Wednesday, September 19, 2012

HÕIVASIN NURGAKESE

 Nüüd, kus meie varem istutatud puud ja hekid on suureks kasvanud, on aeda tekkinud mitmed soojemad sopid ja nurgakesed. Üht neist olen päris kaua piielnud.
Kõigepealt vaatlesin seda kohta siis, kui me hakkasime korda tegema Peenart ehk nn kiviktaimlat. Mul oli kavatsus ta esialgsest kohast ära kolida just siia elupuumüüri ette. Aga, et nii häälekalt sekkuti, jäi see mõte katki ja uus koht hõivamata.
Ega siin muud polnudki kui pingid ja laud. Koht oli iseenesest päris armas, mulle meeldis seal istuda, sest suur osa aeda oli sealt vaadeldav Aga ta näis alati kuidagi üksiku ja nukrana. Mitmed korrad mõtlesin, et temaga tuleb midagi ette võtta, sest puitmööbli tervisele pole hea maapinnal olla. Aga ühtki head mõtet pähe ka ei tulnud, et mismoodi siis. Lihtsalt niisama mingit põrandat või terrassi ma seal ei näinud.
Kui nüüd äkki ilmusid müügile suurelehiste hortensiate uued sordid, teadsin ma kohe, kuhu nad tuleb istutada. Olgu peale, et nad olevat külmakindlad, pole see meil siiski nii väga kindel. Kanada külmade piirkondade talved ei sarnane meie omadele ja sealt saadud taimed ei pruugi meil üldsegi nii talvekindlad olla kui lubatud. Aga mul seisis tuulte eest kaitstud, alati paksus lumes olev kohake kasutult.
Nii nagu alati, vedasin ma maha vooliku, et kuskil ajukäärude vahel pesitsev mõtteke saaks veidi materiaalsema väljanägemise. Liigutasin teda siia-sinna, edasi tagasi, lisasin veel ühe vooliku, sest vaja oli ühendada nii aiamööbli põrand kui hoopis teise kattega istutusala üheks tervikuks. Kui erinevate osade proportsioonid tundusid enamvähem normaalsed, alustas Muhedikupapa ehitustöödega.
Selline oli algus. Kui pinnas sai umbrohuvabaks, kaevasime mulda sisse turvast ja istutasime siia 4 esimest hortensiasorti (5 põõsast) ja tõime lõõtsuvate tuulte käest ära ka 2 nutipõõsast. Nad küll ei külmunud vanas kohas, aga tundus, et ega neil seal väga hea ka polnud.
 Kuna mul oli saada veel 2 suurelehise sorti, aga nende kohalesaabumine viibis, sai vahepeal korda kivipõrand. Aluspind on korralikult ette valmistatud- liivapadi, tihendamine, loodimine ja võiski hakata esimesi kive paigaldama.
 Põrand on valmis, ta raamib istutusala kahelt küljelt, sest selge on, et ükskõik, mis me teeme, me selle ka katame. Korraks ma isegi mõtlesin, et istutaks need põõsad põrandasse, aga siis oleks äkki tekkinud neil probleemid vee kätte saamisega. Minu lemmikut, kergkruusa ei saa paigaldada muru äärde, ta vajab kindlasti serva ja ka kaks lihtsalt pooleks lõigatud erinevat osa poleks olnud vist hea mõte, seda enam, et vasakul oleva punapaju alla oleks jäänud raskesti niidetav imelik pisike kolmnurk.

 Üks hortensia saabus reedel, viimase sel aastal saime kätte laupäeval. Pühapäeval sai nurgake lõpliku ilme. Istutatud on nii, et sinna saab veel mõned põõsad lisada, mulle meeldivad tihedad põõsalaamad ja  suhteliselt madalad hortensiad on selle moodustamiseks väga sobilikud. Võibolla peaks seal koha leidma ka mingi hellikum kevadsuvel õitsev põõsas, aga hetkel ei oska ma välja mõelda, kes ta olema peaks. Need, keda olen igatsenud, leidsid endale juba eelmisel aastal ja sel kevadel kohad.
Tänaseks on korrastatud ka kivide lohklik murupoolne serv, sinna on toodud mulda ja murugi on külvatud.

Ma ise arvan, et see koht sai parema väljanägemise kui oli varem.
 Kohe on näha, et põõsad tunnevad end hästi ja nende õisikud võivad rahumeeli lebada just nii nagu tahavad, kuiv kate ei määri neid.


14 comments:

  1. Pikalt ei kommenteeri, meil siin paistab veel päike ja saab aias asjatada, aga ma pean kohe ütlema:

    NII kaunis. See nurk on nüüd ka minu arvates piltide järgi hinnates tõesti kaunim või kuidas õigem öelda, see on nüüd täislikum-terviklikum.

    ReplyDelete
  2. Ah sa jutt kui ilusti välja kukkus.Kas teil on kohe kõik kivid, liiv, muld ja kruus käepärast? Töömees, nagu teada on omast käest ja ideed ka.Ruumipuudust teil nagu ka pole.Igatahes-kõik kokku FANTASTILINE!

    ReplyDelete
  3. Vauuu! Te ikka oskate! Super!
    See nurgake sai uue elu. Valge ja puhas. Ja kui veel põõsad kasvavad ja oma kauneid õisi hakkavad näitama...siis vist seal istuksi.
    KAUNIS!

    ReplyDelete
  4. Nägime nurgakest peaaegu valmis reaalis, tuleb ikka ilus küll, auks väljamõtlejale ja valmistegijale. Suveõhtul saab seal mõnus istuda olema.

    ReplyDelete
  5. Jah, meil oli tõepoolest peale laiali olnud hunnikute kokkukorjamist ja jääkide korralikku ladustamist vanadest varudest olemas kõik vajalik peale kivide. Nende väike kogus ei olnud sugugi kallis, sügisel on ehituskaupadele ka suured soodustused. Nüüd on küll kõik peale komposti otsas.

    ReplyDelete
  6. oh jessuke, ma olin küll valel ajal koolis :( Kui te nüüd järgmist põrandat laduma hakkate, paluks mind ka tööle panna, mul on seda kogemust hädasti vaja!

    Ja mina mõtlesin, et mis uus värk ja ala. Te olete seal ikka NII PALJU ära teinud. Ja kui uhke värk. No ei tule neil imedel teil seal otsa kuidagi.
    Äge ja ilus ja kiitused tegijatele ja eritervitused Muhedikupapale!

    ReplyDelete
  7. Väga hea tulemus, müts maha teie pere ees ja nii kohe mitu korda!
    Parafraseerides üht Eesti filmi, lausun, et mina pean ka Muhediku juurde saama :):)

    ReplyDelete
  8. Ilus tõesti ja neile õitel lamajatele vist ainuõige istutusala.

    ReplyDelete
  9. Lugesin Sinu kirjutist Aia ajakirjas. Ometigi üks lugu, kus on kõik kirjas, hooldus, haigused jne.Suur äitäh! Oleks tore ka teiste taimede kohta saada selliseid artikleid, nii-et, jõudu!

    ReplyDelete
  10. No nii, teila seal aegajalt toimub sihukesi asju millele võiks nimeks panna Totaalne muutumine aiaeri. Väga hea on pildiseeriast vaadata kuda asi muutub.
    Mulle meeldib ka see, et see uus peenar pole nelinurkne vaid on rombi kujuline ja siis need sakid. Väigade ilus ja lisaks siis kontrast kergkruus ja hele sillutis, mis toob veel rohkem sakid esile. Lausa lust kaeda kuda teil ikka asjad käivad. Aga eks kogemused ka maksavad. Aitäh teile, et te ka teistega oma kogemusi jagate. Viimastel kuudel on ka seda meediast olnud saadaval päris mitmed korrad.

    ReplyDelete
  11. Imetlusväärne töökus on teie kandis ikka endale pesa teinud :) ja see mis selle tagajärjel sünnib on, usun, armas kodu endale ja taimsõpradele. Ühtin eespoolkõnelejatega-tänan jagamast!

    ReplyDelete
  12. Tükike Inglismaad nagu nõiaväel omaenda õuele.

    ReplyDelete
  13. illos! :O)

    tsiil, khmm, mul on vaja kedagi, kes kivide ladumist praktiseerib :))))

    ReplyDelete
  14. teoreetiliselt täitsa võimalik nt kevadel:) aga kõva juhendaja peab ka olema. Alguses :D

    ReplyDelete