Tuesday, November 18, 2008

LUMISED VÄRVID

Talv on jälle oma tulekust märku andnud. Aga aed muutub mu meelest aina värvilisemaks. Kukerpuud on veelkord oma värvidele mingeid nüansse lisanud ja näevad välja ilusad nii raagus lehtpuude kui tumedate okaspuude taustal
Meie terveservalise paju (Salix integra) vorm `Flexuosa` on aga sel aastal vist otsustanud igihaljaks puuks saada. Küll on värvi muutnud ta seni rohelised oksad


Käbid, okkad ja raagus varred


Harilik elupuu (Thuja occidentalis) `Rheingold`, nii nagu teisedki elupuud, aga on juba saamas talvevärvi kasukat. Normaalselt laipüramidaalne puu on meil juba noorest peale kasvanud kuidagi äraspidiselt külili lösutades. Ju tal niiviisi mõnusam on.



Liibuv tuhkpuu (Cotoneaster adpressus)




Õiekas aster (Aster novi-belgii) `Jenny` on oma õitsemisega meid pikka aega rõõmustanud, aga peale esimesi öökülmi on ta ka oma värvuse tundmatuseni muutnud.



Kõige hilisem õitseja meie aias on alati olnud madal aster (Aster dumosus) `Blutregen`, kes tänavu, vaatama pikale ja soojale sügisele, otsustas sel aastal avada oma õied alles nädal tagasi.


Soo-kammhein, kelle veel päris hiljaaegne eestikeelne nimi oli esparto (Spartina pectinata syn. Spartina michauxina), lisab aiale vaikselt sahisedes päikeses sädelevat kollakasrohelist värvi




Lumised kukeharjad näivad magusate lillekonservidena.





6 comments:

  1. Imeilusad värvid. Kukerpuudele peaks ka ise rohkem tähelepanu pöörama, sügisvärvid on imelised. Lund on teil seal ka juba märgata, meil pori põlvini. Ja astrid ammu ära õitsenud.

    ReplyDelete
  2. imeilus jah!

    üks sõbralik nõuanne: kui statiivi pole, siis suru fokuseerides küünarnukid tugevasti vastu keha ja päästikule vajutades hoia hetkeks hinge kinni. reeglina väldib uduseid fotosid, v.a. pika säriaja puhul, mil peaks ikkagi statiivi kasutama.

    minan :)

    ReplyDelete
  3. kukerpuud on tõepoolest hästi ilusad!
    takaks juba nii päris talve!

    ReplyDelete
  4. Imeilsed värvid jah. Need astrid mulle väga meeldivad. Mul endal on veel vanadest peenraomanikest pärandina üks kääbuskasvuline aster, mis on niiiii hilise õitsemisega, et olen siinelatud 20 aasta jooksul vist ainult 1-2 korda ta õiekesi näinud. Kas aitaks mingi teise koha leidmine talle (praegu on küll lauspäikeseline, aga üsna tuule käes koht) või on hoopis mõni tõbi selline, mis tal õitsema ei lase hakata?

    abilial :o)

    ReplyDelete
  5. Oi, ma kohe pean veel ühe postituse tegema, sest praeguste tormituulte peale on parooliks - whind. :oPPP

    ReplyDelete
  6. Meil siis täna hommikul tihe lumesadu. Veel praegugi 4,5 soojakraadi juures pole kõik ära sulanud. Esimene lumememmeke sel aastal siis tehtud :)

    Kuna mitu päeva ei olnud aega arvutisse piiluda - käterätipitsid on üks minu nõrkusi. Pikkadel rongisõitudel sai ikka neid hulgim heegeldatud.
    Ilusad :D

    ReplyDelete