Monday, May 25, 2015

MUHEDIKU MAITALGUD

Maailmas pole midagi paremat kui Aalujad. Ohhh, ma olen nii südamest tänulik kõigile, kes eilsel kaunil pühapäeval Muhedikemaale jõudsid ja siin niipalju head korda saatsid, et sõnu pole.
Peale kiiret emblemistuuri ja hommikukohvi paigutusid seltskonnad kohtadele ja suur töö võis alata.
Kõigist ja kõigest mul veel pilte polegi, aga küllap jõuavad ka nemad kord siia. Aga tehtu kroonika panen küll kirja.


Kõige tähtsamaks planeeritud objektiks oli kivila korrastamine. Kunagise ilusa ja õitsva, meie kõige esimese istutusala rikkusin ise ära rohimisega. Just niimoodi, et multšikiht polnud küllalt paks ja kui mingi võõras tulnuk end seal sisse seadis, rohisin ta välja, tõstes sellega ikka mulda üles, kuhu seejärel moodustus umbrohuseemnete kasvulava. Ja et naabrid teda ohtralt külvata lasevad, oli neil meie peenras hea koduneda. Inimene peab ikka enda vigadest õppima :(
Sellisena püsis ta meil aastaid, ainult taimestik muutus tihedamaks


Eelmisel suvel tegime otsuse ta ülevõtmiseks ja paar päev tagasi nägi ta välja selline. Õisi oleks siin teistsuguse kevade korral muidugi rohkem, sest tavaliselt madalakasvulise aediirised peaksid praegu juba õitsema


Veidi enne töö lõpetamist, katmine ja istutamine jääb meie endi mureks


Teine raske koht, kus Muhedikupapa üksi hakkama ei saanud, oli vana kuuri katuse puhastamine, mis kuskilt oli hakanud läbi tilkuma. Selle oli vallutanud pikkade aastate jooksul südajas aktiinida. Koht oli ehe näide sellest, kuidas loodus ise tekitab tühjal tühermaal kõige viljakamat hea struktuuriga mulda, mida tuli ära vedada koos taimeväätidega traktorikoormate kaupa.


Veel üks planeeritud ja väga ränk, ainult noortele meestele jõukohane töö, oli Sahhalini konnatatra juurikate väljaraiumine. Ta hävitamisega alustasime ise juba möödunud aastal, aga lõpuni jõudsime alles nüüd.


 Samalt aiaosalt juuriti välja ka iidvanad veigelad. Üritasime neid noorendada, aga raugast enam ilusat teismelist ikka ei saa..


Jõumees saagis maha ja tükeldas haigestunud 3 hapukirssi. Neist omajuurseist on mul väga kahju, sest selliseid ei saa ma enam kuskilt


Kui endaga midagi juhtub, võib eeskujulikult korras olnud aed hakata käest minema aastaga. Kahte juba päris karjuma hakkavasse kohta oli ka õnneks rahvast võtta.
Paneb ikka pead sügama küll :D

Eile päeva põhivaade:) Tundub, et ka kõige nooremal talgulisel oli, mida uudistada.


Mõned talgulised said siiski ka püstiasendis tööd teha. Sedasi koguti põõsastele, mida siiani kitkusin käsitsi, hulk multsimaterjali.


Ja boonusena sündis me aias muinasjutt.




Ka köögibrigaad tegi päev läbi tõhusat tööd.
Külalisteraamatusse lisandus Floridas elava vietnamlanna sissekanne:)
Talgulistel jagus päeva lõpus, kellel rohkem, kellel vähem, kas giidiga või giidita, veidi aega ka aias ringivaatamiseks.
Enne laialiminekut toimus traditsiooniline taimelaat :)
See oli imetore, tulemuslik, ülisoe ja rõõmsameelne päev.
Suur, suur aitähhhhhhh!!!!!!!!!

13 comments:

  1. See oli ülitore päev ja Aalujad on täitsa nähtus omaette :) ja talgud on selline vastastikune andmine-saamine, seega aitäh Muhedikumaale talgutele kutsumast. Minul, kes ma sain pika päeva mängida oli eriti tore :D

    ReplyDelete
  2. Oli tore pühapäev.Aitäh korraldajatele ja kõigile osalejatele-superrahvas!

    ReplyDelete
  3. nii tore päev ja seltskond, tänud kutsumast ja tänud kõigile osalejatele! Kuidagi hoopis teine, isiklikum ehk on õige sõna selle kohta ... suhe tekkis ka Muhedike aiaga ... :)
    Üks asi on vaadada ja ahhetada, teine asi on, kui ise selles toimetad!
    Ja tänud taimede eest mida kaasa võisime võtta - sain esimese kortslehe enda aeda, lisaks madalatele iiristele! :)

    ReplyDelete
  4. Sellised ühistegemised on mõnusad, kahju, et seekord kampa lüüa ei saanud.

    ReplyDelete
  5. Nii vahva oli lõpuks Muhedikumaa ära näha, või vähemalt nii palju kui muu tegevuse kõrvalt mahti jäi sest päev möödus hämmastavalt ruttu. Ilm oli suurepärane ja põhjaosariiklased said igal juhul päikesepuna õhtuks palgetele :)

    ReplyDelete
  6. Meid oli ikka päris palju :) Igas aianurgas keegi toimetas ja vahepeal põrkusime. Tänud pererahvale! Korraldus oli hästi läbi mõeldud ja seltskond viimase peal.
    No ja õhtul sortisin taimelapsukesi ja mõtlesin, et kuidas ma jälle ära tinistet sain :)

    ReplyDelete
  7. Eilsest talgupäevast saan ainult ülivõrdes rääkida, kõik oli suurepärane - seltskond, koht ja ilm!

    ReplyDelete
  8. Oli tore.
    Sooviksin tervitada mainitud välistudengit. Ajasime juttu ja muuhulgas selgus, et ta mängib flööti, seda ristflööti, mitmekymne nupuga võimatut pilli! Ma pole kunagi varem oma silmaga näinud yhtegi inimest, kes seda suudaks :)
    Oli jah hästi organiseeritud. Ka minu töö sobis, selg ei esitanud yhtegi nõudlikku kommentaari :)
    Hea seltskond ja tore oli näha hulka asjatundlikke inimesi.
    P.s. Kui multshi kuhugi liiga vähe sai, kutsuge paigaldaja tagasi garantiiremonti tegema.

    ReplyDelete
  9. Tõeliselt äge ja kadedakstegev! Ma väga loodan, et ma ikka ükskord mingitele Aalujate talgutele ka ise kohale saan tulla.

    ReplyDelete
  10. Nüüd on kuidagi eriti kurb, et ma siiski tulla ei saanud. Ei riskinud ei enda ega teiste pärast. Kurguvalu on enam vähem nüüd üle, aga selline imelik vahepeal köhima ajav köha on ikka küljes. Teinekord! Kui vaid mahti korraldada, siis olen võimalusel tulemas!

    Togram

    ReplyDelete
  11. Kogu selle vahva päeva juures oli minu meelest siiski üks suur puudus ka - päev jäi siiski liiga lühikeseks. Lihtsalt õhtu jõudis liiga vara kätte, mõned tunnid jäid tegelikult puudu. Aga teeme järgmisel korral tasa:) Kõike, mis Muhedikemaalt koju taritud sai, täna veel maha istutada ei jõudnud. Natuke jäi veel homseks. Suured suured tänud Muhedikele!

    ReplyDelete
  12. See talguvärk on üks asine ettevôtmine, igatahes:)

    ReplyDelete