Saturday, April 16, 2016

ÕNN SÕITIS ÕUELE

Meil oli planeeritud Järvseljale sõit neljapäevaks, 14. aprilliks, aga seekordsele puuretkele pani karvase käe ette ilm. Sellist padusadu, ülivinget põhjatuult ja lumelörtsi poleks küll ette osanud ennustada. Aknast välja vaadates ütles Muhedikupapa, et lausa lumetükke sajab. Jah, helvestele see tükiline valge ollus ei sarnanenud küll.
Aga see õnnekoorem, mis veel täna üle ääre ajab, jõudis meile eile päikeselisel õhtupoolikul.


Ma teadsin küll, et kõike, mida hing himustas, me ise ära ei too, aga, et osa puid nii suured on, ei osanud küll arvata. Ühe hariliku tamme `Timuki` ja kahe suurelehise pärna `Pyramidalis Aurea` ja `Fastigiata` istutamiseks jääb meie endi jõud napiks. Nende raskete mullapallidega puude püstihoidmiseks ja istutamiseks ootame Jõumehe abi. Jäingi mõtlema, et me oleme küll suuri puid istutanud, aga niisuguseid küll mitte. Istutad maha ja ongi kohe pool parki olemas:) Vaatasin vast nädal tagasi, kui vanad fotod näppu juhtusid, oma pargi algusaastaid, kus hulk istutatud puid olid kui väikesed nutsud, mis väljagi ei paistnud.
Sammasja kasvuga sookasega `Columnaris`, lodjapuude, hädatarvilike pajude, mandžuuria sarapuu ja põõsastega saame hakkama. Tänast istutamist alustasime paljasjuursetega, ka neid oli seekordse saagi hulgas.
Ka kaks okkalist, mõlemad unistuste puud, kelleni siiani käed ei ulatunud, istutame ise. Ja päris hea, et ma eelmisel aastal neid Hollandist ei saanud. Kodumaal poogitu on igal juhul etem. Neile kahele peab veel suurema hoolega kohta valima kui haruldastele lehtpuudele. Harilik kuusk `Rydal` ja valge mänd `Pendula` lihtsalt peavad saama väga väärikad ja väljapaistvad elupaigad.
Kollane kibuvits e.kaputsiinroos (R.foetida) `Persian Yellow` ei kuulu samuti väga tavaliste ja kättesaadavate hulka.
Paar kõrrelist ja üks puuduolev sõnajalg oli samuti puude vahele mahutatud.
 Kõike kokku seekord 23 nimetust.
Meilt juba küsitakse, et kas liiaks ei lähe selline rabelemine. Aga taimemaailm on nii uskumatult    huvitavaks ja rikkalikuks muutunud, et ma peaksin peast päris soe olema, kui ma sellistele ahvatlustele järele ei anna. See oleks hullem kui koera kondiga õrritamine ja lõpuks sellest ilmajätmine.
Mis teha, me oleme metsa poole. Kas selle, mida istutame või siis ülekantud tähenduses, aga puudeta suur aed pole midagi väärt. Ja peale istutamise ju nendega mingit suurt, püsikutega võrreldavat hoolt, (peale paitamise) nad ei vaja. Ja just seepärast me läheme ikkagi veel sel kevadel Järvseljale, sest päris hulk puid jäi meid sinna ootama. Ja mitte ainult puude pärast. Kui vähemalt korra pole saanud selle taimeaias käia, polegi hooajal õiget maiku.
Ilmad on praegu head. Maa on veel sajust märg ja ma olen kindel, et istutamise ajal saame me veel vihma. Usun, et piisavalt. Ilmad on jahedad, kuumus ei saa uustulnukatest juurdujatele liiga teha. Midagi paremat, et jahedus veel paar nädalat püsiks ja puude pungad kinni hoiaks, praegu soovida ei oskagi.

10 comments:

  1. Jah, eile oli õnnepäev :) mina ainult suured ja paljasjuurdes lasingi tuua, sest ilma Järveljal käimiseta ei saa ometi mitte :D Need suured puud olid tõesti suured ja mitte need tuts toki otsas kõrged vaid ikka ilusad korralikud puud. Olgu loodus neile ja meile armuline :D

    ReplyDelete
  2. Õnn on see, kui on veel nii palju istutamisruumi, et saab kahmida :). Isegi minul, kes ma väga hoolega valima pean, mida osta, on seda Rydalit hädasti vaja. Cruenta ma eelmisel aastal sain.

    ReplyDelete
  3. Väga äge. Aga oma vihmajuttudega teed mind lausa kadedaks. No meile homseks ikka tibakese lubab, ma niiiiiiiiväga loodan, et tuleb ka.

    ReplyDelete
  4. Ilus-ilus :)
    Tuleb vaatama tulla.

    ReplyDelete
  5. Võimas.:) Soovin mõnusat vihma teile istutamise ajaks.:)

    ReplyDelete
  6. Puudega suur aed on nautimist väärt. Pikka iga neile!

    ReplyDelete
  7. Kõik need vaated kõigi nende puudega, mis te olete istutanud - see on vist nagu ime silmale.

    ReplyDelete
  8. :)

    mul on kohe hea meel, et te säändsed metsa poole olete :).

    rääkimata sellest, millise imelise maailma te koju loonud olete.

    ReplyDelete
  9. Mitu väga isuäratavat nime, samuti fakti nende taimede kasvataja kohta jätan tuleviku tarbeks hoolega meelde :)
    Korralikul aial on ikka sisu ja vyrtsi ka, kui on ruumi jm võimalusi, siis tuleb aga mõttel lennata lasta. Ja unistusi ei tohi piirata :)
    Imeline.

    ReplyDelete
  10. Õnnelikud inimesed olete :) Aga te ajate ka kõik teised kihevile oma koormatega. Tõepoolest, nu hulluks minna, kõike tahaks ju katsetada.

    ReplyDelete