Friday, October 24, 2008

IKKA SAIAST

Proovisin järgi. Panin veidi rohkem jahu kui eile. Supertaigen. Lahtine singi-köögivilja (tomat, paprika, sibul) pirukas seekord. Üle kallasin muna-hapukoore-juustu seguga. Ahjukuum veel.
HEAD ISU!

9 comments:

  1. MMMMM, see näeb väga isuäratav välja!
    Aga onju hästi mugav selle masinaga tainast teha, eks!

    ReplyDelete
  2. Aga teemaväliselt küsiks natuke gladioolide kohta. Tirisin nad täna üles, väga kenad sibulad on all, aga on ka hunnik tillukesi, kuni 1cm läbimõõduga tütarsibulakesi. Mis saab nendest? Ja kas pealsed (enamus alles kenad rohelised) lõikan lihtsalt kääridega mingilt maalt (kui kaugelt?) maha?

    ReplyDelete
  3. Selle piruka kohta, mis iganes kate tal ka poleks, ütleb minu abikaasa alati, et see on võimatult hea. Ja pärmitaigna valmistamiseks on masin suurepärane abimees. Oleks ta hakiks ka muretaigna:), aga see vist ei õnnestu. Peaks küll proovima.

    Mina lõikusin peale gladioolide ülesvõtmise pealsed maha, jätsin 5-10 cm tüüka, ladusin mugulsibulad ajalehtedele sortide viisi ja et mul polnud head kuivatamise ruumi, panin nad radiaatorite alla-lähedale. Paar korda vahetasin ajalehti ja nende asukohti ja umbes nädala pärast puhastasin mugulsibulad korralikult ära. Siis pakkisin nad jälle sortide viisi ajalehtedesse ja need ajalehevorstid omakorda jõupaberisse. Soojas linnakeldris oli see ainus moodus nad korralikult ilma liigselt kuivamata või hallitamata ületalve hoida.

    Need võikesed sibulakesed on kõige väärtuslikum kraam. Aga kasvatasin neid suuremaks kastides. Segasin neile turbast-liivast-lubjast- näpuga väetistest korraliku kasvusubstraadi (siis neid valmissegusid ei olnud). Praegu soovitaksin toalillemulda. Vanadel sibulatel saab kunagi ikka aeg otsa, kõik sibulad ju vananevad ja surevad kunagi, nii aga jääb väärtuslik sort alati alles. Vana sibul võib mullas ebasoodsate tingimuste mõjul sageli haigestuda, need väikestest kasvatatud sibulad on alati terved - haigusteta ja mehhaaniliste vigastusteta. See kehtib kõigi sibullillede kohta.

    ReplyDelete
  4. Unustasin- vana sibula selle uue alt keerasin puhastamise ajal ettevaatlikult uue sibula küljest lahti (nagu reklaamis selle doominoküpsisega tehakse)

    ReplyDelete
  5. Suur tänu põhjaliku selgituse eest. Ainult 1 väike küsimus veel. sain ikka õigesti aru, et need väikesed sibulad tuleb kohe toalillemulla sisse panna? Või ka talveks kuivama ja kevadel kasti mulda?

    ReplyDelete
  6. Ei-ei.Ikka kevadel. Ja need paki talveks kõige hoolikamalt, et neil säiliks turgor ja et nad väga ära ei kuivaks.

    ReplyDelete
  7. Selge, veel kord suur tänu Sulle! :o))

    ReplyDelete
  8. telepaatia! ma siin mõtlesin, et käin homme turul ja poes ja ostan vajaliku kraami kokku (kõige suurem küsimärk ongi taigen, ja ennekõike jahu) ning pühapäeval teen ka lahtist plaadipirukat. njämm!

    ReplyDelete
  9. hee.. mul siin lahtine kapsapirukas laual :). nii mõnus - rassid õues tööd teha ja kui tuppa tuled, ootab kuum pirukas ees :).

    trumm

    ReplyDelete