Saturday, July 11, 2015

KÄIME KORRAKS KUUSIKUS

Kääbuskasvulised kuused elavad meil põhiliselt kiviklas. Neid on seal erineva vanusega. On sääraseid, kes elavad seal esimesest suurest renoveerimisest saati, aga on ka sääraseid, kes saabusid tänavu päris viimasel hetkel enne istutusala katmist. Pildid on tehtud tänavu erinevatel aegadel, varakevadest jaanipäevani
Alustame aga kanada tsuugast `Jeddeloh`. Mulle tundub, et igal kevadel korrastab ta oma soengut, hoolitsedes selle eest, et nõtked alla kaarduvad oksad oleksid ikka korralikult üksteise peale asetatud.

Harilik kuusk `Little Gem` on ilus korrapärane tihe kera. Ma ei tea, mis värk meil nende Little-nimeliste okkalistega on. Elupuust on saanud hiigelkera, mis on minust pisut madalam ja ümbert kinni saab tal võtta kahe mehega. Tundub, et ka see  kuusk ei taha kehvem olla ja kui ta niisuguse hooga edasi kasvab, saab ka temat mingi "Giant", sest 5-aastaga on rusikasuurune pisike puu juba 0,5m kõrgune. Kirjanduse andmeil peaks ta olema aeglasekasvuline puu, kes 10 aastaga saavutab maksimaalkõrguseks 0,3m.
Harilik kuusk `Tompa` on meil siin samuti üks vanimaist puudest. Peaks ta olema ilusa püramiidse kujuga, aga tundub, et tema puhul on tegu tugeva retsessiivse geeniga ja ta püüab üht oksa kasvatada nagu ta esivanem. Siia on kindlasti kääre tarvis

Hariliku kuuse vorm `Luua Pärl` ongi tõeline pärl nii oma ümara kuju kui kevadel tihedalt pärlikujuliste heleroheliste kasvudega täis tipitult. Eesti aretisi peaks siin üldse rohkem olema, kindlasti on talle vaja seltsiliseks saada `Hiiumaa`, keda aga kahjuks kodumaal keegi ei müü.


Harilik kuusk `Compacata` ongi tõepoolest väga kompaktne ja tihe ülespidi suunduvate okstega koonus. Pildistada teda püsikutest naabriteta ei saa, kuigi ta ümber on vaba kasvuruumi piisavalt.

Kanada kuuski ma aeda eriti ei igatse. Kui neile pole piisavalt head kasvukohta, siis mitte mingitmoodi varjutada ma neid ei kavatse. Aga `Blue Wonder` tunneb end selles nurgas koos kurerehaga `Rosemoore` suurepäraselt. Huvitav ilusa kujuga kuuseke, kelle päikesepoolsed okkad on sinakad nagu peab, aga varjuküljel on nad hoopiski rohelised.

Vaese kuldse madala pinnale liibuva hariliku kuuse mütaka `Vermont Gold` oleks liivatee peaaegu tapnud. Ta oli end ümber kuuse mähkinud teda kägistama ja üritas juba üle puu roomama hakata. Peale päästmise oli puuke üsna räsitud, aga vabanenuna sirutas ta end kohe välja ja tegi ka ilusad kasvud. Puu alumised oksad on küll okasteta, aga küllap katab ta varsti oma alastuse.


Need kaks ootasid oma aega potis eelmisest aastast
Harilik kuusk `Pusch` on hariliku kuuse `Acrocona` lapsuke. See aeglasekasvuline ebakorrapärase kuju ja punaste ebakäbidega puuke leiti 2008.a. Saksamaal. Kasvab ta 10 aastaga umbes 90cm kõrguseks ja laiuseks. Nii oma atraktiivse välimuse kui tulevase suuruse pärast on tema ümber palju vaba ruumi end näidata ja laiutada.

Harilik kuusk `Pumila Nigra`. Ma pole oma elus varem nii kehva istikut kohanud. Kevadel tundus, et veel veidi ja me oleme tast ilma. Potist välja lüües selgus, et keegi "andekas" oli ta juurekaela peaagu poti põhja toppinud. Paari nädala pärast muutus vaevatud puuke talle iseloomuliku tumedate okastega puu sarnaseks ja tegi ka mõned päris ilusad kasvud. Loodetavasti kulgeb ta edaspidine elu lihtsamalt.

Tänavu kevadel õnnestus mul saada kõige sinisemate okastega mätasja ebakorrapärase kujuga aeglasekasvuline harilik kuusk `Waldbrunn`. Sadevälja istikud on alati piisavalt suured ja hea kvaliteediga. Halb on aga, et on olemas ka samanimeline torkav kuusk, justkui maailmas valitseks nimede puudus.
ja päris viimase hetke planeerimatu ost harilik kuusk `Silberkissen` hakkab liigikaaslasi silmitsema üsna kõrgelt. Mulle meeldisid tema lühikesed tüsedad rammusad helerohelised kasvud. Sort on aeglase kasvuga,  aastaseks juurdekasvuks olevat 4-6cm ja 10 aastase täiskasvanud puu läbimõõduks pakutakse 30cm

Kuna ei alustanud kuusega, siis ka ei lõpeta temaga. Aasta potis olnud pliiatsikujuline jugapuu `David` ongi aasta läbi säärase veidi nälginud kahvatukuldse välimusega. Aga suures rohelises omapärane ja ilus.


Meie tegemisi siin kiviklas jälgis pingsalt säärane tegelane. Ju neil kiviklaga piirnevate kõrgemate puude otsas kuskil pesa on. Kui see rohevint veendus, et meie ta perele mingit ohtu ei kujuta, istus, hüples oksalt-oksale, niheles- keerutas ja vaatles ilma suurema pahandamiseta ta meid  päris kaua.

Tänane hommik algas küll vesiselt ja uduselt, aga umbes 10 paiku ilmutas end päike. Näis, kas sellele nädalasele sajule tuleb nüüd väike vahe või jätkab õhtupoolik tavapäraselt vihmahoogudega.

Täiendatud kell 20.00
Loota ju võib, ootus ja tegelikkus on sageli täiesti vastandlikud mõisted. Päikesepaiste asemel saime kätte selle suve esimese äikese.  Kella 14 paiku hakkas kõmistama, pikne jõudis meile üsna pea kohale, taandus veidiks ajaks eemale, et siis jälle tagasi tulla, viimane korralik kõmakas käis justkui hüvastijätuks 18 paiku. Alates lõunast sadas vahetpidamata, küll vaikselt, küll jälle korralike hoogudena, viimane pooltund oli päris hull paduvaling.

7 comments:

  1. See kurereha ja kuuse kooslus on kauni looduslähedase ilmega - potistan kindlasti mustikaaia jaoks kurerehasid.

    ReplyDelete
  2. ´Vermont Gold `kuulub kohustuslikku nimekirja :) Kuusenumpsid on sama armsad kui männinumpsid või enamgi veel :D Ilma vihmatörtsudeta ilma oleks hädasti paar päeva vaja või ma võin oma hekipeenra lihtsalt maha kanda :(

    ReplyDelete
  3. Mulle meeldib see särtsakas Pusch. Teised muidugi ka. Käin ja silitan oma okkatibude pehmeid kasve. Võiks ka rohkemgi olla. :)

    ReplyDelete
  4. Kivimultši peal on kuusekesed nagu kalliskivid. Ilus. Kuuskede maailma olen veel vähe piilunud, aga Sinu avatud uks julgustab edasi astuma. Veelkord, ilus.

    ReplyDelete
  5. Nädalavahetus leotas korralikult. Muru on niitmata ja ei teagi, kunas saab! :)

    ReplyDelete
  6. Huvitav tähelepanek `Blue Wonderi`kohta. Kohe kui koju saan, lähen vaatan järgi, et milline meie oma on. Meil ka seljatagune varjus ja esipool päikses. Väga ilus kõrreline on esimesel pildil.

    ReplyDelete
  7. kirjutati ei müü keegi "hiiumaa" kuuske. Ma müün küll aga läti päritolu.

    ReplyDelete