Sunday, June 19, 2016

TORMITUULED, TORMITUULED

Peale kolmepäevast paduvihma näis, et ilm hakkab paranema, aga laupäevane üllatus oli kõike muud kui meeldiv. Seda ei ennustanud ju keegi ettegi. Kõrgel mäelaama harjal on ilusad vaated, aga kui üle sügavates orgudes kasvavate puude latvade tuiskab ilma igasuguse pidamiseta üle su elamise raevukas tuul, pole selles enam midagi ilusat.
Varahommikuse padukaga kaasnenud tugev tuul muutus keskpäevaks korralikuks tormiks. Üksikute puhangute kiirus ulatus lõunas keskpäeval 23m/s ja elektrita oli selleks ajaks Lõuna-Eestis 21 000 majapidamist. Murdunud puid olevat olnud kõigil maanteedel ja ka linnades.
Meie puud ei saanud hetkekski võtta oma õiget asendit. Õnneks on nad veel nii noored, et painduda.




Õueminekuks isu polnud, seda vihinat ja mühinat oli toastki päris kole kuulata. Tuulele lisaks piitsutati aeg.ajalt külma, valusat, tihedat, peenikest vihma vastu aknaid.
Muhedikupapa käis siiski korra vaatamas, mis sünnib. Maas oli juba üks ploomipuu ja istutatud GG-l oli tuul suutnud ühe tugivaia maast välja kangutada. See puu sai ilmselt viimasel hetkel päästetud. Öösel oli kuskilt kuulda korralikku vihmaladinat ja ikka veel tuulemüha. Kuskilt kaugemalt kostus ka äikesekõminat.
Tänane vaatepilt aia lõunaosas Kahju, puud õitsesid rikkalikult ja olid viljadest rasked.


Nii õitsvad kui õitsemise lõpetanud või õitsemist veel mitte alustanud põõsastega on kõik korras. Imekombel pole neil isegi õied enamasti rikutud.

Püsikutest kannatasid pojengid.  Vett täis raskete õitega varsi on murdunud ja ka muidu pikali maas. Kergemaid õisi on tuul lihtsalt ribastanud.

 Ainult ühe paksukese kuusega kaitstud püsikuteaias seisab enamik jäikade vartega aediiriseid püsti, nõtkemate püsikutega on ka kõik korras, samuti siberlastega

Madalad on saanud lihtsalt korralikult kasta

ja hekkide kaisus olevad pole ilmselt arugi saanud, mis ümberringi toimus

Varjuaias on samuti kõik korras, tuul on küll räsinud puid ja peenemaid oksi on ka maas, aga päriselt ta sinna mürgeldama siiski ei pääsenud.
Ka täna puhus meil veel tugev tuul, mis nüüd õhtuks hakkab ilmselt vaibuma, päike paistab ja sooja on 17,7C

7 comments:

  1. Meil möllas ka päris korralikult, reede õhtul oli ka äikest, aga õnneks kahjustusi suhteliselt vähe. Pojengid muidugi pikali ja müügiplatsil oli puude potte loopinud, aga muidu suhteliselt tervelt välja tulnud. Lõunas olevat torm karmim ka olnud.

    ReplyDelete
  2. Seda ei ennustanud tõesti keegi ja ma lugesin, et oli ikka korralik torm alles öösel netist aga aieda vaadates konstanteerisin juba päeval, et kui aed on vahtraräbalaid täis, on tavaliselt tegu juba tormiga. Meil kahjusid õnneks ei olnud aga ´GG `ga oli sama, saime ka kohe jaole, Vihma meil eile ei sadanud enam.

    ReplyDelete
  3. Minu KK ütles küll laupäeva varahommikul, et kümne-üheteistkümne vahel on hõredam vihm ja et peale lõunat tuleb kõva torm. Unustasin küsida, et millist ilmateadet ta uuris. Koduaias on puud kõik püsti, aga kõrgemad püsikud pikali

    ReplyDelete
  4. Pikali heidetud puudest on muidugi kahju. Kahju on ka pikali ja segi paisatud püsikutest, sest selleks korraks on ju ilusad/korras vaated rikutud. Ise ma venitasin mõne toe ja paelajupi panemisega ning nüüd on tulemus käes - oleks pidanud ikka hoolsam olema ja aegsamalt tegutsema.

    ReplyDelete
  5. Meil räsis iiriseid, aga tormimurdu ei kuulukse olevat, et oli niisama tugev tuul tiheda vihmaga.

    ReplyDelete
  6. Oo see vana armas ploomipuu, mina olen ka ennast tema viljadega nuumanud :(
    Meil läks õnneks ilma suuremate kahjudeta ja tuule suund oli aiale soodsam kui sügistormide ajal.

    ReplyDelete
  7. Ohsajumalukene küll! Ploomidest on tõesti kahju! Aga lilledest - eriti iiristest - on nii hea meel!

    ReplyDelete