Friday, June 17, 2016

PÄIKESES JA VIHMAS. PIGEM IKKA VIHMAS

Päikesepöördeni on loetud päevad, siis tuleb kevadega hüvasti jätta. Põhjalik on ta sel aastal olnud. Kui oli külm, siis ikka väga külm ja kui kuum ja kuiv, siis kuum ja kuiv üle mõistuse.  Ja kui vihm, siis mitte tavaline sadu, vaid kosena allatuiskav vesi.
Aga enne, kui suvi kätte jõuab, on vaja ringi vaadata, milline on aias kevade lõpp.
Alustame nagu ikka lehtpuude ja põõsastega.
Selge on see, et õitsevad kibuvitsad. Enamik neist tänaseni määramata, aga teada on, kellelt, kust ja millal saadud. ja ehk leiab neile kunagi ka nimed.


Suvekuulutajad ebajasmiinid on samuti alustanud. Harilik ebajasmiin `Aureus`

Kunagi ammu külvasin seemnest kolkviitsia

Musani abeelia pole veel täies õies, aga varsti-varsti

Esmakordselt puhkeb meil harilik humalapuu (Ptelea trifoliata)

Igas aias on taimi, kel kas on nime-etiketid kustunud, kaduma läinud või pole neil olnudki. Esmaspäeval, kui meil olid külas nimekad dendroloogid, juhtus kentsakas lugu. Kasvab meil 2 puud, kelle lehed sarnanevad veidi kaselehtedele. Vähe sellest, et meil pole ikkagi aimu, kellega tegemist, pakuti välja lausa 4 erinevat perekonda, liigist rääkimata.
 Aga selle saime küll selgeks, et meil kasvab pargis 2003.aastast üks suur nimeta haruldus. Siberist, Altai mägedest pärit endeem roosõieliste sugukonda kuuluv altai sinienelas (Sibiriaea altaiensis syn. S laevigata). Kahjuks oleme mingil rumalal põhjusel maha maganud tema tänavuse õitsemise.
Tema pikad tihedalt täidetud valged õisikud võisid olla väga-väga uhked olla.

Püsikutest on vihm pojengid üsna räädakateks muutnud, aga viimased aediirised trotsivad vett päris kenasti. Nagu ma varem ütlesin, kõiki õitsejaid ei näita, sest nad lihtsalt ei mahu ühte kirjutisse.
 `Paris Fashion`

`Blenheim Royal`
`Back to Hooks`
`Wienna Walz
Kollane `Tut`s Gold`
Väga ilusa kuldse sädelusega sort, kellel on tänavu ülemise perigoonilehed mingil põhjusel taandarenenud. Ei läinud porisesse mulda etiketti kontrollima.

Ka siberi iiriste õied on vee suhtes ükskõiksed. Eile õhtul peale rajupadu Oti pildistatud üldvaade sinisest jõest. Kõik need pärlid on kenasti püsti
Portreed on ikka enda tehtud. Paremkaldas on ka teisi värve peale sinise
 `Kiss the Girls`

`Frilly Vanilly`

`Ranman`

`Neat Trick`

Täidisõieline `Concord Crush`
Vesiroosid ei saa vihmaga kuidagi avaneda

Madalakasvulistest püsikutest imetlen alati Scheutzeri rapuntslit

Okaspuudest ei saa kuidagi rahulikult mööda marssida. Uustulnuk harilik kuusk`Hiiumaa`tunneb end peale istutamise kenasti

aga hartilik kuusk `Pumila Nigra` on tõeline laiskvorst. Kui kõik teised vormid on ammu unustanud noored kasvud, siis tema alles hakkas end ehtima
Varjuaed muutub üha lopsakamaks, aga õitega on seal praegu kitsas käes ja ega polegi olnud eesmärgiks seal pidevalt neid näha

veel üks salakäik, mida ma näidanud pole :)

Paar päeva tagasi võttis Muhedikupapa maha "pruudi` ühe kuivanud tüve. Et tema alt oli alati kehv niita, siis mõtles ta välja ja märgistas kõrtepeenra laienduse. Ei tule see rohitav ala, meil on veel järel pool kotti kergkruusa ja kui vähegi ilm lubab, saab selle uue osakese teha korda.

Samal päeval istutas ta ära kirsi `Accolade` ja siis ajas vihm ta aiast välja. Täna varahommikuse paduvihma ja lõunast peale alanud saju vahepeal on ära istutatud siberi kuusk (P.obovata) `Seminskaja`, unustatud ehk tähtkarvane pärn (T.neglecta) ja hüatsintsirel (Syringa x hyacintiflora) `Maiden`s Blush)
Kasutaimed muidugi rõõmustavad vihma üle, nad võtavad lausa silmnähtavalt laiust ja kõrgust juurde. Kasvuhoone näeb välja nagu mets, eks vihmapäevadel ole tema jaoks rohkem aega, sest viljad ei mahu varsti lehtede vahele ära.

Jahisaak, mis valmistab rõõmu igale aednikule

Kerge pilk ka müürile. Iga õitsemine on ilus, aga mägisibulad võiksid selle küll tegemata jätta, toob see ju kaasa õievarre teinud sibula hukkumise
`Shampoo`

Kevadel säravpunane olnud `Hart` on muutunud kahevärviliseks ja jätab end ilma koguni kahest rosetist.

Aga õues ladistab vihma kui sügisel. Maa oli istutades juba korralikult märgunud, labidaga enam kuivani välja ei jõudnud. Sooja oli päeval +19C, õhtul +16C.  Kuigi tugev tuul sasib puid, pole nad vihmas sugugi sorgus, vaid nagu sirutuksid veele vastu.
Kõik istutamist vajanud puud on istutatud, jäänud on paar püsikut ja mõned kõrrelised. Ja kallite külaliste toodud põnevad lehtpuud, keda tuleb veel pottides edasi kasvatada. Nii nagu alati, on nende hulgas ka nimetu. Huvitava, väga sügavalt lõhestunud lehega vahtrapuu, kelle liiki pole siiani suudetud kindlaks teha. Nii seda segadust tekitataksegi :). Aga igas aias on ju mõned nimetud, ja mis siis sellest.

3 comments:

  1. Teil on seal põnevaid asju juhtunud :) Meil nii hullult pole täna sadanud, mingi pooltund tagasi läks küll korraks vihmaämbri sang katki aga muidu oli selline kena toimetamise päev :)

    ReplyDelete
  2. Meil ka lõpuks sajab. Iirised on nii kaunid, mulle on hingelähedased eriti vist kontrastid- õrnad toonid ja siis jälle väga sügavad. Aga tegelikult ei taha ma niimoodi väljendada, et keegi meeldib rohkem, see oleks nagu kellelgi liiga tegemine. Kaunid kõik :)

    ReplyDelete
  3. Meil sajab kolmandat päeva ja mulle väga meeldib. Teie aed on nagu imede koobas, kogu aeg tuleb midagi põnevat välja :)

    ReplyDelete