Wednesday, October 7, 2015

HANED JA HALLAD

Nägime hanede parvedesse kogunemist eelmise nädala alguses, aga need olid lihtsalt arusaamatud kaagutavad ebakorrapärased moodustised. Kolmapäeval, viimasel septembril aga lendasid meist üle mitmed korralikult kolmnurgad. Siinkandis läksid linnud kõrgelt-kõrgelt, ikka-ikka lõuna poole.
Eile jõudiski kohale esimene öökülm. See riivas meid kergelt, pisike valge viirg enne parki kõige madalamas kohas ja kraadiklaas näitas vaid 0,0C. Aias mingeid muutusi polnud. Isegi hostad, kes teadupärast kõigepealt silostuvad, olid triksis-traksis püsti. Ka kolme viimase avamaakurgini, ühele suvikõrvitsani ja viimaste viinamarjakobarateni polnud külm jõudnud.
Aga, et meil oli plaanis niikuinii alustada pealsete mahavõtmisega, siis tõmmati lõikur käima ja tunni pärast oli püsikuteala selline. Õige pisut on siin veel käsitsi- ja rehatööd ja siis on sellega korras.

Tänane hallaviirg oli samas kohas, kus eile. Ehk pisut laiem, aga aeda ei jõudnud seegi -0,9C külm.
Veigela `Caricature` on sama roheline kui südasuvel, kadunud on vaid leheserva valge rant, aga see on igal sügisel nii ja tema lehed ongi sedamoodi krussis sündimisest peale.


Viimased tagetesed mingit silmailu enam ei paku, küll aga ohtralt seemneid

Eksperiment. Mitu kraadi külma kannatab välja avamaapaprika? Taga hunnikus paistavad. mahalõigatud rohelised hostade lehed, nüüd on võimalik lõpetada kuuseheki pügamine ka aia poolt. Kes vaadata oskab, näeb, et kõrgpeenrale järelkultuuriks külvatud valgele sinepile pole see kerge külmake midagi teinud.


Heleeniumid hakkavad lõpetama külmatagi

Ütlesin eile, et esimesed külmad 6.ja 7.oktoobril on päris normaalsed, enamasti on nad juba septembris kohal. Ütlesin ja hakkasin kohe oma sõnades kahtlema. Kuidas selle septembriga ikkagi on?  Kontrollimiseks tuleb dokumenteeritud allikate poole pöörduda.
Vaatasin üle oma blogi sept-okt-nov. aegade algusest peale, kaustu ei hakanud läbi lappama, aga tulemuste järgi seal suuri erisusi olla ei saa.
Avastasin, et vähemalt 2008.aastast alates on kõik sügised olnud soojad, pikad ja värvilised. Muidugi on madalamates kohtades ja Eesti muudes paikades olukord esimeste külmadega ilmselt olnud veidi teistsugune, aga mind huvitab eelkõige ikkagi oma aed.
2008- esimene öökülm õhus 1,8m kõrgusel oli alles 06. novembril, lumi tuli maha 22.11
2009- 12.okt sadas lörtsi, seda aga plusskraadide juures, alla +1C t ei langenud. Esimene külm tuli koos lumega 10.11, mis püsis  kuni 23.11
2010- esimene öökülm 15.okt. -0,4C tagajärjed või tagajärjetus sarnaneb tänavusega
2011- kerge öökülm samuti 15.10 -0,1C, kuu aega vahet ja 09.nov -0,8C, aga koos lumega, korralikum öökülm 11. nov. -3.8C
2012- esimene öökülm 26.okt. -1,9C, seejärel läks kohe uuesti soojaks kuni äkki kaks päeva 25 ja 26.okt sadas lehtedes ja ka õunu täis puudele rasket lund. See oli täiesti unustamatu vaatepilt
2013- esimene öökülm -2,1C oli 26.sept, seejärel püsisid väga soojad ilmad kuni 10.detsembrini
2014- esimene ja korralik öökülm -7,4C  oli alles 19. novembril
2015 - esimene kerge öökülm 0C oli 06.oktoobril ja täna ehk 07.okt. -0,9C.
Selgus, et 8 aasta jooksul on meil septembris olnud kerge öökülmake vaid 1 korral,  Enamasti on need olnud oktoobris ajavahemikus 06. (15.)-26 ja  kahel korral on esimene külm olnud hoopis novembris, ühel juhul kuu alguses, teisel kuu lõpus. Kui mitte arvestada 2009.a. oktoobri alguse lörtsisadu, siis on ka sel aastal ju tegelikult esimene öökülm olnud novembris. s.t. 3 korral novembrit
Need kaks päeva ei kahjustanud aias ühtki taime, küll aga muutis pisut ümbritsevat maastikku tänane öö.  Üksikud kased ja lehised on muutunud kollakaks
Mets alles hakkab värvuma
Veel eile imestasin, et meie juudapuulehikud on ikka veel rohelised, aga täna on neis juba nii kulda kui punast. Vaher, ikka veel nimeta A,grandidentatum on aga ööga kõik lehed langetanud, aga temal ongi alati lahtiriietumisega kiire.
Aia lääneosa ja valdav osa pargist on ikkagi veel rohelised, mõni üksik värvilaik muudab aia üldilme vaid huvitavamaks
Kunagi laulis meeskvartett, et suve nukker lõpp on käes. Käes küll, aga sugugi mitte nukker, ega ta saanukski järgmise kevadeni kesta. Kogu hooaeg oli ilus ja väga pikk. Aia koristamisega alustasime märtsi! alul ja kuu lõpus õitses aed nagu tavaliselt maikuus. Jahedam suvi küll korrigeeris õitsemisajad õigeks, aga kestsid nad pikalt. Puittaimede juurdekasvud on jõulised ja pikad. Värviline sügis on alles ees. Esimese külmakese kerge värvimuutused on alles selle eelmänguks, mis tulemas. Meie oleme ikkagi alles päris rohelised

11 comments:

  1. Meie oleme ka veel täiesti rohelised kerge kuldse aktsendiga.

    ReplyDelete
  2. Tasapisi tuleb jah väevi juba, meil oli veidi külmem aga midagi erilist siiski ei juhtunud veel. Natuke sundimist nõuab see päevane +6-ga enda üue ajamine aga kui juba tegutsemiseni jõuab, siis on tegelikult väga mõnus :)

    ReplyDelete
  3. Need sügisvärvides vaated on nii mõnusad, et vaatan ja vaatan...

    ReplyDelete
  4. Värvi on veel vähe aga iga päev on midagi uut avastada. Mingis mõttes on sügis ja kevad selles osas sarnased, et käid ja avastad aias muutuseid.

    ReplyDelete
  5. Eks teil ole seal teadagi oma kliima ja puha, isegi kui vaid mikrokliima :) Mul käis eelmisel aastal külm oktoobri teisel nädalal ära, aga suhteliselt soojad on need sügised olnud küll. ma enam hooaja lõpuks ei loe, mis on tore ju, arenen :D

    Sel moel aia koristamine paistab ikka väga tõhus.

    ReplyDelete
  6. Ununes küsimata, et kas trimmeriga tõmbate pealsed maha?

    ReplyDelete
  7. Teie panoraamvaated on mu lemmikud.:)
    Aga öökülma kokkuvõte oli väga huvitav. Lähen ka minevikku ja uurin kuidas meil.

    ReplyDelete
  8. Võrdluseks esimesed sügisesed öökülmad Sakus:
    11.10.2009 -7
    1.10 2010 -3,7
    25.10 2011 -1,5
    15.10 2012 -0,8
    26.09 2013 -3,5
    24.09 2014 -3,5
    6.10 2015 -3,5

    ReplyDelete
  9. Ilusad vaated. Koli või ise ka Lõuna-Eestisse

    ReplyDelete
  10. Meie kandis on hoolimata mõnest hallast veel palju rohelisi puid. Tundub, et jahe juunikuu sundis puid suve hiljem alustama ja suht soe peaaegu ilma öökylmadeta september lubab lehtpuudel lahkelt peale tunde jääda. Meie köögiakna taga on karvased viirpuud veel täiesti rohelised ja lodjapuulehised põisenelad ning kukerpuud on ainult õige veidi värvilisemad kui nad suvepoole olid. Ma ei ole siin nii pikka lehtpuusuve näinud, see on 11 aastat. Ikka on oktoobri keskel metsad mustad ja kullast saand kulu.

    ReplyDelete