Thursday, September 26, 2013

ESIMENE ÖÖKÜLM

Kui eilne viimane vihmahoog tõi endaga paar lumehelvest ja pisut lumekruupe ning hilisõhtul langes kraadiklaasinäit +,0,9-ni, oli päris selge, mis tulemas.
Täna kell 6.45 oli maa valge ja t -2,1C umbes 1,5 m kõrgusel õhus.
Suures aias käitub külm erinevalt. Hall oli kõige kauem maas avatud madalamas osas, kõrgemal pargis veidi vähem. Täiesti puutumatu oli hekkidega piiratud osa ja kännuaed. Küll oli kergelt kahutanud tema parempoolses, järgmise aasta projektiosas. Väikestel veesilmadel kerge jääkirmetis.
Eilne tuul puhus kased jälle roheliseks ja värvilised vahtrad peaaegu paljaks.
Peale hostade on kõik püsikud kenasti püsti.
Õunad on nii maas kui puus, nendega ei oska ma midagi peale hakata. Mahla ei tee, kompotti ja moosi ka mitte. Õunakooki ei jaksa samuti lõpmatuseni süüa. Meie aia usinad abilised saavad öösel kõhu täis. Strateegilistes kohtadesse minekul tuleb ilmselt kiivrit kasutama hakkata :)
Maa on enam kui labidasügavuselt niiske. Uustulnukate istutamisel ta enam kastmisvett imada ei tahtnud. Nüüd on küll kõik, mis vaja, maha istutatud.
Aed on endiselt ilus. Esimene külm, mis saabus üsna tavapärasel ajal, ei kujuta endast midagi hirmsat.

3 comments:

  1. Meil jäi öiseks miinimumiks +4,4 ja hoolimata paar päeva vahelduvalt sadanud vihmale on ikka veel väga kuiv

    ReplyDelete
  2. Kraadiklaas näitas õhtul kella 11 paiku +2. Õues tiir ja selgus, et maa juba kahutas. No selge, siiski vist tuleb külm. Hommikul oli maa nii valge. Õhus oli hommikul -1,5 C. Õnneks polnud meil sadanud eelmisel päeval eriti, seega oli maantee kuiv ja jääta. Aed oli aga valget härmatist täis :)
    Niiskust on piisavalt!

    ReplyDelete
  3. Hea, et vihma tuli ja hea, et kõik maas, kes maas olema peavad :)

    ReplyDelete