Friday, October 8, 2010

KASULIK ON TEADA,

et taldrik rohelist salatit võib ohustada tervist.
Täpselt sellise pealkirjaga artikkel ilmus eilses "Maalehes", kus anti ülevaade ühest doktoritööst.
Arvestades roheliste salatitaimede katmikaladel kasvatamise iseärasusi ja kasvukiirust, kus nad väga lühikese ajaga püüavad mullast saada maksimumi toitaineid enda tarvis, ei ole ilmselt vaja uuringutulemusi seada kahtluse alla. Väga hariv ja oluline teave.

8 comments:

  1. Selliseid asju peaks teadma jah. Mina ei suuda peale ühes tööstuslikus tomatiistanduses käimist siiamaani poetomatit süüa, kohe tuleb kogu see keemialaobor silme ette. Kui tean, et tomat on kuskilt eraaiast pärit, söön küll.

    ReplyDelete
  2. sama kahjulik on ju mistahes tööstuslikult toodetud toiduainete söömine - liha, piim, leib, teravili jne.

    ReplyDelete
  3. Ei, see pole päris nii, sest on rohelisi aedvilju, mis ka kodusel kasvatamisel, nt sõnniku kasutamisel korjavad endasse oluliselt suurema koguse nitraate võrreldes palju teistega ja üks ohtlikumaid on rukola.

    ReplyDelete
  4. kui rukolat kasvatada ilma väetiste ja sõnnikuta, nagu mina ntx seda teen, siis ei ole seal mingeid ülemääraseid nitraate.

    küll aga on valdav osa tööstuslikult toodetud toiduained täis selliseid aineid, mida inimene ei peaks sööma.

    ReplyDelete
  5. ja mida sellise loogika järgi peavad veel üle elama need inimesed, kes tarvitavad neid rohelisi pulbreid, kus on köögiviljad sees ülikontsentreeritud kujul. suur osa neist ei ole isegi mitte mahetootmisest pärit, vaid tavalisest suurtootmisest, kus kasutatakse väetisi ja mürkkemikaale.

    ReplyDelete
  6. Sellist võimalust, et taim ei sisalda nitraate, pole olemas, sest nad on seal loomuomaselt. Küsimus on selles, millistes kogustes nitraate on erinevates taimedes ja millistesse osadesse nad erinevatel taimedel rohkem kogunevad. Ja veel on oluline teada, milliste mõjurite toimel nitraadid hakkavad muutuma nitriteks e. organismile äärmiselt kahjulikeks aineteks. Seepärast pole ükski sellekohane teadmine ülearune

    ReplyDelete
  7. Inimesed, kes eluaeg on endale köögivilju vägisi sisse pressinud (no ei maitse, viiskümmend aastat harjutamist pole tulemusi andnud), eelistaksid siiski ilmselt tabletti...

    ReplyDelete
  8. Tänapäeval kasvatatakse paljusid kultuure (hiina kapsas, salat, tomatid, kurgid jne)tööstuslikul kombel. Juur areneb kivivillas ja kivivilla kastetakse toitelahusega. Ma ei kujuta seda reaalis hästi ette, kuid mullaga ei ole sellisel tootmisel mitte midagi pistmist.

    ReplyDelete