Saturday, May 10, 2014

VIHMAPESTUD VALGE. EPILOOGI JA PROLOOGIGA

Ega me kaua kannatanud. Kohe peale saabumise hakkasime üleeile õhtul peale suurt sadu istutama Järvseljalt pärit pärle. Palju ei jõudnudki, 2 puud ja siis järjekordse valingu eest jälle varju.
Mulle tegelikult väga ei meeldi kõrgele poogitud puud, aga üks ju võib ometi aias olla, kes hangeharjal ilutseks.
Must mänd `Brepo`. Et tugev tuul teda üsna kenasti lõngutas, lisasime puukesele toed, kuniks ta juurdub

Pealtvaade, igavesti ilus nunnukas kera

Teda muidugi muudmoodi, kui tõstetult, ei saagi kasvatada. Jaapani lehisel `Stiff Weeper`il on vaja ju kardinad maani lasta


okkad on tal võrreldes muu rohelusega tuntavalt sinakamad


Aed on veel kulda täis, eriti ilmekad on muidugi miljonid võililled, aga ükski masin selle märja rohunditerohke heinamaaga praegu tegelda ei taha. Valitsevale kollasele on lisandunud aiatäis valget vahtu, ei saagi aru, kumb domineerib.
Tegelikult kripeldas mul juba paar päeva pildile saada magnoolia õied, aga üleeilse ja eilse paduvihmaga ma pildistama minna ei saanud, aparaadist hakkab kahju. Täna sain peale hommikuse sabina pooleldi rikutud täiesti avanenud õie siiski jäädvustada.
Tähtmagnoolia (Magnolia stellata) `Royal Star` esimene õis meie aias. Peetakse teda sisemaa jaoks külmaõrnaks, aga isegi lumeta karmid miinused kõiki õiepungi siiski ei rikkunud.
See on veel lõpuni avanemata, mõned pungakesed on ootel.


Kolmiklilledest on nemad kõige virgemad, teised kas näitavad värvi või on veel päris nupus.
 Põlv-kolmiklill (Trillium flexipes)


ja raotu kolmiklill (T.sessile) `Album`

Külmadele järgnenud soe koos vihmaveega äratas luuviljalised. Omajuurne väga maitsev hapukirss. Kohalik selektsioon Valgevenemaalt

 Maguskirss ehk murel `Dönisseni kollane`


Ka ploomid on talvest ja kevadkülmadest pääsenud kahjustusteta, puud on varvastest pealaeni õites. Ega nende valgete õite välimusel suurt vahet pole, asetsus vartel erineb üksteisest veidi.


No kui juba valge, siis olgu teda palju
Sibulillemajandus on mul nii segi kui segi. Eks neid ole palju ümber istutatud, küll ei sobinud nad ühele ega teisele püsikule erinevatel põhjustel naabriks, etiketid on teadmata suunas kuhugi kadunud. On sorte, keda ma ilmaski teistega segi ei aja, aga neid, keda peas pole, on ka päris hulga. Sügisel tuleb nimekiri ette võtta ja hoolega guugeldada, ehk siis saab selguse ja korra majja
Tema on valge kerge mööndusega, aga meeldib ta mulle sellegipoolest
Ka tema pole päris puhasvalge, aga eemalt igasugu värviliste taustal, on ta seda siiski. Nartsissidega on meil lood kehvad. Raske maa neile ei sobi, vaid üksikud vanad sordid on siiski jäänud pidama. Etiketid on raudselt harakate piduroaks või pesa vooderduseks saanud.

 Siin pole kahtlustki, valge on valge


Sel aastal ei taha meil üllatused sugugi otsa saada. No pole ma teda kuskilt aeda toonud, veel vähem teisele taimele sisse istutanud :) Kunagi oli suurepärasel aednikul  M.Liiasel komme hoida taskus mõnd harulduste seemnepakki ja kui ta kuskil külas käis, siis poetas pererahva teadmata ikka kuskile midagi kellegi sisse või vahele. Teda pole ju enam ammu, aga nüüd hakkab küll tunduma, et keegi on ta kombed omaks võtnud. No lihtsalt pole võimalik, et ühel ja samal aastal tekib aeda iseenesest igasugu huvitavat kraami. Aga võibolla nad tunnevadki, et nüüd on tekkimas koht, kus võsaülased, sinililled ja kes teab, mis põnevused veel, troonida saaksid.

Õied pole sel päevaliilial küll valged, aga see pole ju oluline, kus valge parasjagu asub

  Tuhkur enelas (S. x cinerea) `Grefsheim`

Toompihlakateni ma ei jõudnud, korralik äike koos ägeda paduvihmaga ajas meid tuppa. Ju keegi kuskil teab, et istutatud puud ja püsikud, külvid ja veel uinuvad taimed palju juua vajavad.
Punane leeder on üsna varsti üleni valge, täna alles selline mitmevärviline


Nemad on nii tähtsad tegelased, et sobivad siia valgesse ritta küll

Ja sinine peab ikka ja alati olema




Ilmselt on mõni varasemate aastate võõrasema külvanud sääraseid pisikesi eellasi kivide vahed täis, pildil tunduvad nad natuke liiga suured.
Kui vihmahood vähegi lubavad, katsume veel istutada. Kui mitte, ongi laupäeva õhtu :). Sooja +19C, tuuleke nõrgapoolne. Õues on mõnus. Ja kõik hostad on mul täitsa olemas :)

7 comments:

  1. No see postitus on justkui mulle loodud! Nii ilus!
    Meie aed veel tukub, aga pirn ja ploomid on pungi täis.

    ReplyDelete
  2. Sul tegutsevad raudselt aiahaldjad, no nii tänutäheks pika aedlemise eest, sellepärast need üllatused :D

    ReplyDelete
  3. Tore, et on koht, kus üllatustel mõnus maabumispaik. Jään ootama, millal viimase üllatuse nimi reedetakse.

    ReplyDelete
  4. Mina olin täitsa kindel, et tead kõiki taimi peast, jumalale tänu, see on palsam minule, et see nii ei ole.Igal kevadel on üks igavene jama , säti neid silte -ei tea kuhu.

    ReplyDelete
  5. Kui käisin, nägin sinist ja kuldset ja valget. Heh, hääd ploomisaaki :) kuni minu Liisu kandma hakkab :)

    Nii tore, et üllatusi tuleb, sul on ju eriline aed ka, eks loodus ka püüab näidata, et talle meeldib.

    Ma ei tea mitusada korda peaksin külas käima, et hakkaks veel kihte ja kihte nägema :) Magnooliapunga tõotus oli selge, tulemus imekaunis :)

    ReplyDelete
  6. Magnooliad on võrratud!:) Jutuajamisest Norra sõbraga selgus, et tal on mitukümmend magnooliat aias ja need kõik saavad põhjamaal kenasti hakkama. Kange kiusatus on ise ka proovida. Suvalisi ei söandaks, kuid tähtmagnooliaga ehk õnnestuks...

    ReplyDelete