Sunday, August 26, 2012

KODUSED ASJAD ehk SEL AASTAL TULEB TALV TEISITI

Jajah:) Muhedik on sel aastal teinud igasugu salateid. Purkidesse! Kurke ja seeni marineerisin küll ka eelmistel aastatel, aga muud ma küll purki ei pannud. Sel aastal mõtlesin, et midagi võib seal keldris ka rohkem valmis olla kui lihtsalt tooraine. Tegelikult on asi selles, et sügavkülma lihtsalt ei mahu enam midagi. Virisesin küll, et miski ei valmi ja miski ei värvu, aga tasapisi ikka koguneb ühtteist. Möödunud nädalal olin ma küll köögis alandatud abitöölise seisusse.Koorisin, lõikusin, hakkisin, purustasin - istudes. Aga kahepeale kokku sai kõik tehtud.
Mahe-lahe kurgisalat. Retsepti sain lätlannast sõbralt.
800 g kurki (võib olla ka pikk kurk)
200 g sibulat
1 tl- 1 spl soola.  Meresoola vähem, muud jämedat rohkem
1 spl suhkrut
2 spl 5% äädikat (kasutasin sidruniäädikat), kes kasutab sidrunhapet, siis sellele kogusele 3g
2 tl õli
1 tl purustatud pipart
1 spl purustatud küüslauku, tilliõisikuid, kui on, siis veidi ingverit, sinepiseemneid
kurgid ja sibulad viilutada (mina koorin kurgid)
segada kõik kokku ja lasta maitsestuda 2-3 t. Kui kõike kohe ära ei sööda, saab ülejäägi panna purki.
Jälgima peab seda, et eraldunud mahl peab salatit seismise lõpuks korralikult katma. Kui mahla ei jätku, tuleb peale kallata keedetud jahutatud kergelt soolakat vett. Mina olen lisanud vajadusel "Värska" mullita originaali.
Steriliseerida 0,5l purke 20 minutit, 1l -25 minutit 85-90C. Mina seda teha ei viitsi, lasen kogu kupatuse korraks kuni keemiseni, ei keeda! Panen kuumalt purki ja kaanetan. Seisab heas keldris või külmkapis kevadeni.
Head isu! Siiani pole leidunud inimest, kellele see salat ei maitseks.

8 comments:

  1. Tahan proovida, tundub tõeliselt mõnus.
    Äitah!

    ReplyDelete
  2. ateh jagamast!

    ainult et mul oleks vaja ka mõnda koduhaldjat või majapidajannat, kes kogu selle purkinguga hakkama saaks... mul endal sel aastal ainult moose tehtud :)))).

    tomatid vist ei jõua kasvuhoones valmis saada, peab kusagile jahile minema...

    ReplyDelete
  3. Proovin ka ära. Kuigi kurke on meil see aasta nadilt

    ReplyDelete
  4. Näib, et "potilillekesed" ei suuda teps mitte üksnes ilu pärast olemas olla, vaid tegelevad agaralt aia purki ajamisega. Mina olen nüüd "potilille" staatust minetamas - viimased paar päeva on kulunud istutustöödele, esialgu veel kühvliga ja kivipeenras, kus pisemad puhmad. Jõudsat paranemist ka sulle!

    Muide, sa oled siiski näinud inimest, kes seda kurgisalatit ei söö - mu kromosoomidest on sibula ja laugu geen välja jäänud.

    ReplyDelete
  5. Minu organismist on õnnetuseks üldse salatigeen välja jäänud...ja ma leidsin kuuri koristades veel ühe kasti 2007.aasta pika haiguslehe ajal keedetud moosi, mida keegi polnud tahtnud...

    ReplyDelete
  6. Kadakas, aga proovi siis ilma sibulata teha.

    Trumm- Sa võta tomatil ladvad maha.

    ReplyDelete
  7. mul ka tänavu tomatite ja kurkidega na kehvavõitu. Söömiseks on - aga purki paneku jaoks ei jätku. Aga ega mul vist polekski aega selle purgindusega jännata :)

    Aga Sulle kiiret paranemist!

    ReplyDelete
  8. /toriseb/

    võõta ladvad maha, võõta ladvad maha... kesse sinna taevalakka ulatub....nad kasvavad ju kasvuhoone katuseakendestki välja... aga no eks ma tassin siis redeli kohale :)

    ReplyDelete