Monday, November 3, 2008

ENNE JA NÜÜD ehk kuidagi sedamoodi

Peale reedeöist tugevat tuult, mis murdis ümberkaudu vanu puid, oli laupäeva hommik üllatavalt vaikne ja kauni päikesetõusuga. Üritasin teda kuidagi püüdma minna, aga fotoka silm on ikka mõnikord väga tuim ja see pilvealune sädelev triip ei tulnud miskitmoodi välja.


Ühes aianurgas aga tundus selles valguses, et mõnele puule olid riputatud väikesed jõulutulukesed. Hõberemmelga eriti hõbedaste lehtedega teisendi (Salix alba var.sericeae) üksikud lehed sätendasid tumeda nulu foonil nii, et jäin seda kohta päris kauaks vaatama. Suvel lihtsalt tumeroheline mustas kuuse ja sireli kooslus on samuti muutunud sügise poolt heledamaks toonitud sirelilehtede abil värviliseks.
ja üksik raagus haab on okaspuude vahel samuti üsna pilkupüüdev ega jäta endast sugugi nukrat muljet.

Suvel nägid thunbergi kukerpuu (Berberis thunbergii) sordi `Erecta` jäikade püstiste okstega põõsad üldises roheluses üsna tavalised välja



aga nüüd sügisel on nad täis pikitud päikeses säravaid tillukesi erepunaseid läikivaid vilju




ja isegi koledaks muutunud enela lehed koos viimase väikese õisikuga on praegu üsna kenad.



Fortune`i kikkapuu (Euonymus fortunei) `Emerald`n Gold` moodustab suvel ilusa väljapaistva värvilaigu





aga nüüd sügisel on ta saanud endale hoopiski pidulik-särava eriti kaugele paistva veel uhkema rüü. Sellist värvikombinatsiooni teistel puudel-põõsastel ei kohta.



Väga mürgised kikkapuud on saanud oma nime fuuriate ema Evonyme järgi. Aga talvel on need põõsad eriliseks maiustuseks jänestele. Olen kohe vaadanud, kuidas nad paksu lumehange alt püüavad neid koerte kombel välja kaapida. Ja ei tapa nad ka kitsi. Seepärast ehitame neile talveks korraliku traatvõrgust karkassi peale, et ükski võrsetipp sellest välja ei ulatuks.


Suvine thunbergi kukerpuu (Berberis thunbergii) `Green Carpet` on väga ilusate kaarduvate okstega põõsas



aga sügisel muutub ta väikeseks hõõguvaks lõkkeks



Õites koehne pihlakas (Sorbus koehneana) on nagu pihlakas ikka. Küll natuke madalam ja veidi pitsilisemate lehtedega kui teised pihlakad, aga ei midagi erilist valitsevas roheluses.




aga sügisel, eriti sombuse ilmaga, on ta oma tillukeste valgete viljadega üks ilusamaid puid





Üksik vares on nagu tavalise leidnud endale koha kõige kõrgema puu kõige peenematel okstel. Kui puud olid veel nooremad, oskasid nad päris mitme kase ladvad oma raskusega ära murda.
Aga küll sealt ülalt oleks uhke pildistada.

Ja meie multifunktsionaalse kombi-salooni ehitus ka edeneb. Eile mõtlesin, et mehed jäävadki taskulampide valgel katust panema, aga ööseks tuldi ikkagi tuppa.


Oli tõeliselt ilus nädalavahetus. Ja eriti armsaks-soojaks tegi selle üks ootamatu visiit. Lühike küll, aga ikkagi.






12 comments:

  1. hee, oleks mu kuuri laudis ka nii kiirelt edeneks :)

    ja miks taskulambi? selleks otstarebeks on suurepärased otsmikulambid :)))

    ReplyDelete
  2. Olete Thelaga kokku leppinud või, et näidata mulle kui kiiresti ehitised kerkivad :)Täna siis kuulutati, et ette läheb küll viimane aken ja uksed saab kätte ja ette järgmisel nädalal, aga kõik sisetööd jäävad järgmisesse aastasse :(
    Aga Su aiapilte vaadates tunnen esimest korda headmeelt, et ei oska joonistada. Mulle meeldib küll koehne pihlakas lehtedega rohkem kui raagus.

    ReplyDelete
  3. mulle väga meeldib see esimene foto - ma kohe tunnustan fotograafia-alaste edusammude eest! :)

    ReplyDelete
  4. Ilusad on need sügisvärvides põõsad.
    Aga see kikkapuu - mu tööaias on ka sellised, aga nad on juba 5 aastat umbes 20-sentimeetrised kääbused. Kas nad ongi kõik kääbused või on seal lihtsalt kääbussort või tingib selle hoopis kasvukoht? Ja veel - kas oskaksid soovitada midagi pilkupüüdvat üsna kõrgete kadakate ette (põhjakülge), aga samas üsna sihvaka või muidu tagasihoidliku kasvuga, et ei muudaks kadakate külgi rääbakaks. Nii on kadakatega käitunud sõstrapõõsad ja need tuleb nüüd kevadel köögiviljaaeda ümber kolida. Samas koosluses on olemas kollaseõielised põõsasmaranad ja paar rosa rugosat ja päris ette murupiirile panin täpiliste lehtedega kopsurohud.

    Aga parooliks on parma - viva a italia!

    ReplyDelete
  5. ehh, viva LA italia tahtsin kirjutada

    ReplyDelete
  6. panin ühe pildi ka selle koha kohta üles, kuigi kõige parem ega uuem pole, siis mingit aimu ehk saab. http://katamaailm.blogspot.com/2008/08/palun-nuannet.html

    ReplyDelete
  7. Ilus! Ma ka just vaatan oma aias, et sügisel on mõned tegelased palju vahvamad, nt. kukerpuud ja enelad - pajulehine ilus puhas kollane veel ja üks "nime-ei-mäleta" lõõmab juba mitu kuud oranži karva.

    ReplyDelete
  8. Aitäh, aga mis viga pildistada, kui koht ise on parem kui ükski foto. Ja veel, ma tean, et öösiti on meil võimalik muretseda igasugu tankimiskraami, aga, et kuskil ka põnevaid valgusteid müüakse, on päris hea uudis.

    Mis ehitistesse puutub, siis Thelal on kapitaalne ja korralik ehitis, meil vaid varjualune, millel pole vaja teha mingeid sisetöid. Aga vaata neile meestele sügavalt silma, igav hakkab ju kui miskit teha pole.
    Ja tõesti - Koehne pihlakas on alati ilus ja on üks mu lemmipuid, aga raagus puu nende lumivalgete kobaratega on lausa müstiline.

    See nõuande aadress ei tööta miskipärast. Ja ilma kohta nägemata on midagi väga raske soovitada. Peale selle, minu maitse ei pruugi üldse teiste omadega ühtida. Aga mina vaataksin kadakate poole. Sul on neid liike seal isegi liiga palju ja mu meelest on kadakate erinevad vormid ja roosid koos nii ilusad, et sinna muud nagu polekski vaja. Vaatasin just Hansaplandi lehte, seal on 4 lk piltidega kadakaid.

    Fortune`i kikkapuud on madalad ja jäävadki madalateks. Seepärast ongi nad mul müüris, et nende ilu eriti esile tuleks. Kui Sa tahad midagi kõrgemat, siis neid on kikkapuude hulgas olemas küll.

    ReplyDelete
  9. Nojah, ma kommentaaridesse aktiivset linki panna ei oska, aga copides mul küll see link töötas.
    Aga suur tänu nõuannete eest. Vaatan kadakad üle, ehk tõesti midagi neist.

    ReplyDelete
  10. Super ilusad pildid - eriti see esimene!

    Kikkapuid tean mina ka kui väga mürgiseid - samas möödunud talvel pügasid mul koerad suurest igavusest ühe kikkapuu täitsa ära - ja ei juhtunud nendega midagi. Kas mürgised on nad siis ainult inimestele?

    Ja veel - mis paroole te kõik siin igalpool jagate? Mitte ei saa aru :). Ma vist ajast maha jäänud :(

    ReplyDelete
  11. Noh, selleks, et Su postitus läbi läheks, pead sisestama ühe lainetavas kirjas antud parooli ju.
    Mul hetkel väga teemakohane - thucoder. :o)))

    ReplyDelete
  12. Oh, kui ilus! Väga, väga kahju, et viimane kord oli suur nälg ja külm ja tahtsin juttu rääkida ja siis oli juba pime ja oma silmaga ei näinudki muud kui aknast. Pilte vaataks hea meelega veelgi.

    ReplyDelete