Monday, July 26, 2010

SUVEST JA SUVIKUTEST

Meie veepuuduse üle väga kurta ei saa. Jaanipäevast kuni esimese vihmani oli küll veidi pikem vahe, aga juulis oleme igal nädalal saanud kasta umbes korra nädalas. Eelmisel neljapäeval saime päeval kaks korralikku äikesehoogu ja terve öö ladistas suuremate ja väiksemate vahedega. Vastu hommikut oleks keegi taevast nagu vahutava kose valla päästnud. Aga sellele ei järgnenud mitte jahenemine, vaid troopiline aurusaun. Seepärast on igapäevane tegevus küll suvikute ja kasvuhoone jootmine, teised taimed saavad ise hakkama.
Aga iseendaga on veidi raskem, kaua sa ikka seda vett kaela kallad. Reede õhtul helistas üks kena häälega meesterahvas ja küsis, et kuhu ta selle elupäästja peab tooma. Ei saanud teisiti, kohale saabus konditsioneer. Peab ikka küll aitäh ütlema selle leiutajale ja veel suuremad tänud muidugi Suurvõlurtrummile, kes ta kusagilt välja nuhkerdas. Terve Euroopa ju neist riistapuudest tühi. Ja kui keegi oleks 10 aastat tagasi öelnud, et elu siin põhjamaal on konditsioneerita mõeldamatu, oleksin ta välja naernud. Aga nii see on. Asjake ise on ilus, aga ega ta me elutuba eriti ei kaunista. Vee väljakallamine hakkas muutuma veidi tüütuks ja nüüd lookleb mööda tuba aiakastmisvoolik kamina juurest vannitoatrapini nagu suur boamadu. Aga olgu peale, peaasi, et kuskil hea mõnus elada on.
Ja mingit lootustki ju kasvõi väikesele jahenemisele pole . "Postimehe" viimasel veerul vaatab ikka naeratava näoga vastu Merike Merilain, kes teatab süüdimatult, et kuuma eest pääsu pole ja ilmakaardid vähemalt siin meie tarvis on sama nukra prognoosiga isegi veel augusti algusse. Ma oleksin hea meelega nõus ära vahetama öö ja päeva. Täna kella nelja ajal oli väljas vaid 22C, aga nii kui päike tõusma hakkas, näitas kraadiklaas kohe 26C. Ja enamvähem samal ajal olla siinsamas väikesel Eestimaal möllanud maru koos rahega. Meil aga lõõmutab päike nii kuis jõuab ja praeguseks on õues juba 31C

Varasuvel kui me ise kodunt jalga lasksime, istutasid ühed vigurivändad suvelillekasti ärasöödud Grüne Fee salatipotid. Neid oli tegelikult kaks. Ühe lõikasin ma toidu tarvis päris maha, teisel ainult südamiku välja. Nii olen teinud korduvalt ja see üks taim on andnud juba mitu saaki. Mahalõigatud salat jäigi mahalõigatuks. Samas näeb ta selles kastis parem välja kui mistahes õitsev suvik. Salati heleroheline värvus paneb ka teised lilled kastis särama.
Aga kahte kasti külvasin ma ise erinevaid sorte lehtpeeti, kes on ka terrassil väga ilusad. Kuna külv oli veidi tihe, oli mul kavas osa neist istutada peenrasse. Aga ma jäin sellega hiljaks, nad võtsid nõuks nii kiiresti kasvada. Kui ma nad nüüd paari supi tarvis hõredamaks harvendan, muutuvad kastid nägusamaks, ma arvan. Nii, et rõdukaste ja lillepotte saab täita ka hoopis odavamalt ja kasulikumalt:) Vaja ainult mingi väike külvivaru ette teha.

16 comments:

  1. Meil miskipärast läks see peenrasse istutatud poesalat kohutavalt kibedaks. Kasvas vist üle.

    ReplyDelete
  2. Aga meil üle-eelmisel nädalal nägin mobiilset konditsioneeri müügis. Enda oma kasutasin ainult siis kui õde oli jahutada vaja ja kui ta hakkas suurema osa päevast õues soojendamas käima, lülitasin selle el.õgija välja, igaks juhuks jätsin veel majja, et vast vaja. Kuna meil ammu pole sadanud, natuke küll korra tibas, aga see tegi rohkem halba kui head, intensiivne päike kõrvetas paljudel taimedel märjad lehed pruuniks. Täna nagu annab lootust, taevas läks pilve ja ehk... Aga üle päeva lahistan mitu kanti vett aeda, olen nendest voolikute sikutamisest juba surmani tüdinenud

    ReplyDelete
  3. Jah, kole kuum on, tänane öö oli esimene, mil kolisin akna alla põrandale magama. Vähkresin seal ka tundi paar. Maja korjab terve päeva kuumust, eile oli köögis termomeeter kella 16 ajal 34. Jõle.

    Salatid jms kraam on tõesti ilus nii taustaks kui muidu vaadata. Praeguse ilmaga saan ilmselt eilsest külvist u nädalaga uue seltskonna :D

    Muidu oli mul ka kombeks poesabad mulda pista, aga selle peale ma ei tulnud, et südamik ära võtta. Jälle sutsu targem :D

    ReplyDelete
  4. Lämbe on jah.
    Lillekastides kasvatada salateid, värvilisi basiilikuid ja piparrohtu on silmale väga ilus. Pane sinna veel amplitomateid kah. Ilus ja praktiline

    ReplyDelete
  5. suurvõlurtrummil on süda rahul, et te seal kuumarabaduse eest natsa kaitstud olete nüüd :).

    ja nädsa, oli ju hea mõte need salatisabad maha pista ;)

    mul endal ongi terrassikastides segiläbi salatid, mõni maasikas, till, petersell, salveid (need on ilu pärast, eriti ma neid ei söö), lavendel, basiilik jne. sellised mõnusad segasummakastid :)

    ReplyDelete
  6. ahjaa, terrassikastidesse (uutesse) külvasin veel ka hernest (hernevõrsete jaoks salati sisse), lehtkapsast mitut sorti (nendest teen endale vist eraldi postituse), mangoldit, tageteseid jne.

    ReplyDelete
  7. Kahtlemata saab kastides kasvatada kõike, kelle juured väga sügavat pinnast ei vaja. Näitasin lihtsalt seepärast, et Köögikata täiendas mingeid potte odavamate suvikutega, et see oleks lihtsalt üks võimalus suvikute täiendamiseks.
    Kibedaks läheb salat vähese kastmise korral.

    ReplyDelete
  8. Aga minul kasvavad pikkades istutuskastides murulaugud, need kevadel hästi mõnusad ja mul just tume salat pandud terassile. Terrassilt hea võtta ka, siis ei pea ju aeda jooksma tooma.

    ReplyDelete
  9. Täna oli aega ja lugesin ka Su eelmised postitused korralikult läbi.
    See kividega peenar isegi piltidel ja veel noorukeste taimedega näeb välja väga super ja sinulik. Aga see suur lilleplats (lillepeenraks seda küll nimetada ei saa :D)on mind vägagi uudishimulikuks ajanud. Tean, et pildil näeb alati asju teistmoodi, "lõikab" objekti üldmulje kontekstist välja ja moonutab porportsioone(ja ju ma ka sellest palavusest ja kividetassimisest peast soe), aga vaata kui palju vaatad, "sisu" (see tähendav, et kui vähendada pilti niipalju, et ei näe kogu ala piirjooni, on väga-väga ja väga Sina. No ära ehmata kui mingil ajal helistan ja "kutsun" ennast teile seda kõike vaatama, no ei saa enne rahu kui olen veendunud, et mu tunne eksib.
    Aga see kõik, mis on piirde sees... hakka kas või ise aiandust (mitte ainult aiaga tegelevaid inimesi) fännama, pähe tekkis isegi mõte, kas ma ei peaks ise ka ikka enne (no kas või takkajärgi) planeerima keda istutada ja kuhu istutada :DDD
    Siiras aplaus tegijatele! :)

    ReplyDelete
  10. Äh, ära kirjavigadele tähelepanu pööra, mul vägagi mõjuv põhjus :DDD

    ReplyDelete
  11. See salat nende suvikute juures on nagu kirss tordi peal. Muidu olekski igav - sellised suvikute potte ju kõikide aiad täis - aga just see salat teeb asja eriliseks.
    Samas on ta nii lihtne.

    ReplyDelete
  12. Salat segasummakastis on jah, lihtne ja geniaalne. Maitsev pealekauba. :)

    Palju õnne konditsioneeri puhul! Poleks küll kunagi arvanud, et ma seda ütlen, aga... meeleheitlikud ilmaolud nõuavad meeleheitlikke meetmeid!

    Jajaa, ja parool on inspinge.

    ReplyDelete
  13. Kutsuge end külla jah:), täitsa nõus. Lobisedes ehk ununeb hetkekes ka see jube kuumus. Ainult praeahju juurde miskit küpsetama ei saa mind tänavu küll mitte mingi väega:(

    Aga tead, ega ma ka enne ju väga ei planeeri, keda ja kuhu istutada. Ma tean ainult, millised taimed sinna enamvähem lähevad ja kuskil kukla taga on mingi pilt olemas, aga kuidas tegelikult välja kukub, see selgub töö käigus. Ja kui siis midagi on enamvähem olemas ja mingi koht häirima hakkab, saab alati teha mingi lille või põõsa lisamisega vajaliku paranduse kuni enda süda rahule jääb.

    ReplyDelete
  14. Rõõmustage - 2 tillukest JUURTEGA luigelille olemas:)
    A keda Muhedik veel tahaks? Peale vesikupu, no ei jõua mina neid sõrmejämedusi juuri mudast välja tirida. Ubalehte, soovõhka, järvkaiselit, kuuskheina (lähen seda endale ka otsima)? Jõgitakjat ei või lubada, mul vedas, mingi suurem loom (metssiga?) oli suure jupi kaldast üles songinud ja vees ulpis paras tihke juuremätas õitsva jõgitakjaga, millest aga hakkas kasvama ka järvkaiselt ja veel keegi (kas kollane võhumõõk või kalmus)

    ReplyDelete
  15. Vesikuppu nii väga ei igatsegi, ta on veidi suuremate veekogude taim, aga kõik muu sobib väga hästi. Ja ega see nüüd mingi kohustus ka pole, lihtsalt...:)


    vingshop- mingi poevärk?:D

    ReplyDelete