Kui hakkasime suvekodu rajama, olid lapsed veel väikesed. Pisikesele
maalapile pidid mahtuma mõned viljapuud ja marjapõõsad ning
arvestatavalt suur pind köögiviljade jaoks. Ära mahutasime ka enda
ehitatud lihtsa kasvuhoone. Ja alustuseks sobis pisike püsikupeenar
seitsme karikakra ja veel mõne tundmatu ilutaimega päris hästi.
Meil
olid head naabrid, kes aitasid põldu harida mehhaniseeritult. Aga me
tegime ka väga palju ränka käsitsitööd, mis kõik kuhjus vaid
nädalavahetustele. Kaevasime, kõplasime, rohisime, kastsime.
Erilist valikut polnud, kauplused olid juurikakraamist, rääkimata
marjadest ja puuviljadest täiesti tühjad. Turg aga polnud
tudengipõlves taskukohane.
Raske
oli. Aga tagantjärele mõeldes on mul hea meel, et meie lapsed
kasvasid puhta toidu peal.
Ajad
muutusid. Naabrimehest sai manalamees, ümberringi lõpetati
loomapidamist, lapsed said suureks ja hakkasid kodust välja lendama.
Saagid muutusid kehvemaks, maa oli ühekülgselt välja kurnatud,
sõnnik muutus suureks defitsiidiks. Päris selge oli, et me
kahekesi ei tarbi ilmaski enam neid koguseid, mida kunagi kasvatasime
ja rügamise isu oli ka otsas.
Kui
me päriseks maale kolisime, oli üks kaheaastane periood, kus mul
jagus aega vaid üha suureneva iluaia, vastutusrikka palgatöö ja oma ehituse
jaoks ja kuigi meil oli esimesel aastal üks pisike peenrake tilli jm
supirohelise jaoks, siis teisel aastal polnud sedagi. See oli ikka
päris halenaljakas lugu, kui ma linna tööle sõitvale abikaasale
ütlesin, et ole hea, kui tuled, too poest punt tilli ka. Nuta või
naera, maad on meil 2 hektarit ja söögikraami ei kasva seal mitte
üks gramm.
Nüüd
on ajad veelkord muutunud. Kõike oleks kõikjal justkui külluses,
aga süüa pakutavast ei kõlba peaaegu miski. Niimoodi nagu praegu,
pole toitu kunagi solgitud ega taimi ja maad mürgitatud. Kui
inimesel on olemas maa, siis võiks ju mingigi koguse toitu ise
kasvatada. Muidugi pole see reegel, kes ei taha, see ei tee.
Sellest,
miks me oma kõrgpeenrad tekitasime, olen varem kirjutanud. Eks see
oli omamoodi eksperiment, väliskirjanduses kiideti neid kui mugavaid
ja eriti kõrge saagikusega peenraid. Ja nii see oligi. Kogemata
kombel valmisid meil aga soojad/kuumad peenrad. Niipalju mulda, et
täita need kõrged peenrad, meil polnud ja nii moodustasid nende
peenarde alumised kihid peenike oksarägu, umbrohi koos juurtega,
sügisel hunnikusse jäetud puulehed ja heinahake. Vaid pealmine vast
umbes 25cm paksune kiht oli selles peenras mulda. Kui alumine kiht
kõdunes, oleme igal aastal sügisel kuhjanud neisse peenardesse
puulehti, kevadeks on need peaaegu kõdunenud ja ma kobestan nad
pinnasesse.
Kirjutamise
ajal meenus, kuidas mu vanaema õpetas meid tegema väga saagikaid
kurgipeenraid. Ta tõmbas peenrale sügava vao, pani sellesse igasugu
rohelist sodi (heina, umbrohtu) ja kastis selle kõik keeva veega
läbi ning siis katsime kogu kupatuse kõrvalelükatud mullaga. Seda
meetodit olen ka praegu kasutanud ja mitte ainult aiaviljanduses,
vaid ka siis, kui varakevadel on vaja istutada kiiresti mõni
paljasjuurne ilutaim, aga maa on veel külmunud.
Kõik
on hästi, kui kevaded ja suved on normaalsete temperatuuridega ja
sademeid piisavalt. Köögivili kasvab kenasti ja pisikese peenra
saagist jääb ka sügavkülmiku tarvis nii rohelist kui juurikaid
peaaegu uue saagini . Igasugu kapsastest pidin aga ammu loobuma, sest
mingid erinevad „tõhud“ sõid nad igal aastal ära, aga
köögiviljale ma mürke pritsida ei taha.
Hull
on olukord aga põua-aastail. Vaatamata ohtrale kastmisele ei idane
ega mädane ükski taim ja loomulikult ei saa siis ka mingit
arvestatavat saaki. Eriti kurb oli aiaviljale eelmine aasta.
Mõtlesin
talvel, et huvitav on see, et oma iluaias mõne uue osa rajamisel me
ei kaeva aastaid, kasutame kas pimendamist või kohe kamarasse
istutamist ja selle järel pinna katmist ja multšimist. Ja alati on
taimedel hea.
Aga
köögivilja kasvatamisel käitun ma sageli kui viimane juhmakas.
Imelik. On aedviligi ju samamoodi taim kui mõni puu või püsik.
Jah,
ka kõrgpeenardes ja kasvuhoones me ei kaeva. Kui mulda on väheks
jäänud, siis mullaviljakuse parandamiseks lisame sügisel puulehti,
komposti või värsket mulda ja kobestame selle kergelt pinnasesse.
Aga
niiskuse hoidmiseks peenardes ei tee me mitte midagi ja aina kastame
ja kastame. Enamasti täiesti tulutult, sest väga kuumade ilmadega
aurub pinnasest enam vett kui ta kastmisega saab. Ma räägin ja
kirjutan ja annan nõu selle kohta kui kasulik on taimedele
multšimine, aga köögiviljanduses ma ise oma head kogemust ei
kasuta.
Tänavu
käitume me pisut teisiti. Et ma saaksin kasvatada nii brokkolit,
lill-, nui- ja käharat peakapsast, ehitas abikaasa koos pojaga ühele
kõrgpeenardest karkassi, kuhu paneme katteloori, et sinna ei pääseks
ükski liblikas munema ega kirbud hüplema.
Muretsesime
ka 2 kasvutunnelit, mille all peaks hea olema avamaa paprikal ja veel
mõnel õrnemal kultuuril ja mille alla igasugu lendlejad ei pääse.
Rääkimata sellest, et taimed saavad kasvada ühtlasemas
temperatuuris ja ühtlasemalt niiskes pinnases. Kohale on nad juba praegu asetatud seepärast, et muld soojeneks ja ohtrate sadudega põhjani
märgunud kõrgpeenar ei kuivaks.
Vabale, tühjale mullapinnale asetatud papp teenib sama eesmärki. Pilti tehes oli töö
veel pooleli. Ka kapsakasti tühi pind on kaetud.
Samamoodi
katsime kasvuhoones taimetühja pinna papiga, katteloori all aga
kasvavad redis, spinat ja till. Enamik mu ettekasvatatud taimedest
on kastidega loori all.
Toas hoian veidi aega veel 4-nädalasi tomatitaimi. Kasvatan osade kultuuride taimed ise ette
seepärast, et neid sorte, mis mulle meeldivad, ma turult alati ei
leia. Eelmise aasta kurioosum- mitte kuskil ei müüdud ja mitte keegi ei kasvatanud kähara peakapsa taimi. Hädast aitas välja hea sõber Haapsalust.
Ja
loomulikult kavatsen ma peale taimede mahapaneku kogu pinna paksult
multšida. Selleks, et muld säilitaks taimedele vajalikku niiskust,
et pinnas ei kuumeneks liigselt üle ja et umbrohtudel poleks
võimalik tärgata. Kõik ikka korraliku ja suurema saagi nimel.
Kui
olin asjade üle sügavalt järele mõelnud, sattusin kogemata
kullasoonele, ühele seminariseeriale biodünaamilise aiandamise
kohta.
Kõigest,
millel mina praegu peatusin põgusalt, räägitakse neis venekeelsetes videodes
väga põhjalikult. Seal suurel maal pööratakse
väikepõllundusele suurt tähelepanu. Loomulikult on olemas ka
inglisekeelset materjali maa aruka harimise kohta, aga seal on see
üksikute fanaatikute hobi ja enamasti saab üldpildi kokku panna üksikuist kildudest. Lääne inimene oma imepisikeses aias
pole harjunud endale toitu kasvatama ja tarbib seda, mida kauplused
pakuvad. Keda huvitab, leiab edasi liikudes ise materjali juurde, sel seminaril on alati ühesugune logo
Aias
ei pea end oimetuks rügama, mõnikord on kasulikum kasutada
mõningaid nippe, et saada väikese või peaaegu olematu vaevaga
palju. Nii, et tagasi alguse juurde :). Ära kaeva, ära rohi, ära
kasta. Aga, et seda mitte teha, on vaja õige veidike teha midagi muud.
Pühenduse,
mida esmapilgul ei märganud, leidsin ka kätte. Asjaosaline saab aru
:)
ogoroodinavärk läheb aina huvitavamaks, midagi kogu sellest tarkusest kasutan sel aastal ära ja osa panen suve jooksul tallele, et järgmine hooaeg täie rauaga panna :D
ReplyDeleteSee lause Sul on jumala õige -Kui inimesel on olemas maa, siis võiks ju mingigi koguse toitu ise kasvatada.
ReplyDeleteMa ei kujuta elu ettegi kui peaksin kõik juurukad ja marjad poest ostma koos suure koguse mürkidega.Ka minu lapsed ja lapselapsed on siiani tarbinud puhast toitu.Praegu öeldakse selle kohta ÖKO!!!Aga ma ikka ei usu suurte talude täiesti puhtalt kasvatamisse.Olen vist paras skeptik!Minulgi kogu aiaviljandus enamus katteloori all,et saaks ilma sitikate ja satikate kahjustuseta.
Katteloor on üks geeniuste väljamôeldis. Igatahes. Ja juurikamaa peab olema, kapsaid pole ka ammu kasvatanud, aga tavaliste juurikate kôrval katsetasime naeriga ja jäime väga rahule. Sel aastal oli tûtre soov lehtkapsast kasvatada, eks näis, mis sellest tuleb
ReplyDeletesuur rõõm näha, et must ses vallas miskit kasu on :), oleks teadnud, oleksin sellest kattelooriga tunnelist juba eelmisel aastal rääkinud!
ReplyDeleteIlusad suvised pildid :)
ReplyDeleteSee ogoroodinavärk on mulle ka täitsa keeruline...ema nt. teeb seda kuidagi iseenesesmõistetavalt..vb siin mängib rolli ka omaaegne kasvatus/õpetus Kehtnas....on mingid väikesed nipid....millest aru ei saa! :)
ReplyDeleteSamas olen kogenud, et väike laiskus on siinkohal vahest kasuks... kunagi oli mul põllulapike, kus kasvasid kõik võimalikud köögiviljad...EV alguses... olin selline suht lohakas aednik...porgandeid rohisin mõõdukalt...kuid kuival suvel oli see kasuks...sest korralikel naabritel kuivasid need ära...punapeedid, kartulid ja kõik muu võtsin ülesse tunnid enne öökülma ja lund...naabrinaine oli täitsa pahane,sest tema korralikul peenramaal külmusid punapeedid ära! :) No ja sõbranna oli ka üllatunud, et mul nii maasikaid, tomateid kui lilli peenramaal...kuigi mind nägi ta seal harva! :)
Seemnemaailmas on sellise kasvatamise kohta toredad ja kasulikud jutud:http://www.seemnemaailm.ee/articles/index.php?searchstring=tark+k%F6%F6giviljaaed&x=0&y=0
ReplyDeleteMina eelmie aasta üsna värske aiapidajana sain päris head saagid multšimisega ja meil ikka jube kuiv. Samuti kasvatan kurki ja suvikõrvitsat peenravaibaga. Papitrikk tundub küll andekas. Kasvuhoones ka multšisin, samuti lilli kus vähegi sai. Kartsin umbrohu hullu möllu, aga pole midagi. Kaevamine on kurjast igatahes.
Väga huvitav postitus! Mõtlen samu mõtteid ja natuke püüan ise ka kasvatada- tomatit, rohelist, hernest-uba, mõned juurikad. Aga võiks ja ka tahaks enam, sest tõsi see on et kauplused on täis vaid jama ja tõeline maitse tuleb vaid oma aiast!
ReplyDeleteMa kuulsin hiljuti veel ühte väga huvitavat agrotehnilist nippi, mida mu "teise ema" (sündinud 1947) ema oli oma aias (Võrumaal) kogu aeg kasutanud, kui uut lillepeenart tahtis murusse/heinamaale teha. Nimelt pannud ta kevadel murukamarasse orgiga tavalisest poole tihedamalt kartulid maha. Sügisel olnud kartulite all must muhe ja pehme maa, võttis kartulid üles ja istutas lilled. Ma tõesti mõtlen, et seoses siin oma uute suurte istutusalade rajamisega võiks seda nippi täitsa katsetada. Aga tol esimesel suvel on tegemist niisiis kartulipeenardega!
ReplyDeleteAidi, ma tean, et Sul on kiire ja et Sa vene keeles päris kodus pole, aga vaata seda videod https://www.youtube.com/watch?v=D6r6DMJQNec
ReplyDeleteKui Sa ka kogu tekstist aru ei saa, siis selline kartulipanek tokiga kamarasse on siin väga hästi ette näidatud, ülesvõtmine ka. Mitte midagi pole vaja kaevata.
Ma olen alati sinu kõrgpeenraid imetlenud nad näevad ilusad välja ja sobivad sinna, kus on imehästi.
ReplyDeleteNüüd veel katmise nipid ka!
Läheb ogorrodinaks!
Väga sisukas ja hariv postitus. Sinu Aastakymnete kogemus on kuldaväärt, ja on ilusas, selges ja asjatundlikus keeles kirja pandud.
ReplyDeleteAiaprahi ja muuga kõrgpeenarde tegemine annab rammusama ja parema pinnase kui lihtsalt mingi väetise maasse kaevamine, olen ka niimoodi mitukymmend ruutmeetrit uut maad teinud :)
Venemaal on toidu ise kasvatamine hädavajadus, aga yldise massi sees tegeleb sellega siiski ainult väike osa rahvast. Hea, et selle suure ja rammusa maapinna peal siiski leidub neid, kes ei looda partei, valitsuse ja isakese peale, vaid esivanemate maaviljelust elus hoiavad. Ma vaatasin paari videot, väga meeldis, oma lapsepõlve naabrid, usinad põllupidajad, tulid meelde.
Suur tänu selle posti eest.