Tuesday, August 20, 2013

VANASTI, KUI MAAILM LOODI- SAMBLAD ja SAMBLIKUD

Taimede üleminek merest maismaale oli väga vaevaline ja kestis pikka aega. Vetikatele järgnesid  samblikud ja sammaltaimed umbes 416 miljonit aastat tagasi.
 Praegu teatakse sammaltaimi kogu maailmas olevat 16000 liiki, kellest meil elutseb 530 liiki. Kui mõelda lummavatele Jaapani samblaaedadele, võib ette kujutada kui ilus, rahulik ja pehme oli neil ammustel aegadel maakeral astuda.


Keel võib mõnikord tekitada suure segaduse või kujundada väärarusaamu. Nii tundubki, et sarnase keelelise kõlaga ja enamvähem ühesuguse välimusega samblad ja samblikud on peaagu samad olevused. Tegelikult on nii, et samblad on taimed, aga samblikud ei kuulu  üldsegi sammaltaimede hulka, sest nemad polegi taimed, vaid hoopis seente ja vetikate sümbiootilised ühendid. Sambliku liigikuuluvuse määrab temas esinev üks kindel seeneliik, vetikaid aga võib temas olla eri liikidest või isegi eri perekondadest. Kui mingil põhjusel peaks hävima vetikas, hävib samblik tervenisti, sest liitorganismi osis samblikuseen pole võimeline elama iseseisvat elu.
Mükoloogid neid aga pärisseente hulka  mitmel põhjusel arvata ei luba ja nii ulbivadki siis samblikud rõõmsalt vohades taimede ja seente vahemail.
Lihhenoloogid räägivad, et kõige lihtsam on samblal ja samblikul vahet teha värvuse järgi. Kõik, mis on roheline, on sammal. Samblike hulgas võib kohata aga tervet vikerkaart: oranži, kollast, halli, pruuni, sinakat, rohekat ja teisi toone. Erandiks on turbasamblad - selle samblaperekonna puhul on tegu suure värvilise varieeruvusega, aga kõik ta 37 liiki on omavahel nii sarnased ja tüüpilised, et neid on võimatu samblikega segi ajada.
Samblikud ei kasva saastunud õhus, seetõttu ongi nad linnapuudel harvad külalised. Samblikud on õhusaaste indikaatortaimed. Paarkümmend aastat tagasi, kui meil käisid  esimesed läänepoolsed külalised, kiljusid nad rõõmust, leides aiast maksasambliku. Nad pidasid seda minu suurt nuhtlust kõige haruldasemaks taimeks, keda nad elus näinud on ja olid seda käpuli maas lausa suudlemas :). Kui nad ka  murus hüppavaid konni ja lauavirna vahelt väljakalpsavaid triitoneid kohtasid,  arvasid nad end puhta õhu paradiisis olevat. Neile tundus uskumatu, et mandri-Euroopas võib veel sääraseid puhta looduse oaase leiduda.



Samblad on mind alati võlunud. Kui nad mõnes varjulisemas aiasopis end sisse seadsid, lasksin ma neil rahus elada ja paljuneda. Nüüd tahaksin katta kogu varjuaia pinna erinevate sammaldega. Loomulikult mahuvad sinna ka samblikud. Sammaldamine on tänavu olnud suur taimesõprade ühisprojekt, oleme neid  saanud Võrust Viruni. Täname kõiki, kes kuitahes pisikese nutsuga meid rõõmustasid.




 Aga totter on rumal olla ja talvel kavatsen ma endale need huvitava eluvormiga võluvad olendid enamvähem selgeks saada. Imelik on ju neile otsa vaadates mitte teada, kellega tegu.

9 comments:

  1. huvitav maailm millest ka mina ei tea mitte midagi , aitäh ...

    ReplyDelete
  2. Möödunud aastal käisime Tallinna Botaanikaaias sammalde ja samblike näitusel. Tegin terve posu pilte. Väga hea näitus oli, väga suur väljapanek. Hakkasin nüüd seda fotode kogumikku otsima ja vot ei leiagi :( Loodetavasti ikka leian üles.

    ReplyDelete
  3. Niitsin just täna oma samblamaad ja mõtlesin, millega need pagana rohttaimed sealt üldse välja saaks, et jääks ainult mõnus samblavaip...

    ReplyDelete
  4. Imelik, lauba Nurgal ka Hannust rääkis sammaldest. Osa inimesi seal "kaebas" selle esinemisest aias ja siis ta rääkis, et tegelikult ei ole see mingi aia häbiplekk vaid seda peaks hoidma ja sellega leppima. Et alguses on seda siin seal, siis hakkab see meile meeldima ja hakkame ise seda juurde "muretsema" ning hiljem ongi meil ainult sammaldunud aed ja tavalised rohttaimed "viskame" välja. Kas sina oledki nüüd sellel teel? Eks selles on ka natuke tõde. Aed peab mingis osas olema lihtsalt roheline ja hooldusvaba, sest tegelikult kui me tahame puhata, siis kirev õieilu seda eriti ei võimalda. Tegelikult on ühtlaselt roheline aed see, kus me saame end puhata. Ja hoolt ka see nii palju ei vaja ehk saab rohkem istuda ja nautida. Aga oma võlu neis on küll, ka mina vahel vaatan neid ja vajun mõttetesse. Tegelikult rodoaed meil ongi selline roheline paik. Suve alguses on kirkamat aega ja siis on enamuses roheline ja "tooni annavad" rohkem võrakujud ja erinevad lehed. Eks see, et see aed asub metsas ja me eriti palju muudatusi seal ei tee, annab ka juurde seda metsaaia tunnet. Arvan, et üks osa aiast pebki selline olema.

    ReplyDelete
  5. Vot kui põnev ja juba hakkab sul seal veeeeel ilusamaks minema. (tead küll, plaksutan käsi ja olen vaimustet)

    Samblike värvigamma on tõepoolest hingematvalt kaunis kui on aega lähemalt vaadata.

    ReplyDelete
  6. Nii armas, tore vaadata. Nad ka minu ammused lemmikud(nagu ka kõik teised :)

    ReplyDelete
  7. Õhkan lihtsalt, see on nii ilus. Ja kui nad veel kõik end laiemaks kasvatavad...

    ReplyDelete
  8. oskad ikka väga ilusti kirjutada ja muidugi lummab mind sinu põhjalikkus! :)
    see kõik on huvitav, kuigi sammaldest ei oska ma kohe miskit muud arvata, kui et nendega on mõnus mängida! :) Mäletan veel, kuidas esimestes klassides sai sammalt koju veetud ja sellest nukkudele voodeid-maju-jamaeiteamidaveel meisterdatud ja mängitud! :)

    ReplyDelete
  9. Väga põnev lugemine! Männimetsa all mulle meeldib neid samblaid ja samblikke imetleda, kuid oma aias olen küll hädas, et kõik kohad, ka peenrad kipuvad sammalduma. Ta tungib kuidagi visalt ja järjekindlalt peale ja see mulle küll sugugi ei meeldi... eriti ntx iiriste peenras. Sammal hoiab ju niiskust, iiris aga ei taha seda mitte. Eks ma siis käin ja raputan jälle tuhka...

    ReplyDelete