Sunday, July 18, 2010

SÜDASUVI

on ainult piltidel ilus. Tänavune tegelikkus sarnaneb inkvisitsiooniga. Ei ole ju normaalne, et õue saab vaid hilisõhtul paariks tunniks ja et päev läbi on majas tegemist pimendamisega. Ma vahepeal juba mõtlesin, et termomeeter on rikki läinud või ta patareid vanad, näit kõigub varahommikust hilisõhtuni 29 kuni 34 vahel. Aga kui ta eile õhtul langema hakkas ja umbes 21.30 oli õues vaid 19,8C, tundsin end kui paradiisis:).
Ma pole kuumust talunud lapsest saati. Kui vahel maasugulaste juures sauna tehti ja kogu pere suurest rõõmust ohkis, siis mina kujutasin säärasena just põrgu eeskoda ette. No mis teha kui olin harjunud vanni ja dussiga.
Ja kui ma kuulsin, et mõni noor inimene igatsevat veel tükiks ajaks sellist ilma, et ta kondid lõpuks üles sulaks:))) Ma tõesti ootan suure igatsusega juba sügist. Külma vastu saad kütta, end soojalt riidesse toppida ja liigutada. Praegu ei midagi, totaalne oimetus. Ja täna olla kuskil vihma sadanud ja veidi jahedam....aga meil 32,6. Täielik ülekohus.
Me tegeleme siin pidevalt päästmisega. Mitte ei saa aru, mis tõmme neil lindudel meie korstna poole on. Ometi on seal ülal igasugu võrgud ja sädemepüüdjad ja puha, mingist praost oskavad nad end ikka sisse pressida. Või otsivad ka nemad jahedamat.
sellised väiksemad elukad mahuvad muidugi pisematest praegudest sisse. Aga seda, et need ritsikad katusel elavad, ma veel ei teadnud.


Päästsime kasvuhoonet. Kui seal t tõusis pea 60-ni, oli vaja miskit ette võtta, sest veega jahutamine enam ei aidanud. Varjutuskangast meil polnud, lubja või mingi muu spets möksiga teda ka kokku ei tahtnud mäkerdada. Proovisime katteloori. Töötab väga hästi.


ja tasub helde saagiga. Seda sidrunivärvi tomatit sööme umbes 10 päeva



ja see pole baklazaan, vaid ikka paprika. Vastab enamvähem sordikirjeldusele, on umbes 80 cm kõrge, viljad tehnilises küpsuses tumevioletsed, bioloogilises küpsuses tumekirssmustad. Keskvarane. Vat, see viimane ei klapi. Ma ju külvasin nad alles aprillis.


Täna korjasime ka esimesed ´Tshudo Rõnka´d´ ja need oranzhid ploomitomatid. Pildistamine meenus siis, kui kõige suuremad ja punasemad söödud olid.


Päästame ka kõiksugusemaid marju ja see pall töötab suurepäraselt. Minu õnnetuseks ei ühtki lindu


vaarikad on juba üleküpsenud, aga sellist hetke, millal neid korjata, pole. Ja taskulambiga lihtsalt ei näe. Kõrvits on aga tõestanud, et ta on tõesti ronitaim ja nii on ta seadnud end vaarikavarte najale. Kui need viljad kasvavad, on neile ilmselt mingit lisatuge vaja.


Kirsid on ka ammugi valmis ja ootavad samuti korjajaid. Tikrid ja mustsõstrad kah, aga nii kaugele pole ma nüüd jõudnudki.



Koos ´Pink Robustaga´ eelmisel aastal Hansaplandi kampaania ajal (2 ostad, 3 saad) ostetud ´Dornröschen´ puhkes juba juuni lõpus

aga ´Westerland´ õitseb alles mõned päevad. Väga soe, väga suvine ja väga-väga lõhnav.




Praegusel ajal tunnevad end suurepäraselt ainult kaktused, aediirised ja konnad. Täna avas õie maadjas viigikaktus (Opuntia compressa) veel veidi aega tagasi olid ta noored varrelülid põldoa suurused, tänaseks on nad suured-laiad latakad.


Aediirised:) Tellisin tagasihoidlikud 20 sorti. Saadeti veidi rohkem. Risoomid on suured ja superilusad. Aga nagu välk selgest taevast ilmus me õuele veel suur hulk uusi sorte, keda ma poleks osanud ihaldadagi. Muidugi olin ma sellise kuldaväärt kingituse eest lõpmata tänulik. Ja nii me istutasimegi siis maha 69 uut iirist. Ma mõtlesin küll, et nad lihtsalt ei mahu mitte kuskile, sest kõik ümberkorraldused on ju veel selle kuumuse pärast pooleli või üldse alustamata. Aga ära nad mahutasime:). Päeval leotasin, õhtul hilja istutasime. Aega võttis see protseduur normaalse päeva asemel 3 õhtut.
Aga konnad:) Ümberkaudsetest tiikidest kostab õhtul nende ülirahulolevat häälitsemist. Nad ohivad ja ägisevad suurest mõnust ja krooksumine sarnaneb pigem poris püherdava sea ruigamise kui krooksumisega:D.
Ja palmil on samuti hea, ta keerab lahti juba kolmandat lehte.


10 comments:

  1. Otsanummakesed küll!!! Need linnupojad ikka, mitte konnad; ja need aiaviljad ikka ka! Rooooosid, ja kirsid, vaarikatest rääkimata. A no kui teil seal nii põrgupalav on, siis ei saagi neid ju keegi korjata. :( Ning nagunii topiksid sa nad kohe sügavkülma ju = nad vaesekesed saaksid kohe šoki seal. Brhh, vat sulle "kontide sulatamist". :P
    PS. Portugalis oli valdavalt 22-25, vahel ka 29 kraadi sooja... Väääga mõnus. :)

    ReplyDelete
  2. Huvitav, meie korstnaid õnneks linnud ei ründa. Ja aias ei suuda üldse midagi teha, päeval lõõskav päike ja parmud, õhtul endiselt palav ja miljon vasikasuurust väga agressiivset sääske.

    ReplyDelete
  3. No mina pean kõik need 30sed päevad täispikalt aias veetma. Olen juba immuunseks muutumas. Lihtsalt tuimalt teen. Viimati olin reedel lausa tundide viisi kasvuhoones ja terve tunni trimmeri taga pikkades pükstes, ei surnudki ära.
    Aga 69 uut iirist!!!!!!!!! Issver küll!

    ReplyDelete
  4. Huvitav, et meil igasugu marjad on küll kõvasti ajast maha jäänud, alles täna leidsin esimesed küpsed vaarikad, kirsid ja murelid veel valmis pole...Aga Westerland õitseb meilgi juba mitu päeva ja palju teisi ka, ja nad kõik on niiiii ilusad...

    ReplyDelete
  5. Ega minagi seal aias miskit tee, päevad läbi olen toas. Aga see olesklemine hakkab ära tüütama. Ma ei saa aru, kuidas Köögikata küll suudab, mind ei aita ei tuimus ega tahe, isegi toas mitte:(

    ReplyDelete
  6. Ega need linnukesed ometi talvel ka sisse kuku? See oleks ju jube! Mis neid sinna tõmbab?

    Aga kui need kaktused nii suureks paisuvad, ei tea, kuidas nad järgmise talve üle elavad? Mul ka agaav ja palmid möllavad kasvada aga ma toon nad ju talveks tuppa.

    Kas Sul mingit head õunapuu alust kohta pole nagu mul? Koli sinna. Ajutiselt ja omas kodus võib kõike ju teha. Kasvõi puukuuri kolida, peaasi, et omal on hea olla.

    ReplyDelete
  7. Sarnaselt sinuga ei talu ma kuumust absoluutselt. Kui temp üle 28 tõuseb, siis olen mina poolsurnud - ei jõua kätt ka tõsta. Saunas pole kunagi saanud käia - viskab kohe pildi eest ära:) Aga õnneks on nüüd juba täitsa mõnus! Meil siin sadas eile terve päev.
    Su roosid ja kaktused on vägevad! Mul õnneks pole sellist kohta, kuhu kaktust panna, seepärast ei hakka teda isegi mitte ihaldama :DD Aitab mulle rooside torkimisest küll.
    Aga Köögikata nahas ei tahaks küll olla :))

    ReplyDelete
  8. Ei, talvel sääraseid rumalaid linde pole. Ma ka ei tea, milles asi. Kas neid tõmbab miski selle metallkorstna või hoopiski minu poole. Töö juures lendas minu korstnasse kord mesilaspere, keda üritasime päev otsa sealt välja suitsetada ja mitmed korrad tegid linnud sinna pesa. Korstnapühkijatel oli alati tegemist:)

    Kaktustega ei juhtu õues midagi. Esimene on mul talvitunud kolm aastat. On üle elanud nii palja käreda külma, suure lumeuputuse, sügisesed paduvihmad ja kevadised öökülmad. Oluline on vaid lahja liiva-kivi pinnas, mis kohe vee läbi laseb, raudkivi ümberringi ja kallakud, kust vesi kohe ära voolab. Ja neid ei tohi kindlasti väetada. Kes seda tegid, jäid tänavu talvel oma kaktustest ilma.
    Mida ma palmiga peale hakkan, seda küll ei tea. Ta kannatab välja küll looduses -27C, aga need kodutalved on ühtlased külmad ja kuivad. Peale selle vajab ta ka talvel ilmselt valgust. Ma ei usu, et suuri puid katab üleni lumi. Tundub, et kate peab olema käepärast ja teda saab kasutada lühiajaliselt mingite ekstreemsete ilmaolude korral.
    Mul on suur vana pärn õues ja ka teisi varjulisi kohti, aga seal on t vaid paar kraadi madalam kui päikeses, õhk on ju tulikuum ja puude all ei liigu ju ka õhk. Toad on mul oluliselt jahedamad, vahe 8 kuni 10 kraadi.

    ReplyDelete
  9. meitel läks westerland talvel välja :(. ja üks teine veel. peab uuesti hankima.

    ReplyDelete
  10. Laps tuli mul eile Pärnumaalt vanaema juurest ja ütles, et sellist ilma on Tartus hoopis raskem taluda. Mere ääres kergem

    Selle põuaga kui õhk virvendab kuumusest ja rohelisest saab miski pruunikas, tundub augusti ööde jahedus nii elusana, kuigi kirkalt kurvana.

    Käisin turul ja üks lillekasvataja kirjeldas, mis vaeva nad nägid ja katsid spetskattega, aga polnud kasu, lilled lihtsalt küpsesid läbi :( Nii et katteloor ongi võib olla parem variant

    ReplyDelete