Friday, October 3, 2014

EILNE KÜLM TOIMETAS AIAS

Eile, peale -2C öökülma oli aed veel endist nägu. Tänaseks on aga toimunud muutused märgatavad. Hommikune looritatud vaade uksest väljudes. Ööpäevaga on ühtlane roheline mass muutunud erivärvilisteks puudeks.

Käisin läbi terve aia. Küll ma mõtlesin, kas neid pilte kuidagi ka grupeerida, aga siis otsustasin, et sellises järjekorras nagu ma aiaosi pildistasin, nad ka siia tulevad.
Sügisel äratavad kõige tugevamaid tundeid erinevad vaated. Külm alles hakkab värve erksaks muutma ja neid segama, aga põhitooni määrab pargis ikkagi veel roheline. On see aasta omapära või pole värvumiseks veel aeg õige, ma ei tea.




Päris punaseta aed siiski pole. Korea vaher särab kui lõke


Parukapuu `Royal Purple` on selline nagu ta oli terve suve


ja hollandi jalakas `Jaqueline Hillier` samuti


Harilik humal `Aureus` kasvab meil küll päikeses, aga tema kuldset olemust näen alati vaid sügisel

Rõõmsa üllatuse valmistas liiv-lembehein. Alles tänavu Rahmeldaja külvatu alustas enda eksponeerimist, Ilus õrn udukogu, üksik kõrreke seda ilu veel muidugi täiel määral näidata ei suuda, lähivõttes näib ta hoopis jäigemana kui tegelikkuses. Kirjade järgi peaks ta aja edenedes veel intensiivsema värvuse saavutama. Talvitumise kohta ei oska midagi öelda, aga kui ta Kanadas kannatab välja karmid pakased, ei tohiks siiski ka meil temaga midagi juhtuda.


Ikka edasi päikeseaeda, kus on veel õitsejaid


mõnel on aastaajad täiesti sassis. Õienuppe nägin ma nädala algul, aga et ta selle peale külma ööd ka lahti tegi....

Enamus püsikuist hakkab siiski lõpetama, kurerehadel, aediiristel, neiusilmal, lavendlitel, nelkidel ja paljudel teistel on lehed veel ilusad, aga jalgleht on peale külma selline. Punastab ikkagi :)


Rohkem on siiski neid, kelle lehtedel-vartel ka sügisvärv kaunis. Piiskenelas on vaatamisväärsus nii kevadel, suvel kui nüüd sügisel


Ühelegi hortensialiigile pole külm kuidagi mõjunud, suurelehiste hulgas on neidki, kes sel aastal alles nüüd alustavad õitsemist
Harilik nutipõõsas on meil veel lehes


Kukerpuid kaunistavad sügisel eriti intensiivsed värvid. Mina pean neist kõige huvitavamaks korea kukerpuud, kes õitsemise ajal ehib end pikkade kuldsete vanikutega, sügisel  uhkustab aga mitmevärviliste oksakaartega


Ümberpöörd. Meie aias on erinevate osade tõttu keeruline liikuda, kunagi ei tea, kust alustada või kus lõpetada. Möödusin soost. Koht näeb välja veidi kobedam kui kohe peale istutamist


Teele jäi värvi muutnud kilpleht


Tulbipuu on samuti oma välimust muutnud


Seevastu viljakas vürtspõõsas ei tunnista ei külma ega sügist. Miskipärast pole ka mustikapõõsas veel oma erepunast rüüd üle tõmmanud

Hostad on muidugi esimesed, kes külmale alla vannuvad, aga omamoodi ka sedasi veel vaadeldavad

Jaapani veigela jätkab üksikute õitega, neile lisaks on ta hakanud värvima ka oma lehti

Turbapeenras teeb praegu ilma kanada kukits. Kasvatab uusi ja värvib vanemaid lehti jõudes samaaegselt ka õitele mõelda.

Edasi varjuaia poole
Pärn langetab hoolega lehti


Rabe remmelgas on juba paljas, vaid ladvas värelevad neil üksikud lehed. Esimese lehtijana aias võib selle talle andeks anda. Täiesti pruunid ja lössis on ka mõlemad rohthortensiad ja haldjakell, kõik muu on kenasti roheline.

Teistes "õites" viirpuud lisavad kohale punast

Meie ginnala vaher on õnnetult jäänud suure rohelise varju, aga mõnikord on selline värvilaik ootamatus kohas isegi huvitavam kui täies vaates lehtpuu

Trompetipuudel pole sügis veel saabunud, mõlemad liigid on rohelised

Metsnüssa pidavat sügisel erepunaseks muutuma, meie pisike on pigem roosakaskollane


Printsessipuu mossitab hoolega, aga õnneks hakkas ta siiski puitumise märke näitama veidi kõrgemalt kui oli eelmise aasta piir

Noore pärnvahtra särav sügisnaeratus


Sõnajalad on veel rohelised, kõige uhkemad on hetkel kõik keel-raunjalad, kuigi ega teistel ka midagi viga ole. Kasvanud ja kosunud on need noored taimed kõik.


Varjuaia päikesekohas kasvavad kõreliiliad kavatsevad vist alles lume saabudes õitsema hakata

Aga lursik, oh! See lursik vist ei lõpetagi

Ja üks mu lemmikuist, puksrohi, kavatseb teistkordselt alustada.

Olgu nende õiekestega, kuidas on, armsad ja ilusad on nad igal ajal. Aga mind tõmbavad rohkem ikka puud ja põõsad. Ongi ju sügis nende aeg.

Vaatasin üle ka kaktused, nemad on veel triksis-traksis-kikkis.
Tänasega on pikkade kuusehekkide pügamine lõppenud.
Kured alles harjutavad oma lennumanöövreid ja igasugu putukad, kaasa arvatud herilased lendasid veel usinasti ringi.

7 comments:

  1. Teil on külm olnud karmim kui meil, meil oli eile lausa poolsuvi, +16. Üleeilse hommiku maad mööda liikuv külm oli nii üürike, et suurt midagi ära võtta ei jõudnud.

    ReplyDelete
  2. kes sügist ei armasta, sel on ilumeelega midagi valesti :) vaatasin neid pilte ja õhkasin ning ahhetasin, võrdlesin enda omadega, leidsin, et meil on palju ühiseid lemmikuid, no on ikka ilus küll, iga taim ja vili eraldi aga kõige uhkem on ikka vaade orgudele ja mägedele :)

    ReplyDelete
  3. Oi kui ilus ja värviline!Nüüd tean miks Sulle sügis nii väga meeldib.
    Võrratu vaade üle mägede ja orgude-kaunis igal aastaajal.Seda vaadet imetlen alati -nii piltidelt,kui ka kohapeal.Vaga ilus!

    ReplyDelete
  4. Need teie orud ja mäed on ikka hingematvalt kaunid. Mul on siiani meeles, kuidas ma esimene kord sinu blogisse sattusin.
    Nüüd on olnud rõõm selle ilu keskel kõndida ja ikka on midagi uut ja midagi vana, mis on uus, sest ma pole tähele pannud.

    Viirpuud mul aias pole, aga tahaks :)

    Sügis ON ilus, kõik on oma vormi saavutanud ja nüüd veel värvid peale :)

    ReplyDelete
  5. Jah, isegi rohelise toonid on sügisel teistmoodi ja varjundirikkamad, rääkimata ginnala vartrast. On ikka värv. Kui ma värava kõrvale puud valisin, siis kõhklesin tükk aega Korea vahtra ja karvase viirpuu vahel. Kui aga ühes kohas erkpunaste lehtedega ja marju täis viirpuid nägin, siis oli otsustatud. Paraku aga ei värvu meie karvane viirpuu üldse iga sügis. Vahel laseb rohelised lehed üleöö maha nagu ehmunud kana. Vähemasti peaks ta järgmisel aastal esimest korda marju kandma hakkama.

    ReplyDelete
  6. Jaapani veigela lehevärv on võrratu ja esimene pilt on ju kui õlimaal, sellised toredad toonide üleminekud

    ReplyDelete