Sunday, May 24, 2009

POJENGID, PÕÕSAD JA PROJEKTID

Eks meil õitse ka veel hulgaliselt üksjagu tulpe.
Aga pojengiaeg on tõesti alanud.
Üks minu suuri lemmikuid on lagodehhi pojeng (Paeonia mlokosewitshii). Ilus lihtõieline (nagu enamik liike) helekollane sinakashallikasrohelise lehestikuga. Tumevioletse sireliga koos on avanud õied ka see heledam sort, mille nime ma samuti ei tea. Kogu aed on nende lõhna täis.
Aga õitsevad ka muud põõsad. Kaunis veigela (Weigela florida syn. Diervilla florida)


ja sellised on meserva iileksi tagasihoidlikud õiekesed (Ilex x meservae syn. I.aquifolium x I.rugosa)


See lapse sünnipäevaprojekt on tänaseks siis niikaugel. Eilne terve päeva kestnud padukas ei lasknud ju üleüldse midagi teha.



See juba jaanuaris kirja pandud projekt näeb täna välja alles selline. Aga vähemalt algus on tehtud:)))




Ja kuigi ma rõõmustasin, et enamus hunnikuid on likvideeritud, tekkis paar päeva tagasi juurde tohutu mullakoorem:(((( Millal me sellest jagu saame, ei oska isegi unistada.
Aed on ka umbrohtu täis. Ma ei tea, kas see võilill on mingit moodi mulle kasutamiseks mõeldud. No ei suuda välja mõelda, miks teda küll nii palju peab olema:S Igasse puhmasse on osanud ta sisse ronida. Ja see rohimine........ pole minu jaoks.
Juba mõtlen, et kas järgmiseks planeerin nende lillealade asfalteerimise ja siis kunstpuude ja -lilledega kaunistamise või tuleb veel mingi parem mõte.
Lillhernele ei mõjunud mingi ehmatamine. Viisin küll pakid herneseemnetega lausa neile kõrvale, aga tõusmetest pole ikka mitte õhkagi:(((. Nüüd ma ei teagi, kas külvan kohe talle midagi otsa või ootan veel veidike.


18 comments:

  1. Eks me seda asfalteerimise lubadust anname aeg-ajalt kõik :D...aga siis on vaja veel üks tuustakas...ja veel üks tuustakas...

    ReplyDelete
  2. Oh, ma minestuse äärel - olen seda kollast lagodehhi üritanud mitmeid kordi seemnest kasvatada Värske seeme idaneb väga hästi), Isegi 3 taime õitsema kasvatanud, ühe kinkisin ära ja paar kuud hiljem näris vesirott ühte ja mu peni tegi roti kättesaamise kaevetööd nii, et mõlemast jäi ainult pihutäis lehesodi järgi :(((
    Seemet pliiiis, tal peaks kusagil augustis valmima, peab peale passima, muidu poetab salaja maha (mina ei saanud kordagi jaole).
    Seemnemaailma omad on vist liiga vanad, mul juba 2 ja 3 a. 10 seemet mullas, aga siiani ei miskit, kuigi loodan veel.
    Lubadus enam ühtegi taime aeda tuua läks jälle kassisaba alla, parool ka ütleb, et - mingu :)

    ReplyDelete
  3. Ära minesta! Ja seemet ma Sulle ka ei luba kui Sa lepid paari potistatud taimega:) Näed kiiremini õit. Tule ainult kohale.
    Leidsin selle raamatu ka kätte- külvata võid küll kohe, aga kuidas Sa külvijärgse jaheda perioodi neile saad, seda ma küll ei tea. Seda tarka juttu siin mitu lehekülge- teen kos eraldi postituse või loed siin. Kumb variant Sulle sobib?

    ReplyDelete
  4. Ma juba 2 õhtut loen infi internetist, igal pool soovitus seeme värskelt mulda panna :) 15 seemet, võin eksperimenteerida, proovin nii külmikut, niisket liiva+soojus, kohe ja sügisel mulda, ning külmiku omad siis kevadel.
    Taime võtaks ka, aga mulle meeldib rohkem seemnetega jannata, mul isegi enda pojengide seemnetest (neilt, kel seemned valmivad) 7 taimekest kosuvad, eelmisel kevadel tärkasid ja kusagil 30 seemne piires veel mullas + need, mis eile sain :)

    ReplyDelete
  5. Aga see erikujuliste vormidega teerada saab vahva, tahtsin ka teha, 2 vormigi ostetud, aga kuna autodele hooviplats sai tugevamatest kividest, tegin ka teeraja nendest.
    Eh, mul jäks kohe fantaasia tööle - paneksin mõnda kohta värvilisi, Mendalis on neid väikseid lapikuid lihvitud kivikesi saada.

    ReplyDelete
  6. Ehh, no kuda mina Sina Mendalisse saan:((( ?

    ReplyDelete
  7. Tahtsin ikka "sinna" kirjutada, aga arvuti trükkis miskipärast Sina:DDD

    ReplyDelete
  8. Appike, teil teeb see ilm ja aeg sealkandis ikka päris imelikke trikke – talvel on nii paks ja püsiv lumi, et küllastumiseni ja nüüd kisub kõik juba õide... Meil on vaid aimata, et sirel õitsema tahab hakata ning hoolikal vaatamisel võib ka pojengidelt sõrmeotsa suurusi õienuppe leida. Ja võililled valmistasid mullegi paraja shoki – kui reedel sai kõik ilusti ära niidetud, siis laupäev võttis mind vastu ilusa kollase võilillevaibaga :)

    ReplyDelete
  9. Olete te seda betoonivormi testinud ka? Ma ostsin enesele ka, aga pole veel katsetanud. Siiamaani otsin Eestist betooni värvimiseks vajalikku sodi, mida pole, seda pole. Kuskil kataloogis nägin, kus, ei tule meelde :(

    ReplyDelete
  10. see lagodehhi kollane pujäng.. see on ikka nagu päris pujäng, jah? siuke ilus... oeh...


    aga betooni peaks saama ka värvipigmentidega värvida - ehituspoodides miski valik ikka on (vähemasti espakis küll). safranis on muidugi ka, aga seal on nad hirmkallid.

    ReplyDelete
  11. No misasjad on pärispojengid ja mängupojengid? Ikka pärispojeng:):D
    Üks liikidest- pärit Kaukasusest. Ja kõigi nende uhkete tutsakutega sortide eellased on ju pojengiliigid. Ka eelmise postituse valge ja punane on liigid e. looduslikud pojengid. Kas Sul on ka soovi? Siis teab hoida, muidu võin veel ära jagada.

    ReplyDelete
  12. Thelale- vorm on testitud ja töötab.

    ReplyDelete
  13. seda ma oigasingi oma eelmises kommis, et ma ka ikka tahan :D. nagu sa ei teaks, mille vastu mul nõrkused on :)

    kuigi jah, tuleb tõde tunnistada - mulle meeldivad kõige enam täidisõielised, aga vahelduseks võib lihtõielisi ka ikka olla :)

    ReplyDelete
  14. Sai ka nädalavahetusel aiapoes käidud. Plaan oli osta AINULT midagi punast rõdukasti, aga ei olnud ilusat punast. See eest sai koju taritud kõike muud täiesti plaanivälist, sealh. hästi tumedate lehtedega veigela. Kuhu me ta küll paneme, seda ma ei tea. Ja kuidas me niimoodi külmkapi ja ahju raha kokku saame, seda ma ka ei tea. Peab hakkama teadlikult kõigist taimemüükidest kaarega mööda käima.

    ReplyDelete
  15. Need veigelate sordid, ma ju ei tea täpselt, millise Sa ostsid (punaste lehtedega on mitmeid), on meil suhteliselt külmaõrnad ja põhimõtteliselt hakkad kasvatama nagu püsilille .s.t. ta ei kasva suureks põõsaks, vaid külmub talvel ära, siis kasvatab jälle mõned varred, õitseb kenasti ja jälle külmub. Vali talle soojem kasvukoht, soovitavalt selline, kuhu talvel rohkem lund koguneb, siis on lootus, et ta mõnel aastal ka veidi põõsa moodi välja näeb.
    Tegelikult alustuseks soovitaks osta ikka midagi kindlamat, millest saab aastaid rõõmu tunda ja siis hiljem ekperimenteerida.

    ReplyDelete
  16. Oi kui ilus see lagodehh on!!! Ma vaatan, et minus on viimastel aastatel mingi muutus toimunud. Kui vanasti meeldisid mulle täidisõied siis nüüd kisub aina rohkem lihtõieliste poole. :))

    ReplyDelete
  17. Seda ma kuulsin juba varem ühte kaunist aeda külastades, et see veigela on külmaõrn. Ma olen leppinud, et talvega midagi me aias võib ära külmuda. Selle talve roosi väljaminek oli küll ebameeldiv üllatus.

    ReplyDelete
  18. kas oled oma ahtalehise pojengi uba ära jaganud? mari küsib

    ReplyDelete