Wednesday, October 13, 2010

KULDNE, KULDSEM....

Kuigi sügis peaks käituma nagu küpses eas soliidne inimene, näitab ta vahetevahel nii tujukat nägu nagu teismeline plika. Eile hommikupoolikul sasis ja väntsutas tugev tuul aeda, lõuna paiku ta jõud rauges ja õhtupoolikul saabus täielik tuulevaikus, aga kogu ümbrus muutus morniks-sombuseks.
Äkki enne loojumist vaatas päike korraks tagasi. Puud, kes on endasse ammutanud kogu suvekuumuse ja -päikese, jagasid seda heldelt


Tänane hommik äratas päikesega, keset kõige ilusamat päeva otsustas taevas alla puistata jäidet. Päike, vihmasagar, päike..... Taevas vaheldumisi helesinine, tumesinine, violetne. Valged pilverünkad muutuvad aegajalt sünkmustaks, et mõne aja pärast uuesti olla valgevahused.

Nii mõnedki õitsejad aga ilma vingerpussidest ei hooli. Kuigi meil jagub veel eritoonilist roosat, punast, tumerohelist ja sinist, on aia üldilme valdavalt kuldne.

















Kasukaid on väga erinevaid








Hommikul oli esimest korda veel kerge jääkirme, minimaalne temperatuur öösel -1,9C, praegu 8,7C. Päike soojendab, aga õhk on karge.






8 comments:

  1. väga ilusad värvid, eriti see kasekuldne esimesel pildil. Vahel on mõni hostapõõsas peale külm sellist värvi.
    Tujukas on see ilm jah, eile oli kodutee ikka väga kainestav, loodetuul puhus pea puhta klaariks.

    ReplyDelete
  2. Huvitaval kombel meil sel aastal värve eriti ei ole. Pole ka külmakraade olnud mujal kui maapinnal, ilmselt sellepärast. Lihtsalt kõik tõmbub pruuniks ja kukub küljest ära.

    ReplyDelete
  3. Küll on ilusad kuldkollased kased! Meil kõik kased raagus, mõnel vaid üksik pruun ja krimpsu tõmmanud lehetuust ladvas.

    ReplyDelete
  4. Imeilusad pildid ja vaated! Meil ikka on ka värvi. Aga oskad sa öelda, mis võiks olla juhtunud minu äädikapuuga - juba teist aastat järjest ei muutu ta lehed sügisel punaseks. Sõitsin täna just ühest suurest äädikapuust mööda, mis leegitses nagu tuli. Minu 2 eksemplari on ikka sama rohelised nagu suvel, ainult lehed on juba külma saanud ja sorgus.

    ReplyDelete
  5. minu äädikapuu on kah ainult roheline, ei tee seda nägugi, et kavatseks värvi muuta

    ReplyDelete
  6. Sügisene värvumine on keeruline biokeemiline protsess ja see vastus ehk vajaks siis hoopis eraldi postitust. Värvumise intensiivsus oleneb nii pinnasest, ilmast (vihm-kuumus-parajus) kui sordi omapärast. Mis Sul, Deia, lahti on, ma ei tea. KOntrolli kõigepealt mulla pH-d ja uuri, kas Su sort üldse peabki värvuma.

    Meil pole veel ükski puu raagus ja väga palju liike on veel täiesti rohelised, seda värvirõõmu peaks veel üksjagu kauaks jätkuma

    ReplyDelete
  7. Olen sinu blogi lugenud juba pikka aega ja on saanud lemmikuks.Väga ilusad pildid ja on mida lugeda.Kohe naudin seda.Sul on väga ilus iiriste kollektsioon.Kust sa oled enamuse muretsenud?Vaatan ja imetlen.Osad on mul ka olemas.Ise olen iiriseid kollektsioneerind paar aastat.Iirised on minu suured lemmikud.Neid sinu iiriste pilte kohe annab imetleda,ja muidugi kogu blogi.
    Jõudu sulle ja ootan huviga uusi postitusi .

    ReplyDelete