Wednesday, July 29, 2015

VÄRVID, LÕHNAD, MAITSED

Mulle meeldib, et aed õitseb lainetena. Mitte, et värvid oleksid mulle vastumeelsed, vaid seepärast, et hetkeline värvivaikus laseb veidi meeltel puhata.
 Suur õitsemine pole sugugi veel lõppenud. Paljudes aedades tekitavad praegu sigri-migri pildi siilkübarad, keda meie aias peale liigi pole. Pole parata, nad pole minu jaoks nii ihaldusväärsed.  Meie aeda maalivad praegu liiliad, päevaliiliad, floksid ja võimsad kõrgekasvulised püsikud. Pole värvi, mis hetkel poleks aias esindatud


Päevaliiliaid, eriti enda omi, olen palju näidanud. Tänaseks stiilinäiteks on dr. Tambergi sordid. Pole nii kräsulised või ämblike moodi veidrikud kui uued sordid, aga see-eest on nad väga puhaste värvidega.
`Berlin Lemon Grape`


`Britz Melon`
 
See osa aiast, mis suve esimesel poolel näeb välja kui mustlase seelik, muutub peale jaanipäeva tundmatuseni. Kogu üle aia levib lavendlite karge lõhnapilv


Veel õitsevad mõned ebajasmiinid
Gordoni ebajasmiin


Meil täiesti talvekindel hiline õitse siidaskleepias on suur liblikate ja mesilastemagnet

Mustade õitega taimi ei kohta sageli. Möödunud aastal vallutas aiad kannike `Molly Sanderson`, aga kõrge musta upsujuure vastu ta ikkagi ei saa. Tegelikult pole nad ju kumbki päris mustad. Lihtsalt tumesinist või punast värvipigmenti on rakkudesśe nii tihedalt koondunud, et silmale tunduvad nad mustadena.


Ülikõrgetest seab end õitsema südajas makleia, kelle sinakad lehed sobivad hästi tumedate lehtedega kobarpeade sortidega

Lurslilled (mis kole nimi) ja vaigulilled on klass omaette. Vaatavad kogu aiale ülalt alla. Tunnetavad enda väärtust. Kobarpead ootavad veel veidi.

Sinist ja valget peab aias, vähemalt meie omas, palju olema.
Kõige puhtam ja ilusam on alati, olgu siis varakevadel, suvel või sügise hakul, emajuurte sinine.


Ja longus metsvitsa ei väsi ma igal ajal ja igas asendis imetlemast

Flokside lapsepõlvelõhnad


Imeliselt lõhnav `Martin Frobisher`.

Aga mulle meeldib ka see, kui aias on palju rohelist, kus sees üksikud värvilaigud


Käes on koriluse aeg. Meie ogoroodina näeb välja kui mets. Õigesti valitud kooslused on eemal hoidnud kõiksugu kahjurid ja haigused. On jagunud nii söögiks kui tallele panekuks ja lõppu veel sellelt pisikeselt pinnalt ei näe. Kasvuhoone on tomateid täis, aga värvumisega on veidi nirud lood.

Väga ilus roheline, mahlane ja maitsev. Teised kapsad, v.a. brokkoli ja lillkapsad, on juba unustatud, aga ega neid palju ju mahtunudki.

Suvikõrvitsa ilus sügavkollane. Jahe suvi aga viljade valmimist pole tagant kiirustanud


Viimased maasikad olid veidi hapuka olemisega, aga nemad siin pildil on veel magusad, lõhnavad ja ilusad pealekauba. Mustsõstrad on samuti täis, juba on korjatud esimesed pangetäied.

Lõhnu ja värve jagub tuppagi. Kuidas maitsetega on saab varsti teada.
Eile istutasime mõned puud. Ühe unelmate kuuse ja teise, keda poleks osanud tahtagi, mõned põõsad ka. Ja täna sajab juba hommikust peale. Head kastmise vihma. Nädal tagasi ilmusid esimesed puravikud, aga nii kuivad. Nii kuivad. Ehk siis nüüd...


13 comments:

  1. Lavendlit peab ka minul palju saama ja kohe ja kiiresti :D ogoroodina rõõmustab sel aastal nii kõhtu, silma kui südant, isegi tomatid hakkavad tasapisi punastama :)aga puravikud on tõesti nii kuivad, nii kuivad ja ussitanud ka :(

    ReplyDelete
  2. Kuigi värvilt vastanduvad, on need neiusilmad ja lavendlid koos väääägade illosad! Vihm oli oodatud ja teretulnud, õnneks jõudis siiagi.

    ReplyDelete
  3. Mis seal ogoroodinas satikad eemal hoiab? Mis see valgete õitega on - koriander?

    ReplyDelete
  4. Lõunas on suvi ikka pikalt ees. Meil ka esimesed päevaliiliad õitsevad, täna kaugusest fikseerissin fakti.

    ReplyDelete
  5. Valgete õitega on koriander küll, aga mitte see pole satikate tõrjumisel peamine. Ma kirjutan sügisel selle kohta pikemalt, praegu pole selleks lihtsalt aega ega ka vajadust enam.

    ReplyDelete
  6. minu aias ka kliima teistest ~nädal maas...aga tammdiridamm tunne tekkis...mul ka sinult saadud longus metsvits...mida ma imetlen! :)

    ReplyDelete
  7. Minu Muhedikemaalt pärit metsvits asutab ka end õitsema ja isegi upsujuur ja mulle meeldivad nad mõlemad.
    Kõik on nii lopsakas ja rikkalik, see sini-kollasel jäi pilk pikalt pidama.

    ReplyDelete
  8. Nii palju toredat! Ma ka ootan, et lursslille oma aias vaadata saaks.Seni vaatan teiste aedades. ja longus metsvits on tõesti väga kaunis.

    ReplyDelete
  9. Siin pilte vaadates saab alati ikka imestada, mis kõik olemas on. :) Longus metsvits peab ka minu aeda tulema, nii armsad noruõied.

    ReplyDelete
  10. Tänane suvi annab aega ka neil, kellel muidu ei ole aega väga igat õit märgata, neid siiski näha. Õitsemine on pikk, õied ilusad pikalt (kui just vihm ja raju ei lõhu neid). Teie aiaga aga kipub tõesti olema nii, et iga kord, kui mõni võõram vaade on, siis ma sügan jälle kukalt ja mõtlen, et kus see nüüd siis oli. Sama on taimedega :)

    ReplyDelete
  11. Rõõm elamisest oma käte, fantaasia ja armastusega loodud isiklikus maapealses paradiisis on see, mis vaatab vastu iga nurga tagant teie aias ja hüppab fotode kaudu vaatajategi silma.

    ReplyDelete
  12. Longus metsvits on ka minu suur lemmik. Aitäh, et seda nüüd ka oma aias imetleda saan. Esialgu küll veel vaid 6-7 sabakest, aga iga aastaga aina rohkem. on, mida oodata ;)

    ReplyDelete