - ikka tuli tagasi. Siis jõudis kohale, et aias on muudki teha kui pidevalt ainult võililledele ennast pühendada - kasvõi õunapuu varjus raamatut lugeda :D. Ja nii ta siis elutsebki mul muru sees - kui liiga kipub laiutama, siis lasen staranega üle - nii umbes üks kord 4-5 aasta jooksul. Aga ilus lilleke ju tegelikult - selline puhas kollane. Ja peale jaanipäeva ta enam ei õitse nii intensiivselt.

    Mis salapärane plaaniväline projekt sul seal käimas on. Ma kohe uudishimulik :).

    ReplyDelete
  2. Njah...minagi suhtun kodus võililledesse samamoodi, aga tööl...hetkel läheb iga päev mitu tundi, et napsikuga kogu see kõva veerand hektarit üle käia. Ja kui veel mõelda, et homseks on 2 puhkepäeva vahel olnud, siis on seal ilmselt juba ka neid valgeid lendureid olemas. Ja ausõna, mul on seal ka oi-kui-palju muud ka teha.
    Ja murutraktorit mulle ka ei muretseta, pidavat mõttetu vidin olema...

    ReplyDelete
  3. Võililled on vahvad ja ma ka ei näe mingit põhjust nendega sõda pidada, võidavad nagunii nemad, sest neid on rohkem :).
    Aga projekt huvitab mind ka ;)

    ReplyDelete
  4. heh, miks sul neist kahju on? kui ma saaks kuu ajaga kogu aasta papi kokku kühveldada nagu nemad, siis ma oleks küll maru rahul :P

    aga eks nad need sibulad ju ka kasvatavad ja müüvad, mis neil seal maas on. mis vahet seal on, kus nad oma tulpe/sibulisi kasvatavad, kas pargis, nende näitamise eest lisatulu teenides, või põlla peal...

    muru jääb ikka nii, seda keegi üles ei künna. paranduskülve muidugi tehakse, sest see kari trambib kõik muruääred ära + lisaks veel mujalt, sest pildistada on ju vaja. mde, see eneseeksponeerimine on iseenesest täitsa ok - võin julgelt tunnistada, et ma ka ikka ennast aeg-ajalt pildi peal näha tahan. lihtsalt see mind tookord pani imestama, et nad ei pildistanud kohati üldse muud, vaid ainult ennast koos muuga.. nö fookus ei olnud mitte sellel, mida nad vaatama tulid. aga ega seda ei saa ju ka pahaks panna... natuke imeks kohati küll :D

    ReplyDelete
  5. Eeeee ...see projekt:). No see on "ehitusmaterjali jääkide täielik ärakasutamine" Mis nad muidu virnas seisavad ja kõdunevad. Paneme maasse püsti:D

    A see hollandlaste värk. Kunagi ammu kui hollandlased meile liiliatest loengut pidasid, siis nad rääkisid, et kõik see, mis neil on maasse istutatud, ei kuulu kunagi ülesvõtmisele, vaid masinad hekseldavad kogu kupatuse maasse. Et tööjõud on kordi kallim kui ühe masina paari päeva töö ja kui meie halasime, et sibulad ju... siis nemad seda raiskamiseks ei pidanud.
    Ja alles lugesin üht artiklit, mis seda kinnitas. Nii, et sealt põllult või pargist ei müüda midagi maha kui just eesti ärimehed ise sealt midagi endale üles ei võta:)) Ja muru läheb ka maasse ja uus muruvaip peale. Pole neil meie moodi lappimise kommet.

    ReplyDelete
  6. a mina nägin seal filmi, kus suured traktorid neid sibulaid üles võtsid, ja et nad pärast liini peal pesti ja kuivatisse suunati - kogu see kupatus oli väga sedamoodi, nagu eestis kartulivõtt.

    ReplyDelete
  7. Sa nägid seda sibulakasvatusfirmade paljunduspõldude värki. Seal on hektarite viisi tegu ühe sordiga. Need jah võetakse traktoritega üles, liinilt läbi ja siis pakendatakse ja pannakse ilusad pildid peale ja siis me ostame:)
    Mina siin rääkisin enne haljastusest ja sellest, kuidas sealset materjali raisatakse.

    ReplyDelete
  8. ps. Mis Eestimaa hof? Klassikuid tsiteerides pigem ikka tagahof või mis. :P A teil vist küll hekiesinehof või ploomihof või projektihof....

    Parool REDIS! Redisehoovini asi vist ei küüni?!

    ReplyDelete
  9. need peenrad seal pargis ju ka nende sibulafirmade omad ja tehtud, ega siis keegi teine neid sinna panemas ie käi. peenardel ja aladel ju sildid juures, mis firma tehtud see osa on ja mis firma tehtud teine osa on. ja neilsamadel firmadel on seal pargis ka oma siuksed pisikesed ilusad putkad, kus siis sordid õitega väljas ja kogutakse tellimusi sibulatele, mida sügisel täidetakse.

    ReplyDelete
  10. Vt ajakiri "Aed" märts/aprill 2009.
    Kuna tänavu on tegemist Keukenhofi parkaia 60.juubeliga, on seal selle rajamisest pikk artikkel.

    ReplyDelete
  11. Vata seda projekti võiks laiemalt ka tutvustada, sest Kadakaaias on samuti seda ehitusjääkide kraami, mis "muidu virnas seisvad ja kõdunevad". Liiatigi on see kraam pinnuks silmas ja kõva vaidlusobjekt - mees arvab, et hunnik maja kõrval kole, ta tassiks 60m eemale, mina ei luba - no mida asja, ei ole ju vaja lilleniitu rikkuma hakata ja ega see virn seal kaugemal kaunim näi. Ja siis läheb mõnda aega mööda ning me jõuame jälle sama diskussioonini välja, aga vot, kui oleks projekt...

    ReplyDelete
  12. Mida iganes ehitate, lase ka öökaamerad aeda panna, hea meil ka siis vaadata, kes teil seal uforinge teeb :)))
    Ööelu on täitsa huvitav - ma oleksin äärepealt öösi kasvumaja soojendust sisse lülitades rebasele otsa jooksnud, sõi teine rahulikult berna kausist krõbinaid, mida peni varestele hommikuks jätab. Ja juba mitmel ööl on ka mingi suurema kakulise tiivasahinat kuulda ja täna polnud eelmise aasta varesepoega näha :(

    ReplyDelete
  13. :DDDD projekti väljamõtlemine on väga lihtne värk. Muudkui nuputa. Eks ma varsti näitan teda.
    Aga võiks ju olla ka nt. skulptuuriaed, s.t. pillud oma jäägid kuidagi kunstipäraselt risti ja püsti- saad abstraktse kunsti nurga vms. Või ehitad päkapikumajad- umbes nagu pokumaal või hanemajad või veel midagi. võimalusi on tohutult.Mõtle:)
    Ma küsin ühelt oma tuttavalt luba, mis tema oma jääkidega tegi, siis näitan seda ka.

    ReplyDelete