Sunday, March 25, 2012

ÄRA HÕISKA ENNE ÕHTUT

Eile lõunast hakkas vihma sadama, öösel ladises ka korralikult. Mõtlesin, et kogu see vesi, mis eelmisel suvel luku taga oli, on nüüd lahti pääsenud ja tuleb korraga alla. Hommikuks oli aga kogu maa valge! Mitte ÜHTKI musta laiku kuskil. Kuigi täna lõunani tundus, et sajab vihma, muutus see maapinnale jõudes ikkagi valgeks katteks. Kõige kummalisem oli, et selle vettinud olluse jõudis tormimõõtu tuul üles tõsta ja mööda maad veeretada. Vihmasadu, lumikate, pinnatuisk ja põhjatuulega keerdus puud, t -0,8C. Selline on siis tänane ilm.
Lõokesed ei lenda, kiivitajad kössitavad põldudel ja tee ääres. Pisilinnud maiustavad lehisekäbidega. Kõik puud on erinevaid kõhtusid ja lärmi täis.
Kui vanasti räägiti, et sügisel jääb alles seitsmes lumi maha, siis mina ütleksin, et enne päriskevade tulekut peab lumi seitse korda minema.
EDIT 26.03
Üks põhjus, miks ma eilse postituse üldse tegin, oli loomulikult see jube ilm, mis õhtuks siiski veidi paranes. Vinge ja kõle loode-põhjakaaretuul jäi vaiksemaks ja päikegi ilmutas end enne loojumist kella 17 paiku.
Teine põhjus oli aga see, et eile oli maarjapäev. Ja see oli vanarahva jaoks üks olulisemaid ilmaennustamise päevi varakevadeks ehk siis eelolevaks 40 päevaks. Hoolega jälgiti ka pööripäeva tuulesuunda. Niisiis, nende kahe päeva järgi otsustades ootab meid veel veidi üle 20 päeva jahedat, isegi külma, küllaltki tugeva loodetuule, vihma-/ lörtsisegust päeva. Loodusele see muidugi paha pole, puittaimed saavad aegapidi ärgata. Aprilli lõpp/mai algus näitavad juba oma paremat poolt. Vist on küll ka veel jahedamapoolne, aga siiski tunduvalt soojem ja päikeselisem kui kuu esimene pool. Tavaliselt on selle päeva olemus üsna täpselt aimu andnud, mis ees ootamas. Kõiki salle ei saa veel suvekorterisse tallele panna:)

4 comments:

  1. Huvitav:)
    Meil tundub see number olema keskmisel 2. Talve algul j22b harilikult lumi nr 2, kevadel mineja on samuti 2.
    On ka olnud 3-ga aastaid, aga 2 on mu vaatluste keskmine 8 aasta jooksul.
    Laululinde tahaks palju, palju rohkem kui need m6ned yksikud tihased ja paar leevikest pluss 10 harakat. Peab vist v2rvulistele pesakastiasumit ehitama hakkama.

    ReplyDelete
  2. :) hommikul oli jah padu-talv, praeguseks on päike väljas ja lumi jälle ilusasti sulanud
    Aga kole on küll, märtsis enam aknast talve näha ei taha, parem ikka pori ja esimesed võrsed

    ReplyDelete
  3. Meil ka õhtuks lumed-tormid taandunud, aga jäiselt külm on ikka veel.

    ReplyDelete
  4. Ma käisin tol päeval kolm korda toas riidekihte juurde panemas. Huvitav on seegi, et ma kasutan nüüd aiatööl kindaid, vähemalt kevadel.

    Kõhtude põõsad on hää :) Nii tore, et sul käbisid on, kus nad sibistamas saavad käia.

    Tahaks soojemat küll, aga ma lepin kõigega. Päevad lähevad nii ruttu, et see kuu kaob kui sipsniuh

    ReplyDelete