Monday, September 23, 2013

TÄNA ON SÜGIS

Suvi on nüüd läinud. Enamasti ma ei armasta ega kasuta parasiitväljendeid, aga tema tänavust minekut ei saa täpsemalt kuidagi teisiti sõnastada - suvi tõmbas uttu:)
 Nii tihedat ja püsivat sinkjashalli müüri pole ma varem näinudki. Udu püsis tõesti terve nädala. Kord astus sammu tahapoole, lastes  päikesel särada, kord lähenes  nii, et sest  massist polnud võimalik näha kaugemale paarist meetrist, kord vonkles siia-sinna idast läände ja edasi-tagasi lõunast põhja kui madu-uss.
Kesknädala 18.09 varahommik üllatas äikesega. Meieni jõudis õnneks vaid madal ähvardav urin, aga lähikonnas tegi ta vähemalt ühes tänavas suurt pahandust, koduelektroonika sai kõvasti pihta.
Ka pisaraist polnud viimasel nädalal puudust, küll tibas niisama, küll voolas vesi ojadena. Viimasel suvepäeval ajas alates südaööst üks vihmahoog teist taga.
 Kogu nädala püsis t 15-22C vahel, õues oli väga mõnus askeldada. Öökülma pole sel aastal veel olnudki.
Neljapäeva s.o. 19.09 õhtul vaatasin rahulolevalt tühje virnastatud potsikuid. Kõik mis  oli vaja istutada, oli istutatud. Mõned päris pisikesed,  jäävad edasiseks koolitamiseks küll pottidesse, aga istikuplats sai üle tüki aja täitsa puhtaks.
Kilkamiseks oli siiski vara. Reedel potsatas maha pool terrassitäit uusi potte. Loodus tühja kohta ei salli ja tööl ei tohi lõppu paista :D. Muidugi ma rõõmustasin hullupööra. Selliseid põnevaid puittaimi, kelle mõne nimegi polnud kuulnud, ei kohta  eriti sageli. Nii, et me istutame ka veel sügisel mõned päevad :D
Suvi oli ilus.
Me ei tohi isegi veepuuduse üle piriseda, ka  ülikuumad päevad kestsid lühikest aega. Õitsemine oli rikkalik ja puude juurdekasvud märkimisväärsed.
Suvi oli tegus.
Üks väga suur ja 3 pisemat projekti lõpetatud. Järgmiseks aastaks on samuti ettevalmistused tehtud. Neile aiahaldjaile, kes meile appi tulid, oleme lõpmata tänulikud.
Suvi oli saagikas.
Kasvuhoone  pole veel praegugi tühi. Puud -põõsad olid täis õunu, ploome, pirne ja marju. Jõhvikad vajavad veel korjamist.
Ma ei tea, kes saatis me teele just need taimemüüjad ja hääd sõbrad, kellel oli pakkuda just meie igatsetuid.
Aitäh, suvi!
Täna on sügis. Väga sügisene sügis:) Puhub tugev, pisikest tormi meenutav loodetuul, sooja +10C, 36 tunnine lakkamatu sadu on asendunud üksikute korralike vihmahoogudega. Vaheaegadel paneb päike ümbruse leekima. Ilus on.











8 comments:

  1. selle aasta suvi oli ikka fantastiline. ning teie projektid imetlusväärsed.

    ReplyDelete
  2. Silm puhkab, väga mõnusad sügisvärvid, aga poole või vähemalt kolmandiku viimasest veest oleks võinud meile saata, meil on tõesti maa väga kuiv

    ReplyDelete
  3. Meie kandi sügis on natuke laisem, massilisi ülevärvimisi veel ei ole. Aias punetavad vaid lehvikleht ja kaselehine enelas, üle tee vahtratel veid üks salk kollane.

    ReplyDelete
  4. Meil on pigem puud pruunid, kui värvilised. Aga nüüd on kaks päeva tõhusaid vihmahooge olnud.

    ReplyDelete
  5. Huvitav, et meie edela- ja läänekaarele valla maadel pole udu eriti olnud. Kui ka hommikuks on tõusnud, siis lõunaks on ka hajunud. Ju need tuuleluuad lõuna ja kagupoolsemate kuplite vahele pühkima nii ei jõua.

    Sügis saabus konkreetselt ja sügavalt. Nii on. Sajab ja puhub. On jahe ja rõske. Ometi tore. Vist tuligi väike suveväsimus juba! :-)

    ReplyDelete
  6. Me oleme ka nüüd lõpuks ikka sadu saanud, täna teel isegi rahet. Sooja vaid 7 kraadi + karm tuul. Naljakas, et sel aastal oligi konkreetselt suvi suve lõpuni ja minutipealt sügise alguses algas tõeline sügis. Aga värve napib, rohkem ikka kuivanud pruun.

    ReplyDelete
  7. ma siplen nüüd uudishimu käes, et mis põnevad taimed nüüd sabusid siis :)

    aga uuel hooajal loodan jälle kaasa lüüa :)

    ReplyDelete
  8. Jälle tuleb tõdeda, et sügis on ikka väga ilus aeg. Värve on siin ja seal. Muidugi me räägime ikkagi varasügisest. Novembrist ma ei tahaks rääkida.
    Aga septembri keskel kui ma Pärnal käisin, siis seal oli küll kuiv. Ega Räpinaski sadand, üks hommik oli korralikku viham pooleks tunniks ja edasi vaikus. Seega teil on vedanud. Aga meil Pärnal vist kohati päris paras kadakaid ja mände ning kukerpuid kasvatada. Nendele ju kuivem pinnas meeldib.
    Aga teil oli tõesti tore ja töine aasta ja see varjuaed, see on teil piltidel juba vägev. Ma ei kujuta isegi ette milline see veel oma silmaga nähes olla võib. Ilusat sügise jätku ka.

    ReplyDelete