Tuesday, August 28, 2012

TUNTUD JA TUNDMATUD

 Mitte väga kaua aega tagasi tundus mulle, et lindudest ei tunne ma peale tuvi ja varblase kedagi. Siis meenusid Kadrioru lapsepõlveluiged ja pardid ja mere kohal tiirutavad kajakad. Linnavarest teadsin ma ka:) Pääsukeste, tihaste ja leevikeste jpt pildid olid mällu sööbinud ilmselt pildiraamatutest. Kust muud teadmised tulnud, ma ei teagi, aga nüüd oskan ma eristada üksjagu palju erinevaid linde.
Mida suuremaks me puud-põõsad kasvavad, seda rohkem ilmub siia uusi hääli ja tegelasi. Mõnda häälitsejat näed kohe ja suudad ta ka tuvastada. Mõnega läheb päris tükk aega, enne kui saad teada, kellega tegu.
Umbes 3 aastat tagasi hakkasime kuulma uut vilet. Ühetooniline, pisut kurvapoolne, täpselt ühesuguste intervallidega hüit...hüit...hüit. Ja nii varahommikust hilisõhtuni. Pikapeale muutus see üsna tüütuks, isegi häirivaks. Linnuke ise end meile ei näidanud. Tänavu enne jaanipäeva pildistasin iiriseid ja kui ma läksin elupuumüüri kõrval asuva pingi juurde, kus sain neid pikemalt silmitseda, kuulsin aga sellesama linnu ärevamat häält- hüithüithüit. Selge, et tal oli kuskil läheduses pesa. Üritasime siis sealkandis veidi vähem liikuda, et seda hädalist vähem häirida.
 Ühel päeval aga otsustas Muhedikupapa, et viib seal ära kogemata talveks õue jäänud šašlõkivanni ja teeb selle korda. Kui ta eemaldas sellelt kaane, avanes meile selline vaatepilt.
 Ja kohe oli platsis ka ema ja seekordne hääl oli tal püris nutune. Hea kui inimesel on palju tarku sõpru. Saatsin foto R.Kuresoole, sest pole vist lindu, looma, putukat, keda tema ei tunneks.
Tegemist on aed-lepalinnuga.
Mees pani pesale kaane tagasi nii nagu ta seal oli ja me kehtestasime piirkonnas absoluutse liikumiskeelu kuni pojad ükskord kooruvad.
Selle pesa lugu lõppes aga kurvalt. Ühel väga tugeva tuulega hommikul avastasin, et ahi on koos kurnaga külili maas ja osa mune puruks kukkunud. Panime küll allesjäänud tagasi ja ema käis veel mõnda aega neid vaatamas ja kohendamas, aga lõpuks jättis nad päriselt maha.
 Kuu hiljem maandus meie terrassile säärane elukas. Et suleline, siis ilmselt ikka lind, aga jättis ta oma olemisega üpris veidra mulje. Nägi ta välja kui puunott ja kui talle veidi lähenesid, siis väänutas oma peaga kahele poole ja sisises kui uss.
Tema on rähnide sugulane väänkael. Nime teada saanud, leidsin ta netist ka kohe üles. Huvitava, aga ebameeldivate elukommetega lind.
 Nägu on tal üpris eemaletõukav, tal oleks nagu osa peanahka silmadele tõmmatud.
 Aga see "enku" kasvas meil üles pojengipõõsa all. Leidsime ta veel kõrvutu karvapallina. Suuremaks kasvades leidis ta endale pelgupaiga päevaliiliate vahel. Ma tean küll, et kui ta suuremaks kasvab ja oma hambad pikkadeks kihvadeks venitab, saab temast üks igavene kurjam. Aga kui ta kord siia endale kodupaiga leidis, olgu siis pealegi.

7 comments:

  1. see sindrima enku ehmatas mu ühel hommikul luksuma :)))))

    ReplyDelete
  2. Mäletan lapsepõlvest, kuidas me suvilas 'kapsalehe' alt ka ühe 'enku' leidsime ja suve edenedes kasvaks suureks tubliks Jossuks. Oli meile kui kodulooma eest, ei kippunud sugugi laia maailma :).

    Praegu tunnen aga suurt rõõmu selle üle, et meile on tagasi tulnud siilid. Tea, kas maja ehitamisega ja kogu ümbruse muutusega seoses kadusid nad aastateks. Nüüd aga oleme kahel õhtul järjest ööpimeduses teineteisega vaikselt tutvust teinud :). Trajektoor on tal mõlemil õhtul sama olnud, seega arvan, et ju ta ennast siin koduselt tunneb, lihtsalt me pole teda varem märganud...

    ReplyDelete
  3. Kahju, et tuul pesa katki tegi, nii ilusad munad.
    Tore, et sa oled nüüd linnuaabitsa ka käivitanud. Mul on neid siin ka palju ja alles õpin tundma. Tore on see maailm!

    ReplyDelete
  4. Minu arust on linnud ühed väga tähtsad osalised aias. Sellepärast ma ka järgmine kevad pesakaste hakkan üles panema. Meelitame siis neid veel sinna Pärnale juurde. Linnud ja loomad on aia lahutamatu osa, kuigi jah tänapäeval paljudes aedades seda pole.
    Ma mäletan kui maal vanaema juures suviti olime, siis oli palju linde ja ka loomi kellega kokku trehvasin. Nüüd olen siis Tallinnas ää urbaniseerund ja just sellest elust ma puudust vahel tunnengi.
    Eks paha nad vahel teevad ka, aga ega nad nimelt, nad ju ei tee vahet. Anname siis neile andeks ja näeme ise natuke vaeva. Siis saame kõik koos kõrvuti toredalt elada.
    Meil ka seal Pärnal vahel teevad kurja, aga ega ma saa ju nende peale tige olla. Ikkagi on tore kui näed kusagil neid.
    Mäletan kuis vanasti vanaema meile õhtati sooja piima andis, siis kassidele pani ja ka siilid said vahel oma osa kui meila ringi liikusid. Siis veel ei tulnud piim marketist.

    ReplyDelete
  5. Nii ilusad munad! Kahju, et Nõmme metsas on väga vähe väikelinde alles jäänud. Varese kraaks ja orava nagistamine vaid puudes. Mingi hetk mõtlesin, et kui basseini ei ole mõtet siia aeda ehitada, siis lindude jooginõu võiks ikka olla. Kuid pole keda joota. Saare aias pidi igal veenõul ujuv saareke sees olema, nii kui ununes, võis kohe leida mõne uppunud januse. Siinsete vihmaveetünnide vastu tunnevad huvi ainult sääsed. Niipea, kui kastmises paus tuleb, kohe on eluruum asustatud. Oh, aga mõned siilid siiski piirkonnas elutsevad. Ja katuseviilu tihane sai ka õnnelikult pojad välja hautud.

    ReplyDelete
  6. See lepalind, see meie aias juba terve suve ja mind ka vahel häiris tema hüüdmine, sest see kordus ja kordus ja kordus. Nüüd sain vähemalt teada, kellega tegu. Ta üldse ennast ei näita, aga samas talle meeldib olla inimese läheduses, sest pidevalt askeldab ta seal, kus mina olen. Seega aitäh tuvastamast, mida me emaga üritame juba pikemat aega.

    ReplyDelete
  7. Ohjahh, ma ükspäev ka pildistasin ju mõneti sarnast oranžika sabaalusega linnukest, askeldas hoolega mu ümber põõsastes. Mõned päevad hiljem oli meie Milka ta mulle abivalmilt ukse taha trepile toonud...:(

    ReplyDelete