Thursday, July 5, 2012

KITSEENELAD

 Mulle meeldivad iirised. Mulle meeldivad kõik puittaimed. Mulle meeldivad suured väärikad, veidi salapärased, ilusate roheliste lehtedega taimed-  sõnajalad, hostad, rodgersiad, kobarpead. Mulle meeldib ka natuke kribu-krabu. Aga mulle meeldivad pööraselt ka kõik kohevate, vahuste õiepööristega lilled.
 Harilik kitseenelas (Aruncus dioicus) on ju vana, tuntud aiataim. Aga see ei loe, et vana ja pikka aega kasvatatud. Mu meelest lisab see talle vaid erilist võlu. Sel aastal muutsid vihmad ta õitsemise hiilgeajal küll longusõieliseks sordiks:), aga kuivades jõudis ta kõik oma rasked õisikud kiiresti kuivatada ja nad uhkelt uuesti püsti tõsta.
 Hea, et sordiaretajad on talle hakanud suuremat tähelepanu pöörama. Noor hariliku kitseenela pitsiliste lehtedega sort `Kneiffi` näeb juba titena tulbipuu suurte huvitavate lehtede kõrval hea välja. Arvan, et kui ta tulevikus oma 70 cm täiskõrguse kätte saab, ei saa ma sellelt koosluselt ilmselt silmi ära.
 Korea kitseenelat (Aruncus aethusifolius) peavad paljud aiasõbrad esmakohtumisel astilbeks. Eks neil välimuses olegi midagi sarnast, kuid kasvukoha ja -tingimuste suhtes on ta astilbest palju leplikum
 Tema sort `Johannisfest`, kes kasvab tulevikus poolemeetriseks, näeb juba praegu vaid ühe erepunase õievarre, kollakasrohelise lehestiku ja lumivalge õievahuga imehea välja.
Ma arvan, et kuigi aed on üsna täis, peaks mõni uus sort siia ikka veel veel mahtuma:)


11 comments:

  1. Ilusad jah. Minu korea kitseenelas kahjuks ei õitse tänavu, jäi tolle umbrohumündi alla :( aga kui ta mujale istutasin, tõmbusid lehed punakaks. Ta eelistab vist täisvarju?

    ReplyDelete
  2. Ha, mulle meeldib harilik kitseenelas ja kunagi oli tahtmine jõeäärsele kallakule istutada, suur plats kohe. Jumal tänatud, et see mõte teoks ei saanud - tigudel oleks siis veel üks koht, kus paljuneda, sel aastal neid kohutavalt ja ma jään nendega võideldes sel aastal alla.

    ReplyDelete
  3. Kitsenelad on vahvad jah ja see koreakas kasvab ja kasvatab puhmast suuremaks mul täispäikeses kuivas kiviktaimlas kah, võib olla tõesti on ehk lehed pisut punakamad, aga minu arvates see tema enesetunnet küll kuidagi ei sega. Korealase sordist ei teadnud ma aga midagi - vaat, kui tore!

    ReplyDelete
  4. Ka mul kasvab korea täispäikeses ilma igasuguste probleemideta.

    ReplyDelete
  5. Kui ma pahaaimamatult laadalt selle Kneiffi tema toreda lehestiku tõttu soetasin, siis oli mul vaimusilmas nii umbes Korea kitseenelate suurune puhmas, kuid Tartu botaanikaaias nägin ta tegelikku palet - väääga suur oli! See punavarreline korea sort on tõesti vägagi ahvatlev. Kas oled tähele pannud kitseenelate õitsemiseaja pikkust võrreldes astilbedega? Mul muidu astilbed kasvavad hästi, kuigi ma eriline astilbefänn ei ole.

    ReplyDelete
  6. Kunagi sain yhest mahak2inud hiilgusega aiast kitseenela taime, kahjuks suutsid hooletud niitjad tema elukyynla minu aias kustutada. Kindlasti hangin ta kunagi uuesti.
    Kitseenelas on imeline ja tore p66sas, tema sordid vastupandamatult nunnud. Sinu aia rikkus ja rohkus r66mustab silma ja sydant! Kui puukoolis vaatad m6nd taime, et huvitav kyll, aga pisike ja veidi ilmetu, siis teise inimese aias kasvav suurem p66sas tekitab palju kindlama soovi selline imeasi ka oma aeda saada:)
    Ja Su t2nase postituse esimestele lausetele kirjutaksin m6lema k2ega alla.

    ReplyDelete
  7. Eks see oleneb ka suvest. Kui on kõrvetavalt kuum, õitsevad kitseenelad täispäikeses ära paari nädalaga. Sellise jaheda ilmaga õitses harilik üle kuu. Korea õitseb tavaliselt 3-4 nädalat. Sortidega mul ju pikka kogemust pole. Astilbedel sõltub see samuti sordist ja asukohast, ja nad on mul samuti olenevalt ilmast oma õitsemisega kord lühi-, kord pikemaajalised. Mul oli suur astilbekollektsioon, aga ta hävis 12 aastat tagasi ühel põuasel suvel kui mul puudus aias igasugune kastmisvõimalus ja ma olen neist loobunud, sest poolvarju meie aias peaaegu pole. Jäi vaid paar sorti. Kitseenelad aga elasid selle aja kenasti üle, nad on astilbedest palju leplikumad. Õitsemisaeg on neil enam-vähem ühesugune, vaat`, et kitseenelal isegi pikem

    ReplyDelete
  8. Tore kokkuvõte. Sain ka targemaks, et ühtteist olemas meiegi aias aga teiste varjus. Sain idee, et eksponeerin neid rohkem...ilusad ju!

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. mul on ka üks kitseenelahakatis astilbede juures. täitsa tavaline. aga Sina hullutad siin nüüd sortidega! oeeh, tahan kaaaa... ;)

    ReplyDelete
  11. Kitseenelas on tõepoolest tänuväärne ja kuiühes kohas olla saab, siis läheb vägagi võimsaks.

    Korea kitseenelast paljundasin tänavu, ta on minu lapse lemmik ka. Mina ostsin ta aastaid tagasi Siivi Raju käest, noh ikka see algaja õnn. Tema sort on muidugi uudis! Väga põnev ja himu kasvab.

    Korea kitseenelase puhul on see vahva, et sügisel teeb ta porgandit, s.t. värvib oma lehed just nagu sügisene porgand. Ilus ja ümar ja vähenõudlik.

    ReplyDelete