Sunday, January 9, 2011

NO KAS SEDA OLI SIIS NÜÜD VAJA?

Küünlapäeva, 06.01 hommik rõõmustas päris kena päikesega, öösel ja hommikul oli meie kandis kerge pinnatuisk. Vana kuusehekki katab 0,5 meetrine lumekiht, ka küljed on juba pikka aega kaetud. Ilusale lumemüürile on tekkinud küünlajala taoline moodustis meenutamaks ilmselt seda, et kuuskedel on aeg toast õue saada. -10,2C lumele olid tekkinud lilled
ja muinasjutulinnud või -kalad

Kõik alla 2-meetrised puud näivad armsate mütsakutena või meenutavad karupesi


Õhtul hakkas tuiskama. Korralikult. Polnud maa ega taeva vahet. Lund tõsteti ühest kohast teise., tekitati eelajaloolisi selgrooge ja muhke.

7.jaanuari varahommikul vaatasime, kuidas suurel maanteel hakkasid autod tekitama Padaorgu. Hädas oli kümmekond masinat ja neid aina lisandus, on seal üks koht, kuhu tuisuga tekivad alati läbimatud vaalud. Varsti oli kohal ka rasketehnika ja maanteed lükati lahti isegi ristisuunas. Meie teelt oli traktor läbi läinud juba kaks korda, aga ega sest eriti abi polnud. -4,6C.
Lund oli veel vähe. Kohe väga vähe, miks teda muidu aina juurde sadas.
Õhtuks oli maja põhjakülg saanud umbes 2,2 m kõrguse ja 10 meetri laiuse lisasoojustuse. Kuna juba suvel alustasime erilise külalislahkuse näitamisega, ei saa seda ometi talvel unarusse jätta. Väravakohast pole meil aimugi. Õhtuks -2,8C.
8.jaanuaril tuisk jätkus, aga juba õhtul said vähemalt õue väike teerada sisse uuristatud. Mees üritas ka majast veidi kaugemale minna, aga vajus kaenlaaukudeni sisse. Mõtlesin õudusega, et mina teda küll välja kaevata ei jõua. Õnneks läks, sai ise välja ja kaugemale ei tükkinud.
Traktorid sõidavad päev läbi varavalgest hilisõhtuni. Okaspuude ladvad on lumest puhtaks raputatud. Õhtul kell 10 näitab kraadiklaas ähvardalt-0,4C.

Siin on kask, mille painutas ära ilmselt see augustitorm, aga niikaua kuni ta oli lehes, ma seda ei märganud. Tema lähedal on ka üks kuusk veidi vildakalt kasvama jäänud.


Tänane hommik on küll rohkem kui jube. Sajab uduvihma ja vihma, räästad tilguvad, katuseaknad on lahti sulanud, teed vajuvad läbi, lumi on hakanud kokku vajuma. T hommikul 2,8C sooja ja kraadiklaas muudkui tõuseb.
Milleks see siis nüüd hää oli? Lumi on veel nii sügav, et mitte mingi kunsttükiga teda õhurikkamaks muuta pole võimalik. Ei aitaks ka üksikute aukude tegemine.
Eks kevadel paistab, kes aiast järgi on jäänud.
Rosmariin on hakanud uusi kasve tegema, paar kuukinga on õied avanud, kalla õitseb ja kasvatab suuri lehti, paar kärbest ja isegi üks sääsk on ellu ärganud.
Äkki olen ma vahepealse aja nii märkamatult maha maganud ja käes on hoopiski märts? Kevadeni olevat siiski veel 70 päeva.
Pime ja kole on, see pole minginegi talv enam.

4 comments:

  1. Maitse üle ei vaielda :D. Mina olen küll sula üle hirmõnnelik, lumekuhjad vajuvad silmnähtavalt madalamaks ja paar minutit tagasi sõitis viimane katus lumest puhtaks. Ning viimaks ometi üks selline pühapäev, mida ei pea lumelabidat kallistades veetma.

    ReplyDelete
  2. Tuisk on tõesti ilusad mustrid joonistanud.Sula üle eriti õnnelik ei ole, sest lumi on kokkuvajunud.Käisin juba rooside istutuskohtadesse õhutusauke tegemas.Muidugi ei tea, kas ikka pihta sain selle lumekuhja all.

    ReplyDelete
  3. Kell on 20.40 Juba umbes tund ladiseb paduvihma, homme vist lainetavad kõikjal järved. Taimed saavad küll meeletult kannatada:(

    ReplyDelete
  4. Mul juba täna järv katlaruumi ukse ees ja kuna igal oppl takistused ees, siis ainus võimalus (et garaaž ja katlaruum ei upuks) oli vesi pumbata keldri kanalisatsioooni trapi kaudu minema. Maksimum sooja siis +4,3 Aga paari päeva pärast lubatakse juba ligi -10 :( no mitte ei kujuta ettegi, kuidas mu elupuukesed selle raske lume all end tunnevad, talv ju veel ees.
    See viltune kask paistab jah tuulte poolt kaldu lükkatud, kena vaadata küll, aga (ptüi-ptüi-ptüi) et meie vihm ei jäätuks nagu hiljuti Moskvas, kased said seal ikka väga viga.

    http://www.liveinternet.ru/community/geo_club/post145725830/

    http://www.liveinternet.ru/users/1227128/post145607295/

    ReplyDelete