Tuesday, September 4, 2012

NÄOGA SÜGISESSE

 Näib, et kogu maailma sordiaretajad on sel aastatuhandel pöördunud näoga sügise poole. Kui muidu seletada, et viimasel kümnendil on erinevaid hortensiaid aretatud enam kui kogu möödunud sajandil kokku. Ja seda tehakse tõesti kogu maailmas. Uudissorte tuleb ridamisi USAst, Jaapanist ja Euroopast. Kui ma siiani ei osanud Belgiat üleüldse aiandusmaaks pidada, siis kõige põnevamad sordid on just sealt alguse ja eluõiguse saanud.
 Kui ma milleeniumivahetuse auks ostsin oma esimesed aedhortensiad, oli mu sooviks muretseda kogu olemasolev sortiment. Need kümmekond põõsakest oleks ju meie aeda hästi ära mahtunud. Häda oli vaid selles, et nad polnud siin müügil. Täna tundub selline mõte täieliku absurdina. Sadadele uudissortidele sobiva koha leidmine oleks meie savises või kruusases pinnases vägagi keeruline. Praegu on küsimus selles, keda võtta, keda jätta. Neid ihaldusväärseid tehakse ju aina juurde.
Minu kõige esimene aedhortensia on kuulus ja kaua ainukese sordina tuntud `Grandiflora`
 ja teine oli `Kyushu` Pean teda tõeliseks hitiks, sest ta säilitab kevadeni oma lumivalge värvuse. Neist kahest üritan kasvatada minipuud
 `Kyushu` puhkev õisik.
 `Phantom` , temal püsib osa õisikuid valgetena, osa värvub roosaks ja nii tundubki, et põõsas õitseb mitmevärvilisena.
 `Tardiva`
 `Brussels Lace` on tõeline pitsivaht
 Palju auhindu saanud esimene tõeliselt ereroosa `Pinky Winky` avaneb valgena, aga juba paari päeva pärast muutub ta roosaks ja nädala pärast on ta tumeroosa.
 `Wim`s Red` aga värvub purpurseks aegamööda. Augustis oli ta valge, praegu roosa, üksikud õied aga hakkavad muutuma purpurseks. Kui ta on ka meil võimeline kasvama 3-meetriseks, võiks ka temast teha puu.
 `Vanille Fraise` valged, roosa randiga õied. Sain ta sel kevadel ega uskunud, et noor põõsake nii suure ja koheva õisikuga kohe esimesel aastal hakkama saab.


 `Pink Lady` on juba nupus roosa

 `Dart`s Little Dot` imeline kääbuskasvuline sort. Et ta murusse ära ei kaoks, istutasin ta lillepeenrasse ja ta näibki eemalt vaadates oma suhteliselt väikese ja hõreda , aga ilusa õisikuga pigem püsiku kui põõsana.
 `Unique` ja  `Pink Diamond` jäid mul pildistamata, fotoaparaat hakkas streikima. `Bobol` võtsin istutades veel avanemata õisikud maha, tal on vaja juurduda. Kaks korda olen erinevatest aiaäridest ostnud `Limelighti`, kes aga osutus mõlemal korral valeks ja ma andsin nad sellistesse aedadesse, kus sordinimel pole tähtsust. Ehk veab mul kolmandal katsel rohkem.
Puishortensiatest on mul vaid `Annabelle` ja ega ma neid rohkem ei igatsegi. Kuigi... on olemas ka uus, veel suurema õisikuga ja parema seisukindlusega `Strong Annabelle`:)
Puu kujundamiseks olen paar aastat `Kyushu`põõsast välja lõikunud kõik peened oksad ja need, mis alles jätsin, ka laasinud. Järgmisel aastal jätan talle ilmselt alles vaid ühe tüve. Eks näis, võibolla tuleb ta siiski 3-haruliseks jätta.


9 comments:

  1. Väga ilusad on hortensiad.
    Huvitav, mõni aasta tagasi polnud midagi neist kuulda. Millest küll on tingitud, et mõne taime järele tuleb
    äkki suur nõudlus?

    ReplyDelete
  2. Pole viga, kümne päeva pärast saad viis tükki juurde, laadisin just auto tühjaks, et vajadusel ikka tagurdada näeks :D

    ReplyDelete
  3. Kas need iludused ka Kesk-Eesti talved üle elavad?
    Praegu mul ainult puishortensia 'Annabelle'.

    ReplyDelete
  4. Tõesti ilusad ja nii palju sorte! Mul on ka Annabel, aga ma ei ole temaga päris rahul. Esiteks on tal nõrgad varred, suurema tuulega murduvad need katki kui on kinni seotud.Tänavaasta ei õitsenud ta mul väga suurte õitega, eelmisel aastal olid õied hästi suured ja kõik mööda maad laiali.Võib-olla teen midagi valesti? Olen teda väetanud ikka hortensiate väetisega.

    ReplyDelete
  5. lusad küll, aga vaatasin, et parem, kui mina sellesse ei nakatu - meie põuane liiv neile vist küll ei meeldi.

    ReplyDelete
  6. Hea, et on sellised iludused "moodi" läinud, liigub rohkem sorte.
    Nad kõik on NII ILUSAD, et esialgu lemmikut polegi ja kas peakski.

    Loodan, et minu omad talvituvad ka ja kohanevad uues kohas.

    ReplyDelete
  7. jerum!
    mulle ei mahu, mulle ei mahu, mulle ei mahu.....

    :D

    ReplyDelete
  8. Thela, kas arvad, et nii võibki kõik üle saja sordi aeda tarida:?

    Lillelemb- minu aed ongi Kesk-Eestis ja teda peeti siiani meil üheks külmemaks aiaks. Sageli anti siia katsetamiseks üht-teist, et kui meil vastu peab, siis pole nende hellikute kasvatamisega mujal mingeid probleeme.

    Tiia-Annabel kipubki lamanduma, teda oleks arukas kasvatada mingi toe najal, lõika ta sügisel kolmanda-neljanda pungani maha, see aitab tal rohkem puituda ja tõstab veidi seisukindlust

    Trumm- mahub küll, nad tuleks panna metsa alla rodode vahele, nad on hapualade taimed.

    Kimalane-neist ei saanudki midagi kuulda, 10 aastat tagasi oli neid alla 10 sordi.

    ReplyDelete
  9. Tore, et kirjeldad värvimuutusi.
    Kas mõnel teisel sordil on ka veel seisukindluse probleeme ja teiselt poolt, millised suureõielised on kompaktsemad ja hoiavad oma õiekerasid paremini püsti.

    ReplyDelete