Monday, April 4, 2016

SULAME

Viie päevaga on aed suuresti muutunud, aga päris lumevabad me ikkagi veel pole. Korralikud hanged on veel teeäärse kuuseheki põhjaküljel, aga aiale hakkab juba mingi ilme tekkima. Vähemalt on juba aru saada, kus keegi kasvab. Veesilmad on veel jääkaane all. Jää on servades juba mustemaks muutunud, ka seal on lähipäevil murrangut oodata.
Siin siis veidi viimast lund, et ikka meeles püsiks, milline ta on :)


Niiviisi sulab välja mikrobioota. Ilma igasuguse abita tõstab ta oma oksad kenasti püsti, vaja on vaid veidi oodata ja lasta tal omatahtsi toimetada. Niimoodi sulavad välja kõik okkalised ja midagi ei juhtu ka nende, juba päris suurte puudega, kelle alumised oksad on maa külge vajudes sinna kinni külmunud. Pärast üht paljude aastate tagust kogemust, kus ma "tarkade" õpetuste järgi käisin neid päästmas, murdsin raputades ühel kuusel mitu oksa, ei puudu ma neid talvel enam kunagi ja aastakümneid pole meil ükski puu ega oks meil pooleks murdunud. Küll keeras ühel talvel meil paks lumi suure elupuu täies pikkuses külili, aga tema juures poleks ka meie abi teda päästnud. Kasvaski mitu aastat lääbakil, tänaseks on ta külgoksad hakanud kasvama vertikaalselt ja meil on nüü säärane omamoodi puu, keda pole rohkem üheski aias :D Ta on tõesti äärmiselt dekoratiivne.

Nemad on esimesed maakuulajad, kas ikka tõesti võib juba tulla? Suured sibulike kolooniad on veel lumes, neid saab ehk paari päeva pärast näha. Alati väga varased `J.S.Dijt` ja `Harmony`


Eile kalli sõbra sünnipäevale sõites nägime päikesepoolses metsaservas kaht esimest õitsvate sinilillede laiku. Täna on nad meil juba ka aias oma silmakesed lahti saanud


Õrnake

Harilik sinilill `Rosea Plena`

Krookused on meil tavaliselt hiirtele kas hommiku- või õhtusöögiks. Suurest kollektsioonist on järel vaid üksikud sordid, kelle nimed ka sassis, sest nad ilmutavad end seal, kuhu me neid kunagi istutanud pole. See ei tähenda muidugi midagi, ilusad on nad ikka.

Ja üleüldse on meie jaoks täna väga oluline päev, sest meie esiklaps sai aasta vanemaks. Vahel mõtlen ma küll, et mitte ainult endal, vaid ka lastel võiksid numbrid mingist hetkest alates tagurpidi liikuma hakata, aga kahjuks aega peatada ei saa.
Ja lisaks ilusale ilmale ja päevale, saime endale uue kodumasina. Natuke undas, turtsus, mulistas ja solistas, aga nõusid me enam käsitsi ei pese :) Tehnika muudab inimesed ikka väga laisaks. Või vastupidi, annab aega juurde millegi huvitavama jaoks.

20 comments:

  1. Lausa imestan,et teil iika veel lund on?Need esimesed õied on alati erilised,olgugi et vanad olijad!
    Aga uus kodumasin on asendamatu,tean omast käest!Lapsele ka sünnipäevaks õnnesoovid.

    ReplyDelete
  2. Meil on ka veel lund, pole te ainukesed. Aga nii külalislahketel inimestel lausa peab nõudepesumasin olema, sest külalistest peab olema ainult rõõmu, mitte lisatööd :D

    ReplyDelete
  3. Nii ilusad ôied, meil vôrkiiristega läheb veel aega ja üldse on neid väheseks jäänud. Nôudepesumasin on väärt koduabiline, laseb Sul samal ajal muid toimetusi teha! Ja lapsed hakkavad kuidagi vananema, mingi imelik lugu!

    ReplyDelete
  4. Kevad ikka tuleb, huvitavat värvi sinililled!

    ReplyDelete
  5. Oh, lõpuks ometi, see kodumasin, ma mõtlen. Hea kui on targad ja head lapsed, kes vanemate porinat ei kuula :D Ja huvitav, teil on veel lund aga sinililled juba õitsevad. Meil pole lund juba nädalajagu aga hariliku sinilille õisi peame veel ootama. Meie tiik on peaaegu jäävaba :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. On vist küll targad, aga head kindlasti. Üks kinkis, teine pani üles, kolmas tegeleb ka millegagi :)

      Delete
    2. Rahmeldaja, seda nimetatakse "jääralapsukeseks" nagu lugupeetud proua ema lühidalt kokku võttis :D


      trumm

      Delete
    3. mis mõttes "VIST" ?!?!??! :D :D :D


      trumm

      Delete
    4. Kolmas loeb ja kiidab takka! Mõistlik tegu ja asjalik masin! Ja need roosalilled (khm) on ikka võrratud küll. :)

      Delete
  6. esiklaps ei kurda oma vanuse üle veel sugugi... on isegi täitsa rahul :).ainult et see imelik lugu on, et õhtuks justkui hakkab ära väsima:D.

    a sinililli meitel pole. tegelikult eelmisel aastal ÜKS õis oli :)

    ReplyDelete
  7. Ma panin mõned päevad tagasi viimast lund hoiule, tegin loodusliku külmkapi, vast töötab kuu lõpuni. Lume peal hea pookeoksi hoida.

    ReplyDelete
  8. Meil on ka veel aias lund, aga loodetavasti on nädala lõpuks palts puhas. Lume all on ju veel maa ka külmunud. Sibullillede värvid on kevadel nii kaunid ja kirkad veel poolunes viibiva muu looduse taustal.:)

    ReplyDelete
  9. Mina ka enam okkaliste oksi päästma ei rutta. Olen samuti omad vitsad kätte saanud. Nimelt ei osanud hinnata lume alt, kui kaugele oks ulatub ja astusin lihtsalt ta katki, ka tüvelt koort kaasa rabades. Parem las olla. PS FB näitas jah, et esiklapsel tuleval aastal 100a juubel :)

    ReplyDelete
  10. Ma polegi viimane, kel aed lumehanges ;) Aga mingeid iiriseid, krookuste laike ega sinililli veel maja juurest ei leia.

    ReplyDelete
  11. See roosa täidisõieline sinilill on ikka selline, et silm puhkab peal kui vaadata. Meil pole juba ammu lund, kuid sinililled ja võrkiirised ikka veel ei õitse.

    ReplyDelete
  12. Selline kombinatsioon mulle meeldib - lumi ja võrkiirised ja sssssinililled ja sünnipäevad.
    Aprill on ikka ilus kuu, teil nii siivsalt puhas ka :)

    ReplyDelete
  13. Meil oli pühapäevaks tiik jääst täiesti vaba. Aga sinililled on mul veel nägemata. 'Rosea Plena' oli peaaegu pakatamas, aga siiski veel kinni.

    ReplyDelete