Monday, May 25, 2009

POJENGID SEEMNEST

Kuna pojengid ei ole meie aias olnud nn põhikultuuriks, siis ei ole ma varem süüvinud ka nende seemnete hingeelusse. Ja et paari liigi seemned sain väga hilja sügisel, siis lihtsalt viskasin nad sügavkülmikusse ja kevadel külvasin. Ja edukalt. Lähtusin lihtsalt sellest, et looduses peale varisemist nad ju peaksid läbi külmuma. Et nüüd Hiline küsis nõu, siis hakkasin asja uurima. Tema muidugi leidis kindlasti kõik vajaliku kätte, aga ehk huvitub veel keegi pojengiliikide seemnekülvist, siis teen väikese refereeringu Kiievi teadlaste N. Dudiku ja E. Hartsenko raamatust "Pojengid" Kiiev 1987.


Pojengiseemned korjatakse täisküpsuses. Kuna seemned ei valmi ühel põõsal ja isegi ühes kupras üheaegselt, oleks kadude vältimiseks vajalik isolaator (mis see on, ma ei tea). Seemneid ei kuivatata, vaid külvatakse kohe. Nende idanemine sõltub temperatuurist. Mõnede liikide tõusmed ilmuvad 30-40 päeva, mõnedel 80-90 päeva pärast. Juurekeste arenguks on vajalik 18-20 kraadi umbes 2-3 kuu jooksul. Seejärel vajad nad jahedat perioodi. Maa-aluste võsude kasvuks on vajalik madal temperatuur ja seetõttu hoitakse külvikaste edasi 20-30 päeva 1-4 kraadi või -1- -3 kraadi juures. Ka võib külvikaste, kus pojengide juurekesed on juba arenenud, hoida kogu talve külmkasvuhoones või avamaal ja kevadel ilmuvad tõusmed. Kõrge temperatuur on vajalik juurte, madal maa-aluste võsude arenguks.


Kui ma nüüd mõtlen lagodehhi ja P.coralleana isekülvide peale, siis nende seemned valmivad varakult ja pudenevad maapinnale (ma pole neid korjanud) ja ju nad hakkavad kohe soojas idanema. Talve saabumise ajaks on juurealgmed ilmselt niikaugel, et hakkavadki arenema need maa-alused võrsed ja nad saavadki kätte oma vajalikud madalad temperatuurid. Mina aga arvasin, et nad läbisid kõigepealt külmaperioodi ja seejärel kevadel idanesid. Et mina panin seemned sügavkülma, tähendab hoopis seda, et ma ei lasknud neid lihtsalt läbi kuivada ja külvasin ikka ju soojal ajal. Külvid olid mul siis tillukese lavas ja talveks jäid nad õue. Tavaliselt on need esimesed lehekesed üsna ruttu kuivanud. Ja kui ma siis pärilsehtede faasis järgneval aastal olen nad üles võtnud, on neil arenenud väga korralik ja pikk juur. Ju see maa-alune tegevus on neile kõige olulisem.
Mu mehe vennanaine on külvanud pojenge sügisel avamaale, kohe peale kuparde saamist. Ja järgmisel kevadel ilmusid samuti tõusmed. Nad olid samuti selle vajaliku sooja-külma tsükli läbinud.

9 comments:

  1. Aitäh, sai siitki natuke lisaks. Ja mujalt sain väga hea nipi - peaaegu valminud seemnekuprale organsast kingikotike otsa siduda, siis saab semned kadudeta kätte.
    Minul aga soovitati need ebanormaalsel ajal värske seeme kohe mulda (0,5 sm liiva mullale ja 1-2 sm liivasegust mulda peale, torgata. Saavad küll pika soojaperioodi, aga enne lehti ei aja kui külmaperiood ka läbi.
    Minul lükkub sõit kahjuks ülejärgmisse nädalasse, ja minul juba homseks pilet olemas ja asjad pakitud ja suur lootus, et jaanipäevaks ka piisavalt kosunud on suure kahtluse all :(((

    ReplyDelete
  2. Ju see kotike seda isolaatorit tähendabki. Seemikute hoolduse kohta on seda juttu neil hoopis rohkem. Eks ma kunagi kirjutan ka selle siia, järsku läheb veel kellelgi vaja.
    See on küll halvasti, ma lootsin ka, et oled ikka meie kokkusaamiseks juba olemas:(

    ReplyDelete
  3. Natuke pahasti jah, mul juba asjadki kohvrikesse pakitud, mis oli kavas teile näpuharjutuseks kaasa võtta. Heal juhul olen tagasi küll enne 20-ndat, aga pole kahtlustki, et potisinisele silmaümbrusele lisaks ka veel üpriski piiratud nägemisega, esialgu eemaldadakse pisarakanali avamise apsaka tagajärel tekkinud verevalumi kämbuke, mis ongi järsult keheveneva nägemise ja peavalude põhjus.

    ReplyDelete
  4. Tead, meile sobivad ka päris siiruviirulised silmad. Peaasi, et Sul endal juba parem oleks. Eks meil ole vast kõigil omad hädad ja ma olen arusaamisele jõudnud, et ega seepärast saa päriselt metsa pugeda.

    ReplyDelete
  5. nutt ja hala!
    aga - tervis on peamine!
    jõudu ja kõike head!

    ReplyDelete
  6. Ega ikka ei hala siin küll! Kõik peab hästi minema ja läheb ka!

    ReplyDelete
  7. Aga teeme karnevali! ;o) No tegelikult, keda see sinine silmaümbrus siis ikka häirima peaks? Kõik me ju inimesed.Ja kindlasti oleme kõik valmis Sinu nägemispikendusteks olema. Aga hoian ikka neid pöidlaid ja varbaid ja mida kõike veel, et kõik ikka läheks, nagu peab. Ja et pojengiseemned ka idaneks.

    ReplyDelete
  8. heh, muidugi läheb hästi. nutt ja hala oli selle peale, et äkiste hiline siiski ei tule me seltsi... sellest oleks paganama kahju ju

    ReplyDelete
  9. Nu mai tea! Äkisti siis keegi teab, kus täpselt ta on, sõidab läbi ja palub või kamandab autosse. Teeme karnevali või stiilipeo:D "On silmi siniseid, on merekarva...:DDD jne, mis igaüks endale valib.
    Usun küll, et saame ikka kokku! Ta tubli inime!

    ReplyDelete