Saturday, March 3, 2012

MÄRTSI TERVITUS

oli sel aastal kummaliselt inetuvõitu, sest seekordne torm suutis meilt viia elektri. Tuletas meelde neid aegu, kus elektrikatkestused olid meil sagedasemad kui selle püsimine.
Tahtsin eile küll hirmsasti külvata, aga hämaras sellist tööd ikka ju ei tee ja nii said täna mulda mitme paprikasordi ja mõned maitsetaimede seemned.
Lumi vajub vahepeal vihma ja päikesega kokku, aga tuul ja mõnepäevane lumesadu hoolitsevad selle eest, et ta meie aiast ei kaoks. Täna tundub, et kohati on teda samapalju kui eelmisel aastal.
Kalendrikevadeni on küll loetud päevad, aga selle päriskevadeni läheb ikka pisut rohkem aega. Mu arust võib vähemalt veidi üle kuu rahumeeli veel muude asjadega tegeleda, sest külma jagub üsna kindlalt märtsi lõpuni ja paljukest seda aega siis aknalaua taimehakatistele ikka kulub.

Internet on üks huvitav asi. Sa võid arvuti taha istuda kõige tõsisemate kavatsustega veidi tööd teha ja siis äkki avastad end jumalteab kust:D Leidsin ühe põneva blogi ja sealt siis edasi ja edasi...
Täna mõtlesin, et nii mitmedki aiandajad on mures küll aia rajamise, jätkamise või ümberkorralduste pärast, et äkki on abiks kui ma mõned viited paarile mehele siia üles tähendan. Kopeerida ei saa (ja pole mõtetki) ju ühtki ideed, aga äkki leiab keegi siit veidi inspiratsiooni ja võibolla kaovad siis ka need hilistalvised päevad suures kevadeootuses veidigi kiiremini.

Huvitav ja sisukas blogi oma paradiisi rajamisest "Creating our Eden" Hobiaednik Randy Alabamast kasvatab roose, iiriseid, meie jaoks eksootilisi kameeliaid, aga ka hulgaliselt tuntud püsikuid ja näitab, mismoodi on tema oma aia kujundanud. Päris palju põnevat leidsin on aga tema bloginimistus. Minu jaoks üks huvitavamaid oli "Green Mountain Garden"- aiarajatised käepärastest vahenditest, huvitavad metsaalused, viited kirjandusele ja palju, palju muud. "Antique Art Garden" - piirded, väravad ja neist avanevad suurepärased vaated. "My Secret Garden" esmapilgul ehmatas mu päris ära, kõige ehtsam kila-kola aed. Aga kui teda lähemalt hakkasin uurima, leidsin päris palju sellist, mis tekitas lausa vaimustust. Mõtlesin, et kui mul oleks üks pisikegi metsaserv, siis võiks ju seal midagi pöörasemat korraldada:D, aga ma ei tea, kas see siis ikka oleksin see päris mina:) "Tootsie Time"- sinna tasub piiluda kõigepealt neil, kes tegelevad kasvõi väiksema taimetoodanguga, hästi organiseeritud kasvuhoone jms. "Sweetbay"- iirised, metsaaed. Blogide nimekirjal ei tundugi lõppu tulevat, sest igast avanenust võib ju jälle kuhugi eksida:D
Eks igaüks, keda need blogid huvitavad, leiab ise endale meelepärase ja südamelähedase., sest see, mis mulle meeldib võib teistele hoopiski vastukarva olla. Aednikud on aga kõikjal maailmas ühesugused, neist blogidest leiab sääraseid külvitotsikuid akendel kui praegu meil, kuskil on lumi maas ja tormab, kuskil õitsevad juba esimesed kevadlilled ja kuskil oli juba jaanuaris puud lehes. Paljudes blogides on hulgaliselt ka vaateid metsaaedadest. Kahjuks teatakse sellest loodusaia tüübist meil veel väga vähe, aga ilmselt on asi selles, et meil asuvad hooned üsnagi lagedatel kohtadel.

Teine mees, kes mind võlus, on elukutseline aednik-aiakujundaja Phillip Oliver. Kahjuks ei avane ta kodulehelt alati ta blogi (kui avaneb, siis tuleb klikkida pildil oleval blogi nimel uuesti), aga sellele on võimalik saada ka eraldi aadressilt. "Dirt Terapy" on siin ja sellesse võib päris kauaks sukelduda, ta enda postituste hulgas väärivad tähelepanu aiakujunduse seisukohast teiste aedade (other garden), design workshop, garden ornament ja garden shows alajaotused (labels), aga loomulikult on kogu blogi vaatamist-lugemist väärt. Kodulehel avaneb tal aga alati "Garden" ja sealsetest alajaotustest peaks igaüks samuti leidma midagi huvipakkuvat, avaldatud fotodest saab aru sõnadetagi.
Tähele võiks panna sedagi, et enamuses blogides, kuigi sellest pole otseselt alati kirjutatud, on suur tähelepanu pööratud just sellele, millised vaated kuskilt avanevad ja see ongi tegelikult ju see võluvits, mis teeb aiast aia.

8 comments:

  1. mde, thuni kalendri järgi on täna istutusaja viljapäev,nii et su paprikad onküll igati õigel ajal külvatud.

    ma plaanisin ka tänapiprad jaehk ka tomatid maha torgata... aga kus sa sellega, kõik muu võtab nii metsiku aja ja hoole, et mina küll ei tea,millal need seemned sinna mulda saavad...

    ReplyDelete
  2. Aitäh huvitavate linkide eest.Eriti esimese "Creating our Eden" eest.Õhtul tuleb selle blogiga veel uuesti ja põhjalikumalt tutvuda.Tundus huvitav!
    Aga mis tuisku puutub,siis see on mulle SUUR ÜLLATUS.Oleme ju suhteliselt lähestikku,aga meil EI TUISANUD!Ehk sellest,et minu elamine on kolmest küljest piiratud "metsaga"-puudega.On ennemgi olnud kui mujal tuisk siis meil väike tuuleiil.Kui aga satub suurem tuulepööris meile tuulekoridori siis teeb pahandust nii et kole.2010 augustitorm keerutas meie metsaääres ja puid langes loogu,isegi tugevad terved männid keerutas ja murdis maast lahti
    Meil on siis seekord hästi läinud ja lund ei ole ka juurde toonud,ikka tasapisi juba sulab.Õhus on kevadet tunda!!!

    ReplyDelete
  3. Tõesti ilus blogi, see eedeniaia oma. Aitäh lingi eest!

    ReplyDelete
  4. Aitäh info eest!
    Ikka õpime ja tegutseme.

    ReplyDelete
  5. Mhh, ma ei viitsi küll neid pabereid uurida. Mul on sees mingi sisemine kalender ja kui näpud nii sügelema hakkavad, et enam kuidagi olla ei saa, siis tuleb otsekohe istutada või külvata vms:D

    ReplyDelete
  6. Aitäh juhatamast! Huvitav oli! Ja jagub kauemaks puurimisekski.

    ReplyDelete
  7. @Milda - tõesti huvitav. Kui Sa uurid selle Edeni algust s.o. 2007 ja 2008 sissekandeid, siis vaata, milliste võtetega see mees on haljastanud oma plankude ja müüride ääred ja mismoodi kasutanud õue keskpaiga. Eriti head on need kõrgemalt tehtud fotod ja kogu aia plaan. Võibolla saad oma mõtetele kinnitust.

    ReplyDelete
  8. jessuke, nüüd on nii palju lugemist. Ma olen graafikust päris maas. Infot muudkui voolab :D

    ReplyDelete