Sunday, May 18, 2014

KÜMNE PÄEVA KIIRMÄRKMED :)

Ülipikk kevad tõotas üle hulga aastate rahulikku toimetamist ja jalutamist. Aga võta näpust, mai kihutab nii pöörase kiirusega suvesse, et kogu õitsemine, tegevused ja märkamised on üksteise otsa kuhjunud, sellist rabelemist ei mäleta ma aastaid. Aga võibolla on mul juba mäluga kehvasti :)
 Puud on lehes ja roheline vallutab maailma.

Iga päev, mis siin päevast rääkida, iga tund toob midagi uut. Kõike kirja panna ja talletada ei jõua, seepärast kiirpilk möödunule.
07.05. Viimane öökülm, päeval +7C, vinge tuul, mis õhtuks muutuks kergeks maruks. Valmis varjuaia teise poole esimene osa.
08.05 Hommikupoolikul paar vihmahoogu, sooja päeval +14C, saabusid Järvselja puud, istutasime nad õhtupoolikul maha. "Aiasõbra" püsikud ja puittaimed jäid ootele
09.05 Päeval +15,2, päev läbi sajab hoovihma, tegelesin põllumajandusega, külvasin järjekordse porgandid, herned, veelkord salatit jms. Alates lõunast tuul ägenes, iilid 12,6 m/s
10.05. Sadanud on terve öö, päev +10C, soopeenar sai veidi täiendust. Lõuna paiku kostus müristamist, äike jõudis meile kella 16 paiku. Elvas, Nõos ja Põlvamaal korralik rahe, millest meie jäime õnneks seekord puutumata, saime vaid korraliku mitmetunnise paduvihma. Õhtul hakkas orust üles rulluma tihe udu. Sõitsime veidi ringi, saime hädavajaliku palgijupi ehitatavast tuulikust.
11.05. ÖÖ +6C, päev +12C, jäine tuul, kella 20 paiku algas tugev sadu. Leidsin seened, mis täpsustamisel osutusid siiski mürkliteks, mitte kogritsateks

Väga vajalikele kiiduväärt asjadele lisandus ka säärane emadepäeva kingitus. Kahel mehel läheb asi jõudsamalt.

12.05. Öö +3C, päev +12C, sombune. Tohutu edasiminek varjuaia ehitusel, teha jäi veel vaid pisike koerasabajupikese sarnane osa. Kuigi vihm ähvardas terve päeva, jõudis ta kohale alles töö lõppedes, kella 19 paiku. See osa ootab nüüd oma elanikke


Ka teest valmis üle poole, ta tahab nüüd vaid korralikku vajumist ja pesu

13.05. Sadas öö läbi, hommikul +5C, päeval +8C, umbpilves koos lakkamatu sajuga. Vihmapüha. Istutatud puud on hoole ja armastusega kastetud.
14.05 Öö+5C, päev +14C, operatsioon "Kadu võilillele`. Sügavkülmas kilo spinatit ja sama kogus karulauku.
15.05, öö 4,9C, päev +7C kuni +12C, Sisustatud aiavaasid ja amplid, sorteerisin püsikupotid istutusalade kaupa. Suvikuid ma ise ei kasvata, selleks pole mingeid tingimusi, ei ruumi ega valgust. Polegi mõtet, kui noortaimed saab päris soodsalt kätte.
Leidsin aiast kuuse, kes on siiani tuvastamata. Keegi, kelle poole pöördusin, aidata ei oska. Ainuke lootus on nüüd Andres Vaasal.  Puu on meile kingitud. Kinkija ei arvanud, et nimel üldse mingi tähtsust on, puu olevat puu:). Esimesel talvel külmus tal latv, selle keeras ta üles 3 aastaga ja nüüd me näeme esmakordselt, et ta erineb teistest kuuskedest oluliselt.
Rusked ladvapungad


Lühikesed ja kummalise asetsusega okkad. Kõikvõimalik, mis mulle pähe torkas, temaga ei klapi. Aeg annab arutust.


16.05 Öö +3,9, päev +19. Istutamismaraton.
Kõigepealt said kohale, kuhu enamuse ajast paistab päikest, 2 külmahella puud, kes talvitusid katmata pottides ja on sellele vaatama varbast ladvani elus. Müstilise tüve ja imepäraste pungadega printsessipuu (Pawlonia tomentosa).

Trompetipuu tunneb end samuti hästi, aga tema hoiab oma pungi veel väga tüvel kinni.
 Koha leidis 8 suure taimekasti sisu. Püsikud on pisikesed, suurt muljet veel pole ja eks nad hajusid ka suurele osale laiali, aga midagi on siiski märgata. Esialgseks multšimaterjaliks, et niiskust pinnases säilitada, kasutasime sügisel kogutud puulehti.

Kuna osa sõnajalgu pole veel ärganud, ei pidanud ma vastu ja tegin, mida üldiselt õigeks ei pea. Sorkisin veidi nende magavate ümbruses :D Alles on siiski kõik. Maa on varjus multši alla veel väga külm, ju nad hoiavad end veel veidi aega tagasi.
17.05 Öö +6,2C, päev 20,1C .Eile istutatu on kikkis ja minu arust ka sentimeetrikese kerkinud, aga võibolla on see lihtsalt soovunelma peegeldus.
 Nüüd istutasime pirtsakamaid piigasid. "Aiasõbra" pisikesed kuldkingad ja aiast paremasse paika ümberistutatud vanad liigid tunnevad end tänaseks üsna kenasti ja on mu meelest end isegi veidi välja sirutanud. Inglaste kolmiklilledele said seltsilisteks 3 seni aias kasvanud ka üsna ebasobivates kohtades kasvanud liiki, kes järkavad rahumeeli õitsemist.
Mitu tundi kulus laudlehe välja kangutamisele, puhastamisele ja täisvarju istutamisele. Selleks oli viimane aeg, nad hakkasid juba lehti lahti harutama. Jalgade alla tõime talle aiast ära metspipra. Siin elavad nad veel rõõmsalt täispäikeses (on ikka aruke olnud!) naatide seltsis

Potistasin mõnede ümberistutate ülejäägid, komposti ei raatsi väärt taimi siiski saata.
18. 05 ehk tänane päev. Sooja öösel +8,1, hetkel +20,2C, päike, tuuletu.
 Istutatutel on hea olla. Järel on veel kast püsikutega, kes lähevad vanasse aiaossa, aga nende mahapanek enam endast eriti tööd ei kujuta. Potis on õitsema hakanud imepärase värvi ja armsalt sasise olemisega  Scheuchzeri rapuntsel (Phyteuma scheuchzeri syn S. corniculatum). Mu meelest on sellised ebamaised pusaõied kõige täiuslikumad


Kõiki puid me ära istutada ei saanud, ümber on vaja enne jaanipäeva potistada ja järelkasvatada 8 pisikest leht-ja okaspuud.
Veel vedelevad hunnikutejäänused-  liiv, turbapätsid, poolik kompostikuhi ja lehekuhilad, aga need ja viimata veevannid ja - voolikud on vajalikud varjuaia täielikuks lõpetamiseks. Kõige koledam on praegu laudlehe taust, ladustatud killustikukastid. Ma isegi ei mõista, kuhu nad transportida. Vist oleks vaja osta kaitsevärvi tent ja nad niimooodi kinni katta.
Tulemas on veel pisike nutsakuke puid-põõsaid ja 2 kaktust, keda pole veel proovinud. Ees ootavad Võhma ja püsikupäev botaanikaaias. Oh, talguvärk ju ka veel :D. Aga ma pigistan silmad kinni ja püüan olla võimalikult tagasihoidlik.
KOKKUVÕTE
1.Ei mingeid projekte enam
2. Tööpäev tuleb jagada 2 ossa- 4t hommikul, 4 t õhtupoolikul ja kokku ei tohi see kesta üle 8, noh, hädakorral 10 tundi. Keskpäevane kohustuslik siesta :)
3. Pühapäev on puhkepäev. Tahaks ikka natuke mängida ja puhata ka. Vaadata, pildistada ja nautida, mis hetkel ja mis tulemas on.
Vot nii!

11 comments:

  1. On kiire jah. Nagu oravad rattas. Aga eks töö kiiudab hiljem tegijat!

    ReplyDelete
  2. järgmine kevad tuletan meelde, et 4 tundi hommikul ja 4 õhtul ja pühapäeva ka :D ja mina lubasin järgmine aasta osta täpselt 5 okaspuud :D

    ReplyDelete
  3. ah et 4+4=10 :D
    Mina olen tänavu taas väga laisk olnud, lausa häbi hakkab teie kõrval.

    ReplyDelete
  4. Ahah. Ei mingeid projekte enam :D. Naeran kõva häälega samamoodi kui Sina siis, kui ma tõotasin, et minust kollektsionääri ei saa ...

    ReplyDelete
  5. kulge, isegi mind ajab see projektitus natuke naerma :)

    aga tublid olete tõesti, ma sain ainult salati-tilli-peterselli maha :D

    ReplyDelete
  6. ei jõua siia kõiki kilkeid kirja pannagi :)
    Varjupeenar: OOOO! ja niidupilt on absoluutselt hea. Taimeuudised põnevad, vaja vaatama tulla :)

    Aga hullult kiireks on läinud.
    Niitmine võtab liiga palju aega.

    ReplyDelete
  7. Õhkan vaimustuses kaasa ja nukrutsen endamisi, et mul on vaid nädalavahetused...

    ReplyDelete
  8. Esimene roheline pilt ja niitmise roheline väli on môlemad vôrratud. Meil on kolmel päeval sadanud ja vôililleväli pôlvini:)

    ReplyDelete
  9. Ausõna,ma ei vaadanud enne kommentaare kui otsustasin, et tahaks tunnustavalt ümiseda selle rohelise välja pildi kohta. Midagi lummavat on ses noores pargis taamal ja üksikus väikeses niidumehes suure välja keskel.

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. ei tee projekte (aastas õle mõne), ei to aeda juurde taimi (üle mõne mõne) ja 4+4=10.

    Muigab veidi, imetleb pilte ja aeda ja ootab uue projekti kirjeid :D

    ReplyDelete