Thursday, October 29, 2015

TUULE- ja KÜLMAKUNST

Tuli tuul. Tuli paariks päevaks ja tuuseldas värvilised maalid tušijoonisteks

Siin tegutses ta valikuliselt viies toompihlakate punase, aga jättis pajud, lodjapuud ja sirelid rohelisteks ja rõivile.

Kaskede kulla on pärinud euroopa lehised

Jaapanlased on ühed isemoodi tegelased. `Diana` ja `Jacobsens Pyramid`on okkad langetanud, `Blue Dwarf`` on ammugi kollane ja samuti pooltest okastest lage. `Gray Pearl` aga värvus paar päeva tagasi oranžikaspruuniks jättes võrsetipud  hõbevalkjateks.

 `Stiff Weeper`i  jaanalinnuks muutunud sabas on nii kulda kui rohelist

Paljudel põõsastel on lehed  samuti laias laanes, aga nende viljad ehivad aeda veel kaua.
 Rootsi tuhkpuu `Coral Beauty` on ju bjuuti :)

ega kukerpuud kehvemad pole
Soos on isegi kollase võhumõõga lõikamata varred ilusaks värviliseks saanud

Aeda amuuri siidpöörise hõljuva lumivalgeta ei kujutaks küll kuidagi ette

Mujal on vahtrad alasti, aga siin hekkide varjus püsivad lehed veel puus. Hariliku vahtra `Crimson King`i punase on külmaööd muutnud pruunikaks ja hõbevahtra `Wieri` veidi kollakamaks.

Kännasmustika lõõskav sügisvärv on võrratu ja viljakas vürtspõõsas pole tundnud ei külma ega tuult.

Aiale tekkis uus nägu. Tuul ja külm, head kunstnikud mõlemad. Oktoobrit on veel 2 päeva. Täna ja eile oli külma hommikul vastavalt -3,9 ja -2,4C. Tiigid on jääkirmetisega kaetud, ei sulanud ka õhtuks lahti.

Vaatasin veidi tagasi ka. Ei ole tänavune oktoober sugugi erilisem kui viimaste aastate omad. Neid on isegi olnud veel soojemaid ja värviliseimaid.
Pildi võtsin blogist, igaüks võib kontrollida
2014 on täna veel puud lehes

veel 1.11 pole veel kased päris paljad
2013 kohta olen kirjutanud, et 29.10 öösel oli hirmus torm, mis viis kõigilt puudelt lehed, pildus laiali aiamööblit jm, mis ripakil. Meil murdis maha ühe ploomipuu. Pilte päris sellest päevast pole, ju me korjasime rämpsu ja  varandust üle aia kokku

28.oktoober 2012 oli aga täiesti isemoodi- täies lehes aiale tuli kaela raske lumi, mis ei sulanud terve päeva. Pärast seda läks jälle soojaks.

2011 aastal 26. oktoober räägib enda eest :)

Dokumentide vastu ei saa. Sügis lihtsalt on väga ilus. Alati.

7 comments:

  1. Ajaloolised pildid on ikka head küll :) Meilgi on praegu kullsed lehised ja kõige punasemad kukerpuumarjad. Imetlesin neid just täna ja mõtlesin, et peab neid ikka juurde soetama, vist.

    ReplyDelete
  2. ooo, selle 2011 peale ma heldisin, see oli ju minu sügis, siis ma kolisin ja kütsin ja oi, küll olid ajad. Pikk ja soe oli küll.
    Jõudsingi koju tagasi, et veel viimaseid värve näha, lehised on tegijad!

    ReplyDelete
  3. Kusjuures see lehtede loovutamine on omamoodi ooper igaühel. Naabri kask poetas oma lehed varakult ükshaaval tuulde, astelpajuhärra on täislehes, kui tema proua juba pooleldi kasukata, karvane viirpuu laseb kõik lehed ühe ööga maha - kolks!, sirelid ja enajasmiinid ka. Kuldne tamm kestab kena ka peale sügistorme, samuti on lehed osaliselt peal tänava lõpus troonival leinakase vormil.

    ReplyDelete
  4. Meil on selle aasta nii kevad, suvi kui sügis olnud üks siinelatud aastate külmemaid, nii vara meil tavaliselt pole öökülmasid olnud.
    Jõudsin Su pilte vaadates järeldusele, et lehiseid on mul liiga vähe :).
    Amuuri siidpööris elab mul kuuendat aastat, aga õisi näen nüüd Sinu piltidel esmakordselt, ilus. Mereäärses jaheduses ta ei jõua õitsema minna.

    ReplyDelete
  5. Ilusad värvid! Selge on see et aastad pole vennad ja igal on oma nägu. Tore võrdlus piltidel!

    ReplyDelete
  6. Ilus jah, alati!
    Imetlen neid lumivalgeid siidpööriseid, pole enne näinudki.

    ReplyDelete
  7. Siidpöörise valged tupsud on imelised! Kõik need sügise pildid läbi aegade on imelised - me elame ikka kaunis kohas! :)

    ReplyDelete