Tuesday, March 6, 2012

ILM TÄNA, HOMME JA ....

Tänane öö -12,1C, päev -4,7C. Nii ma enamvähem jaanuari lõpus arvasin.
Hea, et lund on veel palju. Viimased tuisud tõid teda ka kenasti juurde ja mu kõige suuremad õrnukesed on sügavates-sügavates hangedes. Aga kahjuks on ta tihkeks vajunud ja see enam väga hea pole. Eile lund kasvuhoonesse visates tuli teda korralikult lahti raiuda. Peaks ta ainult mitte väga ruttu päevases päikeses ära sulama, teda on veel hädasti ka kuu lõpus vaja.
Lubasin, et talvepilte enam ei postita:(
Tahaks kuskile. Järvseljale näiteks:)


EDIT 10.03
Märtsikuu ilmad on heitlikud. Mitte kuidagi teisiti ei saakski kuu algust iseloomustada. Tänaseks on päris krõbe pakane, ( öised t-d ulatusid -15,9 meil ja -19,3C Elvas) ja päikesepaistelised päevad asendunud tuule, sombuse taeva, vihmasaju ja 2,5 kraadise soojaga. No ei meeldi mulle see lume- või õigemini talvemineku aeg. Mitte kohe ei meeldi, pole kunagi meeldinud ja tõenäoliselt ka ei hakkagi meeldima. Kuigi meil on valge ikka ju valge, mitte säärane soolasopane, nõgine ja porine kui linnas, tundub see aeg mulle ikkagi väga räpasena.
Tartus õitsevat kuskil juba lumikellukesed, meil on nad veel paksus lumes.

EDIT 12.03
Uskumatu lugu, kraadiklaasi näit varahommikul enne päikesetõusu +7,1C, hetkel (11.47) vilus +9,1C. Aknad lahti! Keskmise tugevusega tuul liigutab kuuski, päike paistab. Raske, mitu päeva endasse vihmavett imanud lumi on kokku vajunud, aga teda on ikka veel kõvasti üle põlve, kõrgpeenarde juures nende servani. Suur must kivi on veel üleni lumes. Ei teagi, kas soovida, et see märg tekk kiiresti sulaks või veel veidigi püsiks. Teedel on kiilasjää.

EDIT 13.03
Niipaljukest siis oligi seda sooja ja päikselist ilma. Kella 16 paiku tabas meid säärane lume-ja jäätuisk, millist ma siinkandis ei mäletagi. Vaesed õnnetukesed, kes sel ajal teel pidid olema. Õnneks kestis see kõige hullem märul vast pool tunnikest. Ja temperatuuri langemise kolksu paarikümne minutiga +9,1C -lt miinus 1C -ni võis lausa kuulda. Kas säärase kiirusega lähebki talv? Aga miks siis lõuna poole ja kevadet sealt põhjakaarest vist ka tulemas pole. Lund oli meil muidugi ju vähe:) nüüd on siis vist kõik, mis sinna mere poole jäi, meie õue kokku tõstetud. Praegu sajab. Lund ikka.
See 13. märts on üldse üks huvitav kuupäev, olen vist mitmed korrad nimetanud, et ainuke päev kui me olime hommikust õhtuni lumevangis oli 13.03.2002. Ja mitte ainult meie polnud hädas ega pääsenud tööle, vaid ka traktorid jäid tookord nii kapitaalselt sisse, et ei saanud enam mingi kunsttükiga ei edasi ega tagasi.

6 comments:

  1. Mina valmistun Siguldale minekuks mai algul. Ja märtsi lõpus on Türil jälle tulbipäev. Ja aprill on nagunii kiire kuu ...
    heh, nii hea kohe, ikka tuleb , see kevad

    ReplyDelete
  2. Meil siin mere ääres maksimaalselt -5. Meri sel aastal lahti, eks seepärast.

    ReplyDelete
  3. Täna -15,3C :D
    Laadad on hiigeltoredadja vanasti olidki need ainukesed kohad, kust midagi põnevat osta sai. Aga, et iga kasvataja võtab sinna kaasa mingi piiratud sortimendi ja mul on alati väga kindlad soovid, siis nüüd eelistan ma reise puukoolidesse.
    Tulbipäevad pole päris minu rida, nendes sordirühmades, mis mind huvitavad, aretustöö seisab ja seal pole praegu miskit põnevat.
    Üleüldse on kevadel kiire-kiire:)

    ReplyDelete
  4. ma tahaks järvselja asemel kariibi mere äärde :)

    ReplyDelete
  5. On küll külm aga ikkagi väga kevadine. Linnud siutsuvad juba nii lõbusalt ja peagi on soe-ilus aeg käes.

    ReplyDelete
  6. Kui suusatama sõitsime, oli mägede all +22. See oli šokeeriv :) just see, et ma jätan need 22 ja lähen lume sisse tagasi suusatama. Mägedes oli päike nii hea, aga mõtlesin, et kodus maja taga on ta varsti sama soe:)
    Tegemist on nii palju, et pori veel ei morjenda. Linn on muidugi kole-kole

    ReplyDelete