Sunday, June 12, 2016

HOOVIHMASAJUNE PÜHAPÄEVAJUTT

Alustaks ikka algusest. Peale kolmapäevast vihmasahmakat istutasime neljapäeval ära sõnajalad väikese lootusega, et ehk siis ometi saame ka pikemad sajud. Võta näpust, reede hommikul siras päike nagu oleme juba üle kuu harjunud teda nägema. Egas midagi, vähemalt hommikune kohustuslik pilditiir saab tehtud.
See kiiskkaktus (Echinocereus triglochidiatus inermis) tuli sukulentidele raskest talvest kenasti välja ja 2 nädalat  tagasi hakkas ta kasvatama õiepunga.

See muudkui venis ja venis.
.
 Reedel avanenud pasunakujuline õis oleks justkui hõisates nõudnud enda imetlemist

ja seda ta väärt ju oligi.
Päike kutsus edasi jalutama. Puudele oli igatahes  kolmapäevane vihm hästi mõjunud, kõik oli värske ja lopsakas.
Robiinia on täisõies, roosa on ka alles, aga õisi näitama ei kipu

Okaspuud oleks kui puhtaks pestud, eriti hästi lõhnavad peale vihma lehised.
 `Horstmann Recurved`

Näis, kas see pajulehine tamm meil kord ka kohaneb nii, et hakkaks ometi puuks kasvama

Ega lehtpuudegi välimus kehvem ole kui okkalistel

Aed õitseb, on suurte ja värviliste õite aeg.
 Aed lõhnab.
Kohe ei teagi, kellest alustada ja keda näidata. Kui ma laen kaamera akut iga päev, siis kõik õied siia ei mahu. Kui, siis ehk märksõnadena.
Ebajasmiinidest on kõige virgem `Snowbelle`

Aediiriste õitsemine on tänavu kehvem, aga tänu hulgale sortidele, siiski üsna rikkalik. Mõned näited
`Secret Rites`


 `Ciel et Mer`

 `Flounced Bajazzo`
`Winter Walz`
`Kent Pride`
`Florentine Silk`
`Thornbird`
Sinine jõgi lainetab ja vahutab vaatamata sellele, et on tavapärasest poole madalam.

Nende hulgast küll vaid mõned sordid, varasemates postitustes on nad vist küll kõik olemas. `Simple Gift`

`Carming Billy`
`Medininkai`
Peaaegu oleksime maha maganud kuldkirjalise (I.chrysographes) õitsemise
Moonide aeg hakkab läbi saama. Idamagun `Royal Wedding`


Rodgersiad on kõik väga madalad ja nad vajaksid hädasti vett. Nii  pisike pole `Firework` meil kunagi olnud.
Kaua sa ikka jalutad ja üha sagedamini ülespoole vaatad. Kui sõnajalaloitsust ei piisanud, tuleb tõsisemalt istutama hakata. Kui see ka enam ei aita, ei aita miski. Seadsin valmis 3 põõsast tiigi paremkaldasse istutamiseks. Peale paari kukerpuu mahalõikamist nägi see välja kui vanamees, kel paar hammast suust välja kukkunud.
Kõige vasakpoolsem on verev sõstar `Edward VII`. Mulle meeldib nii väga kuldsõstar ja ma usun, et see verevgi kehvem ole. Keskmine on lodjap-põisenelas `Scuch`. Nemad on meil palju talvekindlamad kui thunbergi kukerpuude sordid, kellega on pidevalt mingid jamad. Kui mõni ladvake või oksake on külma saanud ja need maha lõigata, siis enamus neist oma sordiomast kuju enam ei taasta ja lihtsalt mingeid nutsakuid ma kasvatada ei taha. Kõige parempoolsem on thunbergi enelas `Ogon` Ette rutates võin öelda, et kohale istutatuna näeb ta kaldas välja kui heleroheline udu. Ilus-ilus.

Said need potid kella 18 paiku oma kohtadele, kui hakkas tibama :) Asi seegi.
 Istutamise lõppedes -see kestis päris kaua, sest mahalõigatud põõsad oli ka juurida vaja- sadas juba päris korralikult. Ja mida tund edasi, seda tugevamaks sadu muutus. Oh, küll see vihmamuusika oli ilus. Kuulasin teda ega suutnud kuidagi uinuda. Kujutasin ette, kui suurte sõõmudega kuivanud maa seda taevarüübet joob ja kuidas taimedesse elu voolab. Tõepoolest on mõni hetk ikka palju ilusam kui teine.
Eile sadas meil vahetpidamata terve päeva ilusat tihedat vihma. Taevas polnud ühtki pilve, see oli üleni ühtlaselt tinahall. Olime kahekesi tubased kui karud koopas. Nii kiire nende tegemistega nüüd ka pole, et ennast esimese veerandtunniga õues üdini läbi leotada. Kamin küdes ja hea oli laisklooma moodi ka olla. Nats võinuks ju viriseda külma ilma +8C ja tugeva tuule üle, aga see oleks küll päris patuasi olnud. Vaatasin, kuidas tuul aitab vett viia põõsaste sisemusse ja puutüvede lähedale ja alla. Ainult tänulik peab kasvõi selle peaaegu kahe ööpäeva eest olema. Ja minu poolest võiks sedasi kohe mitu päeva jutti sadada. Meie tiigis oli vett ära auranud umbes 20cm, peale vihma on see tõusnud vähemalt 15cm ja veel veidi oleks vaja, et see ehituskangas oleks jälle nähtamatu. Aed on sügavalt kastetud, taimed joodetud ja loodetavasti mõned ka päästetud, kes ränga talve järel päris head ei tundunud olema.
Tänane hommik oli veel tõsise vee nägu, aga varsti hakkas ka päike piiluma. Nüüd lõuna paiku vaheldub päikesepaiste korralike hoovihmahoogudega. Loodetavasti tuleb seda kauaigatsetud vihmakest veelgi, sest jälle on mõned potikesed oma koha leidnud. Keerulisi teid pidi, igasugu segaduste kiuste on harilik kuusk`Hiiumaa` lõpuks paigas

Aga kiiskkaktusele pole vihm küll midagi teinud, õitseb ta märjana juba kolmandat päeva.
Tuul on vaiksemaks jäänud ja pisut on ilm soojemaks muutunud +12C.

13 comments:

  1. Kiiskaktuse õis on ikka võrratu!Ja see sinine jõgi läheb aina ilusamaks.Oi kui vahva tumesinine laik on `Thornbird`il.Loodan,et järgmise nädala alguses on ikka jõgi endiselt õites,sõidaks läbi seda kõike imetlema.

    ReplyDelete
  2. Et see kaktus ka kaks päeva varem ei võinud õitsema hakata :D Aga selle vihma eest olen minagi üdini tänulik ja esimene päikesekiir meil just ka piilumas nüüd varasel õhtupoolikul või on see väga hiline pärastlõuna :)

    ReplyDelete
  3. Kas võis küll arvata, et õuekaktuse õis nii ilmakindel ja uhke võib olla! Iirised oma siidkleitides on alati lummavad, seda enam et need kleidid vaid ühekordseks pidulkäiguks loodud.

    ReplyDelete
  4. Meil on täna päev läbi päike säranud ja ühtegi pilvekribalat pole näha olnud. Vihma saime reedel, aga võiks veel tulla. Kaktus on võrratu.

    ReplyDelete
  5. Nii hästi, et teil korralikult vihma tuli. Meil Suurupis on sellega mingi asi, sest kuigi lubab ja lubab, on tulnud vaid üksikud piisad :( Kaktuse õis on nii uhke ja vapper, iiristest meeldivad mulle miskipärast need sinistes toonides kõige enam ehk "Taevas ja meri" ning "Talvevalss". Aga valge moon on ka imekaunis ja okkalised ning püsikud samuti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minu lemmikud on samuti sinised õied.
      Muide, sordinimesid ei tõlgita mitte kunagi

      Delete
  6. Võrratu on see kaktus. Meie saime vihma vähevõitu aga kes ei täna pisku eest...

    ReplyDelete
  7. Oo, see sadu oli oivaline :)
    kaktuse õis - ooooo :) väga ilus.

    ReplyDelete
  8. Jaa, istutada oli väga mõnus peale vihma, isegi rohida oli parem. Iirised on võrratud!:) Neid on vist sama palju sorte kui hostasid või veel rohkemgi.

    ReplyDelete
  9. Kaua-kaua ja ärevas meeleolus tuli seda vihma oodata. Aga ta tuli ja kastetud sai maa, joodetud taimed. Kollased murud ilmselt taastuvad kauem.

    ReplyDelete
  10. See kaktuseõis on kui väike ime!

    ReplyDelete
  11. Oo, milline kaktus!

    Ja mul on nii hea meel, et teil ka viimaks vihma tuli! Meil siin uputab-aurutab-kuivatab-uputab. Ning miskipärast tuleb mul alatihti enne sadu talumatu tahtmine kasta ja istutada. :D

    ReplyDelete