Friday, April 3, 2015

POTINÄOD

Sajab. Küll alles sajab!
Äkki piilus hämus taevast kuskilt pisut päikest ja ma kiirustasin õue, et lõpuks ometi oma nunnukad ära pildistada. Hädavajalik tegevus. Kui midagi peaks etikettidega juhtuma, on, kust järele vaadata, kes on kes.

Must mänd (Pinus nigra) `Wurstle`, mõnelpool ka `Würstle` on kääbuskasvuline tulevikus kuni 1,5m kõrgune kera. Kuigi ta pikad okkad on jäigad, jätab ta ometi väga pehme mulje. Kevadised tumerohelised okkad muutuvad suve jooksul olenevalt vanusest sinakasrohelisest helerohelisteni, 4-6cm pikkused käbid on tal pruunikaskollased. Selline mitmevärviliste okastega männike siis. Ta on mul vist selle kevade üks suursoosikutest.


Väga graatsiliste okstega mägimänd (Pinus mugo) `Agnieszka` kasvab samuti 1,5 kõrguseks puuks. Noored, väga pikad kevadised kuldsed kasvud muutuvad sügiseks rohelisteks.


Harilik kuusk (Picea abies) `Petra` on tihe aeglasekasvuline ebakorrapärase kujuga, tihedalt maapinnale liibuv keravorm. Eks neid kerasid on teisigi ja kuigi nad on üsnagi sarnased, oli mul teda hädasti vaja ühe kindla koha jaoks.

Serbia kuusk (Picea omorica) `Medusa` on oma usjate ebakorrapäraselt asetsevate ja erineva pikkusega okstega ja  nii naljakas veidrik, et teda lihtsalt peab selle huvitava haabituse pärast korralikult imetlema. Ta on pigem laiutav kui kõrgusse kasvav puu ja vajab tulevikus enda ümber palju ruumi.



Serbia kuusk `Zuckerhut` (sks. suhkrukaabu) on erakordselt tiheda võraga koonusekujuline kuni 3m kõrgune puu. Kõik serblased on imeilusa rühiga puud. Las ta vaid pääseb potist välja ja saab veidi aega kasvada, et end täies ilus näidata
 Muide, on olemas samanimeline kanada ehk valge kuuse (P.glauca) sort `Zuckerhut`, aga teda ma ei himusta, sest nagu ikka kanadalased, võib ka tema kannatada päikese pärast. Madalat puud on võimalik varjutada, kõrget enam mitte.  Kui ikka puule sobilikku varjulist kasvukohta pole, olgu ta olemata. Ega see kevadtalvine palakaid täisriputatud aed eriline vaatamisväärsus ju pole.


Sitka kuusk (P.sitchensis) `Silberzwerg` on tihekerajas kuni 1,5m kõrguseks kasvav puu. Sitka kuuskede sortidest on kõige tuntum `Papoose`, aga, et tellimise ajaks oli teda järel vaid üks, loobusin sellest hea sõbra kasuks ja ega ma ei kahetse küll. `Silberzwerg` on uuem, veel vähelevinud sort, aga teda peetakse praegu parimaks sitka kuuse kerakujuliseks madalakasvuliseks sordiks.


Et sitkad mulle hirmsasti meeldivad, ei saanud ma piirduda ühega. `Christine Berkau` on  koonusekujuline veidi sassis võraga kuni 1,5 m kõrgune puu


Nonii! Äkki hakkas taevast uuesti vett alla tulema ja tundus, et viimast puukest ma enam pildistada ei saa. Aga siin tuli appi vihmavari koos vihmavarjuhoidjaga ja nüüd on mu tänavused esimesed uued ikka kõik korraga piltidel olemas.
Harilik kuusk (P.abies) Rothenhausii` on väga jäikade allapoole kaarduvate okstega kitsasammasjas puu. Tema lühikesed matid veidi hallika jumega rohelised okkad sarnanevad pigem ida- kui harilikule kuusele. Selle sordi nimega on kerge segadus, kirjanduses esineb ka selliseid nimekujusid -`Rothenhaus` või `Rottenhaus`. Vaatamata erinevatele nimedele, on tegemist ühe ja sama sordiga.
Puu leidis 1938 aastal Tšehhimaal Rothenhausi lossi lähedalt metsast prints Hohenlohe-Langeburg.

Vihma muudkui kallab. Vahepeal sadas ka päris korralikku laia lund, aga seda jagus vast pooleks tunniks. Ja jälle sajab, muudkui sajab....Kõike. Vihma, lörtsi, rahet, lund ja jälle vihma.
Meikad ehitavad juba paar päeva pesa, aga üürnik pole veel teist külgegi keeranud :)

13 comments:

  1. Ei oskagi muud kui sügavalt ohata, siis õhata, veel kord ohata :) Kui mina juba oma 3 nupsiku üle üliõnnelik olen, siis Sina ammugi. Kõik nunnukad on iludused (okaspuude pookimise oskus muutub üha aktuaalsemaks) :D aga kust te seal sellise koleilma olete võtnud ? meil pisikesed vihmasabinad, hommikupoole oli üks törts rahet, muidu täitsa kena tuulevaikne ilm :)

    ReplyDelete
  2. Need kerad on erilised numpsikud ja tuleb meeles pidada. Sitka kuuski mul ka pole, see viga tuleb millalgi parandada.
    Meil paistis terve hommikupooliku päike.

    ReplyDelete
  3. Väga kaunid, eriti Sitka kuused. Ilm on jahe, see üürnik on väga hea ilmaennustaja. Meil ei ole veel kuldnokki, aga lôpuks kuulsin täna sookurgi

    ReplyDelete
  4. Tuttavad sinised sildid. :)
    Ja sain siit ka targemaks, et Kanada kuuski tuleb varjutada.

    ReplyDelete
  5. Toredad miniatuurid, sobivad alpinaariumisse, jaksaks ainult piisavalt suure mäe ehitada :)
    Kui palju ilusaid vorme ikka olla võib.

    ReplyDelete
  6. Uhke valik! Serbia kuuse hullus mul juba on, nüüd hakab siis sitkadega peale :)

    ReplyDelete
  7. see silberzweg on ikka väga nunnu! :)

    ReplyDelete
  8. Kõik näevad välja väga nupsikud!

    ReplyDelete
  9. Kerajad vormid on eriti kaunid.:)

    ReplyDelete
  10. Oi millised lahedad okkalised, üks ilusam kui teine. Tõepoolest võtab kohe sügavalt ohkama. Lihtne järeldus, nüüd on jälle midagi uut mida ihaldada :)

    ReplyDelete
  11. Ma olen viimasel ajal hädas Muhediku postituste kommenteerimisega,tahaks moodustada nii umbes 10 cm pikkuse rivi hüüumärke ja siis veel teise samasuguse. Aga tegelikult rõõmustan iga pildi juures ja loodan neid kõiki oma silmagagi näha.

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. Oi, millised nunnukad! Mmmuahh! Ja lööks kasvõi hambad sisse, kui saaks... A vat, ei taha. :D

    ReplyDelete