Sunday, May 17, 2015

PÜHAPÄEVAMÕTISKLUS

Eile toodi mulle, küll õigel ajal valminud, aga saatmisega veidi hilinenud emadepäevakingitus. Kui ma vaatasin, et üks aasta enam samade kaante vahele ei mahtunud, vaid sellest tuli teha kaks köidet, mõtlesin, et nii see nüüd küll edasi minna ei või. Vähem sõnu, vähem pilte. Niikuinii ei jõua kõigest rääkida ega kõiki pilte postitada, mis siis, et endale võib ju iga libleke ja pungake väga oluline olla. Üks kevadpäev lihtsalt mahutab endas liiga palju. Ja kui neid märkmeid tagantjärele vaadata, on nad justkui pooletoobise kirjutet, jupike siit ja jupike sealt.


Aga täna jätkan vanas vaimus :)
Forsüütiad alustasid tänavu 24. aprillil ja õitsevad siiani. Nii pikka, peaaegu kuu kestvat õitsemist mina küll ei mäleta, aiapäevikud ka mitte. Eelmisel aastal küpsetas aprillil lõpp nad nädalaga


Meie "pruut", mürobalaan (Prunus divaricata) `Alvis` alustas tänavu 4. mail. Pildistasin teda kohe õitsemise hakul ja nüüd uuesti üleeile. Täna on ta ikka samasugune. Tavaliselt kestab ta õitsemisaeg umbes nädala.



Nii sile, kanada kui lamarki toompihlakas ja lepalehiste toompihlakate sordid õitsevad alates 10. kuupäevast ja kui ilmad jahedad püsivad, näeb ka nende õisi tänavu tavaliselt kauem


Toomingate õitsemisaja algust ma täpselt ei teagi, täies õies olid nad juba 12. mail. Samal ajal alustas ka hariliku toominga sort `Colorata`

Viljapuudest õitsevad meil ploomid. Hapukirssidega on lood pahad. Neid on tabanud mingi tõbi ja talgute ajal tuleb nad aiast välja saagida. Maguskirss, pirnid ja õunapuud ootavad veel.
Nooruke tähtmagnoolia näitas meile eelmisel aastal ühte õit, tänavu on tal neid kolm :)

Mõned tulemised on nii ilusad, et neist ei saa kuidagi mööda vaadata. Suurelehine pärn `Tortuosa`

ja hariliku sarapuu kahe veaga :), punaselehine ja keerdoksaline, sort `Red Majesty`


Harilikud haavad ja harilik pärn alles alustavad oma pungade näitamist, jalakad ja saar veel ei kõssagi. Tammedega läheb samuti veel aega. Eksootide areng on erinev. Kõige virgem neist on tulbipuu, tema on juba peaaegu lehes, teised veel mõtlevad ja ootavad paremaid aegu.
 Loomulikult on praegu õites ka tuhkurenelas `Grefsheim`, aga jäägu see pilt tänavu näitamata.
Lilli on meil aias ikka ka. Ma olen mõelnud, et midagi on lahti tulpidega. Ei ole need talved ka kõiges süüdi. Mulle tundub, et pakendatakse ja müüakse korra ajatatud sibulaid. Ei ole võimalik, et nad nüüd äkki on lühiealisteks muutunud, aga ajatussibul ei pea tõesti vastu kauem kui paar aastat. Need sordid, mis on ostetud Hollandis, on kõik alles ja elus, need, mis on pärit meie äridest, kaovad kiiresti.
Teistel sortidel tean ma nimesid, aga tema oma on kuhugi jäljetult kadunud. Ometi on ta minu jaoks üks ilusamaid.


Lubasin, et näitan ikka vinava lumeroosi arengut. Nüüd hakkavad nad juba lõpetama, aga kattelehed püsivad neil veel kaua. Kahel puhmikul on õied muutumas rohekateks, aga üks on selline. On ta saanud võõrast tolmu või on tegemist mingi seletamatu fenomeniga, ma ei tea.


Ikka õitsevad veel ülased. Puhkenud on esimesed kolmiklilled, aga nemad korjan ma üheks postituseks kokku.
 Heinamaa on vallutanud võililled, millele traktor peaaegu igapäevaselt püüab piiri panna. Aga õitseb seal muudki ja hoopiski mitte nii sõjakat. Vähemalt ei külva ta täis kogu maailma.



Kohe-kohe hakkavad end  ehtima okkalised, aga nemad on väärt eraldi postitusi.
Sõnajalad on istutatud, leidsin veel 3 nälkjat ja hulgaliselt mune.
 Ootel on veel mõned okkalised ja paar põõsakest.
Peaks alustama ka päris pisikeste puukeste lõplikku inventuuri, keda ei saa veel niipea välja istutada. Mõned olen ümber potistanud, aga kõigist ei saagi veel aru, on nad talvitunud või mitte. Head sõbrad on siia ju toonud igasuguseid hellikuid, kes sisemaal vastu pidada ei tarvitsegi. Kui puittaimedega on hästi, siis püsikutega ilmselt mitte. Olen avastanud nii mõnegi huku, aga neist enne jaanipäeva ei räägi. Äkki ikkagi .....
 Köögivili on kõik maas ja kasvuhoones, homme kavatsen tunnelisse ära istutada ka 3 avamaa paprikat, neil on potis lihtsalt väga kitsaks jäänud. Kurkidega, suvikõrvitsate ja kõrvitsatega ootan veel nädalakese.
Täna said aiavaasid sisustatud, kaua neid potikesi ikka edasi-tagasi kasvukasse ja õue tõstetakse. Külm, mis mõnelpool päris karm on olnud, ehk ikkagi siia üles jõuda ei tohiks.
Tänane hommik tervitas järjekordse uduga, sooja oli päeval 12C, puhus jäine põhjatuul ja õhtupoolikul hakkas sadama.
Niimoodi siis kasutataksegi vähem sõnu :)

14 comments:

  1. Pole viga, lugejad samamoodi pooletoobised oma aedadega, nii et pikka juttu ongi enamasti huvitav lugeda. Ja ma olen avastanud, et siis ei hakka see hüplemine ühelt teemalt teisele nii silma kui lühikese jutu puhul ;)

    ReplyDelete
  2. hmh...miski haiguse värk oli ka minu kirsipuul, mis just maha sai võetud! Eelmine aasta oli juba kahtlane, aga sellel aastal oli otsus kindel! Ma nüüd ei teagi, kas veel mingi kirss endale aeda tuua ja kui siis kust ja mida?
    Aga seda juttu blogisse kirjutada nii, et see ka hiljem endale loetav oleks...no see on ikka väga keeruline! :)
    Sinu blogi on muidugi täielik eeskuju minu jaoks! :)

    ReplyDelete
  3. Autor võib ju lubada endale enda suhtes kriitiline olla, kuid lugeja ja fännina pean Muhediku blogi aiablogide lipulaevaks. Nii on.

    ReplyDelete
  4. Otse vastupidi, kuidagi väga pikad on need sinu postituste vahed :) Lausa 7 päeva peab ootama. Rohkem pilte ja rohkem teksti :) Futu siin ütleski juba ära.
    Küllap on asi ka selles, et su blogi on mentorblogi ja seisus kohustab?

    Ise ma tahaks vahel terve kausta üles riputada, mõni hetk on kohe väga, väga ilus :)

    Teemade kaupa tahaks ka postitada, aga see on ikka mahukas ettevõtmine eriti mais, kus kõik on alles alguses. Okaspuud ja lehtpuud ja põõsad ja oeh...

    Vinava lumeroosi käekäik on ilus ja ootamatu variatsiooniga.


    ReplyDelete
  5. Jaa, seisus kohustab. Palun jätka sama pikalt ja põhjalikult, sinu blogi on mind väga palju õpetanud ja õpetab edasi!

    ReplyDelete
  6. eeeeeiiiiiiiiiiiii! palun ikka seda paljusõnalist ja -pildilist! seda ei ole tegelt üldse palju...pealegi saab vajadusel väljaprintimisel ju vähendada:P

    aga see tulpide asi on ka hollandist väga usaldusväärselt müüjalt ostetuna samasugune:(. ja pidigi olema nii, et ikka paari aasta pärast uued ostaksid.

    ReplyDelete
  7. Ikka pikalt ja põhjalikult ja tihti :) See tulp on imeilus ja ma ei tea, olen ma imelik või mis, aga lumeroosid äraõitsenuna meeldivad mulle isegi rohkem :) Katsun lähipäevil oma sõnajalad maasse saada, nälkjaid pole siiani veel leidnud aga uurin need enne istutamist väga põhjalikult läbi. ´Alvis `oli isegi puhkemata pungadega uskumatu, mis siis veel praegusest rääkida. :D

    ReplyDelete
  8. Sinu postitustes on alati kõik kenasti tasakaalus, tekst ja hea maitsega valitud pildid. Selge see, et kõik me pildistame sadades kordades rohkem kui üles riputame, aga hea fotograafi pidigi sellest ära tundma, et ta paneb üles mõned head pildid, mitte mitukümmend mõttetut asjadest, mis igal pool ja igal aastal täpselt ühesugused on. Tekstid aga on klass omaette.
    Googel on aga täiesti lolliks läinud, reCaptchas viskab ette valiku toidupilte ja siis sa pead sealt sushipildid välja valima...no kust mina tean, milline see kõik välja näha võib, kui ta ei maitse mulle...

    ReplyDelete
  9. Ma eeldan, et see tulbijama, milles ka talve "süüdistan", on teistel sarnane jama.
    Algas kaks aastat tagasi, pärast kõikuva ilmaga lumeta talve. Tegu on hallitusega. Tunnused - laikhallitus, ilmselt sama, mis iiristel esineb. Ka iirise-sordid on laikhallitusele vastuvõtlikuses erinevad (vaatan oma iiristerida aiamaal), nagu tulbidki.
    Minul on kõige hullemini haigestunud vanad hilised taluaia tulbid, mida pidasin kõigekindlaks, pole neil ju varemalt sellist jama olnud!
    Haiguse tõrjeks aitavad ilmselt samad vahendid, mis iiriste puhul. Või siis loobuda mõneks ajaks üldse tulpidest, ja alustada kunagi uuesti otsast peale.

    ReplyDelete
  10. Tere! Olen Teie blogi fänn, kirjutage ikka edaspidigi oma liblekestest ja pungadest. See on nii soe ja inimlik. Mina loen sellest meeleldi. Jõudu soovides Thea

    ReplyDelete
  11. Kevadel ongi pideva puhkemise ja õitsemise alguste ajalmuljete ylekyllus ja mingist korrast ja sisteemist võib unistada ainult infotehnoloog :)
    Nõus eelkõnelejatega, Sinu plogi on mitmes mõttes väärtus omaette ja ootame ikka uudiseid.

    ReplyDelete
  12. Loodan, et ikka jôuad ja soovid kirjutada, sest meie ootame lugeda, kogume näpunäiteid ja tarkuseteri, jôudu!

    ReplyDelete
  13. Loodan, et ikka jôuad ja soovid kirjutada, sest meie ootame lugeda, kogume näpunäiteid ja tarkuseteri, jôudu!

    ReplyDelete
  14. Head pildid ning blogi, mida on alati tore lugeda :)

    ReplyDelete